1 Aylık Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebek gelişimi döneminde ilk birinci ay da neler olur? Bebeğinizi kucağınıza aldınız. Uzun bir süre sabrettiniz. Sonunda bebeğinize kavuştunuz. Peki 0-1 aylık bebek gelişimi konusu içerisinde neler var biliyor musunuz?

Fiziksel Gelişimi

  • Miadında doğan bir erkek bebek 1 aylık olduğunda ortalama 4500 gram ve boyu 55 santime, kız bebeğin ortalama kilosu 4000 gram ve boyu 55 santime ulaşır.
  • Ortalama 1 ay içerisinde çene kasları daha kuvvetli olacağı için emme daha kolay olacak ve uyku süreleri uzayacaktır.
  • Bu aylarda 15-20 santim uzaklığındaki nesneleri görebilir, başını sesin geldiği yöne doğru çevirebilir.
  • Konuşulunca, ilgi görünce gülümser. Sese tepki verir.
  • Omurga ve kol kaslarının gelişimini desteklemek için gün içerisinde kontrollü bir şekilde birkaç dakika yüzüstü yatırılabilir.
  • Bebeğin koku alma duyusu da tat alma duyusu gibi gelişmiştir. İlk ayda özellikle anne kokusuna oldukça duyarlıdır.
  • Sizinle iletişim kurmasının tek yolu ağlamasıdır. Karnı acıktığında, altı kirlendiğinde, gazı olduğunda ve canı sıkıldığında ağlayabilir.
  • Bebeği rahatlatmak güvende hissetmesini sağlayacaktır.
  • İlk kakası mekonyum dediğimiz siyah-yeşil renktedir. Sonrasında yeşil renge dönüp ardından sarı-turuncu bir renkte olacaktır. Az az ve çok sık kaka yapması normaldir.

Zihinsel Gelişimi

  • Görme duyusu gelişen bebeğin dikkatini parlak nesnelere yöneltebilirsiniz.
  • Bebeğe gösterdiğiniz herhangi bir cisme isim takabilir onunla konuşabilir ve şarkı söyleyebilirsiniz. Bu tarz etkinlikler bebek gelişimi için çok önemlidir.
  • Dil gelişimi de doğum ile birlikte hatta anne karnında başlar. Bu nedenle henüz ilk aylarda bebek ile konuşmak, ona gösterilen cisimleri adlandırmak ve ona ismi ile hitap etmek zihinsel gelişime katkı sağladığı kadar dil gelişimi için de faydalıdır.

Sosyal Gelişimi

Bebekler bu ayda yavaş yavaş gülümsemeye başlar. Bu gülümsemelerine gülümsemeyle karşılık vermeniz bebek gelişimi için oldukça önemlidir.

Duygusal Gelişimi

Sizinle iletişim kurmasının tek yolu ağlamasıdır. Karnı acıktığında, altı kirlendiğinde, gazı olduğunda ve canı sıkıldığında ağlayabilir.

1 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

0-1 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğiniz doğduğunda görebileceğiniz en belirgin özelliği emme refleksidir. Bebek gelişimi için ilk altı ay yalnızca anne sütü yeterlidir. Anne sütünün verilemediği veya yetersiz kaldığı durumlarda doktor önerisi ile formül mamalarla beslenmesi uygundur. İlk zamanlarında her ağladığında beslenmelidir.

-Bebek Gelişimi için Beslenme Sıklığı

İlk haftalarda bebeğin her ağladığında emzirilmesi önerilir bunun sebebi midesinin küçük olması ve çok çabuk acıkıyor olmasıdır. Bir aylık bir bebeğin mide kapasitesi gelişmiş olacağından artık beslenme sıklığının da azalması gerekir.

-Beslenme Saati

Bu ayda ortalama olarak iki buçuk saatte bir beslemek uygundur bu da günde yaklaşık 6-10 kez emzirmek anlamına gelir. Beslenme sonrası minimum 1.5-2 saatlik uyku ve bezinde ıslaklık görülüyor ise bebek doymuş anlamına gelir.

1 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Uyku bebeğin beyin gelişimi ve fiziksel gelişimi için oldukça önemlidir. Karnı acıktığında, tuvaletini yaptığında ve sevilmek istediğinde uyanacaktır. Neredeyse bütün günü uyuyarak geçer.

-Günde Kaç Saat Uyumalılar?

Her bebeğin uyku düzeni farklıdır. Fakat ilk aylarda 12-18 saat arası bebek gelişimi için oldukça önemlidir. 6 aydan sonra süre yavaş yavaş azalacatır.

-Bebek Gelişimi Sırasında Uykuya Dalamama Sorunu

Bebeğin uyuyamamasının sebebi çok fazla karnının tok olması, aç olması ya da gaz sancısı olabilir. Dr. Gürkan Salcı’nın EYVAH BEBEĞİM KOLİK ! yazısını okuyabilirsiniz. Eğer sürekli uyuyamama gibi bir sorun varsa doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyon, midede herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor da olabilir. 21 derece civarı sıcaklıkta bir oda ve loş ışıklı bir ortam bebek için çok önemlidir. Uyutmadan önce bebeğinizle ilgilenin. Ona sarılın, ninni söyleyin ya da masaj yapın. Bebek gelişimi için uyku çok önemli.

1 Aylık Bebek Gelişimi Hastalıkları

İlk ayda anneler ve babalar bu konuda oldukça hassas davranır. Bebeklerde bu dönemde sarılık, kolik, pamukçuk ve konak gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Sarılık

Vücut renginde ve gözlerde sarı renk hakimdir. Sarılık olan bebeklerin birçoğu bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Fakat doktor kontrolünde olması önemli bir detaydır.

Kolik

Bebek ortada hiçbir sebep yokken günde 3-4 saat ağlar. Sebep ise sindirim sisteminin henüz tam gelişememiş olmasıdır. Kolik sorunu gaz sancısı sorunudur. Muhakkak bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız gerekir.

Pamukçuk

Dil üzerinde, damakta ve yanaklarda beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösteren bir maya mantarı hastalığıdır. Candida enfeksiyonu nedeni ile oluşuyor. Bebeklerde pamukçuk anüste de görülebilir. Hatta anal pamukçuk, kırmızı bir tabaka oluşturduğu için çoğu zaman pişikle karıştırılıyor. Pamukçuk, pişikten farklı olarak evde yapılan tedavilere genellikle yanıt vermez. Doktora göstermenizde fayda vardır.

Konak

Kafa derisinde ve kaşlarda oluşan, kepeğe benzer, sarımsı kabuklara verilen isim. Bu sarımsı kabuklar zaman zaman pembeye dönüşebilir. Ebeveynler doğum lekesi sanabilir. Konağın sebebi bebeğin yağ bezlerinin fazla salgı yapması olarak bilinir.

Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

Bebeğin ilk oyuncağı kendi vücududur. Etrafındaki gülümseyen, konuşan ve şarkı söyleyen insanlardır. Bebeğin yatağının üzerine dönen oyuncaklar görme becerisini oldukça etkiler. Kavrama refleksinden yararlanarak ses çıkartan oyuncaklar, minik parmak kuklalar en sevdiği oyuncakları olur. Bebek gelişimi için oldukça önemlidir.

1.AY AŞISI:

İlk dozu doğumda yapılmış olan Hepatit-B aşısı birinci ay sonunda tekrarlanmalıdır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.