6 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

6 aylık bebek gelişim sürecinde bebek, el becerileri daha da geliştiği için biberonu iki eliyle kavrayıp kendi sütünü içebilir. Kucağa oturtulduğunda başını ve sırtını dik tutabilir. Yatar pozisyonda kendi kendine dönmeye başlar. Uzaktaki nesnelere ulaşabilmek için sürünmeye çalışır.

6 aylık bebeğin boy ve kilosu da fiziksel gelişimini takip etmek için önemlidir. 6 aylık bir kız bebeğin kilosu ortalama 7 kg, boyu ise ortalama 64 santimdir. 6 aylık bir erkek bebeğin kilosu ortalama 7,5 kg, boyu ise 67 santimdir. Bu ayda önceki aylarda olduğu gibi seslere duyarlıdır. Sesin geldiği yöne doğru döner, kendisi ile konuşan kişiyi ilgiyle seyreder.

Ma-ma-ma-ma gibi tekrar eden heceleri söyler. Ancak kavram gelişimi başlamamıştır. Yeni yeni sesler çıkarabilir. Çıkan sesler dil kullanımına benzemeye başlar. Bebeğin çıkardığı bu seslere karşılık vermek, taklit etmek bebeğin dil gelişimini destekler. 6. ay bebeğin nörolojik gelişiminin hızlandığı bir dönemdir. 6 aylık bir bebek dik oturabilir, bir nesneyi bir elinden diğerine geçirebilir, ailesini ayırt edebilir.

Tanıdık yüzler gördüğünde heyecanlanır ve mutlu olur. Oyun oynamayı sever, güler, göz kontağı kurabilir. Duygularını göstermeye başlar ve diğer insanların duygularına tepki verir. 6. ay bebeğin ek gıdaya başlayabildiği aydır. Bu dönemde de anne sütü ile beslenme devam etmektedir.

Alerji ihtimali ek gıdaya geçerken en dikkatli olunması gereken konulardan biridir. Alerji ihtimali nedeniyle besinlerin bebeğe azar azar ve tek tek verilmesi gerekir. Bir yaşına kadar bebeğe inek sütü, bal, şarküteri ürünleri, patlıcan, bakla, tuz, şeker, kivi ve çilek kesinlikle verilmemelidir. Ek gıdaya önce sıvı besinlerle başlanmalıdır.

6.AY AŞISI:

Bu ay bebeğin olması gereken aşılar;

Hepatit-B 3. Doz

Da-BT, IPA, Hib (5’li karma) 3. Doz

KPA (Pnömokok Aşısı) 3. Doz

OPA (Çocuk Felci) 1.Doz

Özel aşı olarak geçen Rotavirüs aşısı 3 doz şeklinde uygulanıyor ise 6. ay sonunda üçüncü doz uygulanmalıdır.

www.beybida.com yazarı ve anne bebek eğitim hemşiresi Tuğçe Atak’ın diğer yazılarına ulaşmak için linke tıklayıp içeriklerini okuyabilirsiniz. https://www.beybida.com/author/tugceatak/

Uzmanımız Anne Bebek hemşiresi Tuğçe atak ile iletişime geçmek, kendisine yönelteceğiniz sorularınız var ise Web sitemizin Uzmana Sor bölümünden mail atabilirsiniz.https://www.beybida.com/uzmana-sor/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.