10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebek Ayağa kalkıp bir yerlere tutunarak yürümeye başlar. Emekleme hızı artmış durumdadır. Eğer bebek 9. ayda ayağa kalkıp bir yerlere tutunarak yürüme denemelerine başlamadıysa bu ay başlayabilir.

Emekleyerek, sürünerek veya ayağa kalkıp basamaklara tutunarak merdivenleri çıkmaya çalışabilir, bu nedenle eğer merdivenleri olan bir evde yaşıyorsanız merdivenlerin başına ve sonuna bebek bariyeri koyulmalıdır.

10 aylık kız bebekler ortalama 9 kilo, boy olarak da ortalama 71-71.5 cm arasındadır. 10 aylık erkek bebekler ise ortalama 9.200-9.500 gr olmalıdır, boy olarak ise ortalama 73-73.5 cm arasındadır.

Bu ay kendi adını, bildiği şarkıları ve sözcükleri seslerinden kolaylıkla tanıyabilir. Durumlara verdiğiniz tepkileri gözlemledikleri gibi söylediğiniz sözleri de dinlerler. “Bay bay yap.” veya “Ellerini çırp.” gibi basit direktifleri anlayıp yapabilirler. Anlamsız mırıldanmalarına/sözcüklerine yanıtlar vererek onunla diyaloglar kurmaya çalışabilirsiniz.

Bebek, onunla iletişime geçen birçok kişiye büyük gülücükler saçabilir veya yabancıları gördüğünde utanarak yüzünü saklamaya çalışabilir. Jest, mimik ve hareketleri taklit eder. 10 aylık bebek diş çıkarmaya başlar, önceki aylarda diş çıkaran bebekler de olabilir.

Artan tükürük salgısı, uyku düzensizliği, iştahsızlık, gelip giden huzursuzluk ve ellerini ısırması diş çıkarma belirtileridir. Diş çıkarma döneminde bebeğin ateşinin 37’ye kadar yükselmesi normal kabul edilir.

Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş çıkartıyor olsa da doktorunuza danışabilirsiniz. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.

Bu dönemde diş etleri çok hassas olduğundan bebeğinizi mümkün olduğunca sıcak gıdalardan uzak tutup ılık, hatta soğuk yiyeceklere ağırlık verebilirsiniz. Elma püresi, yoğurt, muhallebi gibi serin ve ferahlatıcı besinler verilebilir. Dişlerini kaşıması için çiğneyebileceği şeyler verilebilir. Havuç, kereviz sapı, soğuk muz gibi.

10.AY AŞISI:

10. ay sonunda olması gereken herhangi bir aşı yoktur.

Anne bebek eğitim hemşiremiz Tuğçe Atak’ın diğer yazıları için linke tıklayın.https://www.beybida.com/author/tugceatak/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.