Özlem Salcı:İnek Sütü Alerjisi ile nasıl tanıştım?

      

Öncelikle belirtmek isterim ki bir doktor değilim. Tüm bu bulguları 14 aylık bir süreç içerisinde araştırmalarım ve yaşanmışlıklarım ile tecrübe ettim.

İnek Sütü Alerjisi Nedir?

İnek Sütü alerjisi ile kızım 3 aylıkken tanıştık. İlk bulgusu mukuslu kakasıydı. Çok kaka yapıyor oluşunu bilmediğim için ‘sütüm yarıyor’ demek ki diye düşünüyordum. 1 ay içerisinde bu kaka sıklığı epeyi arttı. Vücudunda da iri kırmızı halkalar meydana gelmişti. Derken biz soluğu doktorunda aldık. Atopik Dermatit (Egzama) belirtilerinin olduğunu ve gözlemlememiz gerektiğini söyledi. İçime sinmeyen bir şeyler vardı. Eşim ile süt alerjisi olduğundan şüpheleniyorduk. Sonrasında alerji de kendisini epey geliştirmiş bir doktor ile kesişti yolumuz. O da aynı düşüncedeydi. Kızımın inek sütü alerjisi olduğu kesinleşti.

  • İnek sütü alerjisi, inek sütünde bulunan proteinlere karşı vücudun gösterdiği reaksiyon.

Teşhis sonrası emzirdiğim ve anne sütünü asla kesmek istemediğim için  ‘’süt ürünleri’’ diyeti yaptım. Evet biliyorum oldukça ağır bir diyet ancak  kesinlikle yapılması gereken bir tedavi şekli.

-inek sütü içeren hiçbir şey tüketmedim.( süt,peynir,tereyağ,yoğurt, sütlü tatlılar, kek, paketli bisküvi, kraker, pasta, süt tozu, peynir altı suyu )

Yumurta

çikolata

-çerez(ceviz , fıstık )

tahin

Bir süre sonra dışarıda ne yersem restorantın aşçısına içerisindekileri sormaya, marketlerde paketli ne gıda alırsam alayım mutlaka içindekiler kısmını okumaya başladım. Çünkü en ufak bir hata çok kötü sonuçlar doğurabilirdi.

Vücudundaki o büyük kırmızı lekeler ona kaşıntı yaptığı için çok ağlıyordu. Doktor özel bir karışım krem yaptı ve 2 günde rahatladı bir daha da hiç çıkmadı.

Bebeğinizde aşağıdaki belirtilerden bazılarına rastlarsanız mutlaka doktorunuza başvurun;

  • İlk aylarda görülen gaz sancısına bağlı huzursuzluk hali
  • Saçlı deride geçmeyen konak
  • Ciltte kuruluk ve buna bağlı olarak deri döküntüleri, egzama
  • Kanlı ve sümüksü dışkılama durumu
  • Beslenme sonrası kusma ve kilo alamama
  • Geçmeyen burun tıkanıklığı,öksürük
  • İnek sütü alerjisini hafife almamak oldukça önemlidir. Aksi halde bebek herhangi bir inek sütü içeren ürün aldığı zaman anafilaktik şoka kadar giden bir durum ile karşılaşabilir.

Anafilaksi: Çok nadir görülür. Beslenme sonrasında en geç 1 saat içinde gerçekleşir. Deri döküntüsü,yüzde ve dilde şişme ve solunum yolunda oluşan ödeme bağlı olarak nefes alamama durumu ve beraberinde yaşanan şok halidir. Tedavi edilmediği takdirde ölümcüldür.

Dolayısıyla bebeğe veya çocuğa anne ve babasının izni olmadan hiçbir besin verilmemelidir.

  • İnek sütü içeren tüm besinlerin bebekte alerjen etkisinden ne kadar koruyabilirsek tedavi sürecinde iyileşmesi o kadar hızlı gerçekleşecektir.
  • Günümüzde inek sütü alerjisi ve çoklu gıda alerjisi oldukça yaygın olduğu için hiçbir çocuğa herhangi bir gıda teklifinde bulunmamakta yarar var. Mutlaka ve mutlaka ebeveyn bilgisinin olması gerekmektedir.
  • Tedavi sürecinde anne sütü almayan bebekler alerji için özel üretilmiş mamaları tercih etmelidir. Bunun üzerine çocuk doktorunuz ile görüşüp mamalar üzerine yardım isteyebilirsiniz.
  •      Anne sütü alan bebeklerde ise anne, inek sütü diyetine girdiği takdirde anne sütünün gribal enfeksiyonlarda ve alerjik astımda olduğu gibi inek sütü ve çoklu gıda alerjilerinde de koruyu etkisi oldukça fazladır.

Diğer yazıları okumak için buraya tıklayın.

1 thought on “Özlem Salcı:İnek Sütü Alerjisi ile nasıl tanıştım?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.