15 Aylık Bebek Gelişimi

15 aylık bebek gelişimi konusunda en önemli detay aile desteğidir. Ailenin desteği ile ince motor gelişimi hızla artıyor. Bebeğiniz yavaş yavaş büyüyor. Diş çıkarmaya devam ediyor.

Fiziksel Özellik

Kız bebeklerde ortalama kilo 9.6 kg, ortalama boy ise 77 cm’dir. Erkek bebeklerde ise ortalama kilo 19 kg, ortalama boy ise 79 cm’dir.

Beslenme

15 aylık bebek gelişimi konusunun içinde dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi bu başlık altında. Beslenme bebekler için oldukça önemli. Yavaş yavaş düzen oturuyor, tutma kabiliyeti biraz daha artmış vaziyettedir. Bu aylarda biraz canınız sıkılabilir. İştah sorunu ortaya çıkabilir. Ek gıdaları dikkat çekici yapmanızda fayda var.

Eğer bebeğiniz 15 aylık ise ve iştah sorunu varsa bu linke https://www.beybida.com/bebek-beslenme/ tıklayıp harika yemekler hazırlayabilirsiniz.

İnce Motor Gelişimi

Bebeğiniz artık bu ayda yürümeye başlar. Hatta sizi şaşırtıp geri geri de yürüyebilir. Hatta heyecanlanıp koşmaya bile çalışabilir. Eline kalem verdiğinizde çizgiler çizebilir. Şekiller yapabilir. Kaşık, çatal kullanmayı daha iyi yapabilir ve artık yavaş yavaş minik bardaklardan su içebilir.

Zeka Gelişimi

Zeka gelişimi oldukça geniş bir kavramdır. Zekayı 8 kavramda incelemek gerekir.

  1. Sözel ve dilsel zeka
  2. Görsel ve mekansal zeka
  3. Sosyal zeka
  4. Doğa-varoluşsal zeka
  5. Mantıksal zeka (matematik)
  6. Bedensel zeka (kinestetik)
  7. Kişisel zeka (içsel)
  8. İşitsel zeka (ritmik)
15 Aylık Bebek Gelişimi

Birçok bebeğin zeka gelişimi farklıdır. Bazı bebeklerin işitsel zekaları oldukça iyiyken, bazılarının ise görsel zekaları fazladır. Bebeğinizin hangi zeka türünün fazla olduğunu öğrenmek için birlikte aktiviteler yapmalısınız. Bir gün birlikte şarkı söylemeye çalışın. Bir gün ona masal okuyun. Birlikte ne kadar aktivite yaparsanız bebeğinizin gelişimi o kadar artacaktır.

Farklı Gelişmeler

  • Bir ya da iki kelime söyleyebilir.
  • Kurallara uymaya başlar.
  • Kendi organlarını parmağı ile gösterebilir.
  • Sizin söylediğiniz hayır kelimesini artık anlamaya başlar.
  • Tırmanma, koşma, zıplama gibi aktiviteleri yapmaya başlar.
  • Topa vurabilir, elleriyle topu tutabilir.
  • Ebeveynler ile oyunlar oynayabilir.
  • Taklit yeteneği gelişir. Sizi taklit edebilir.

Bebeğiniz artık kendi vücudunu yavaş yavaş tanıyor. Bu dönemde gözünü, burnunu, dudaklarını, yanaklarını, kafasını gösterebilir. Bebeğinizle yapacağınız her aktivite onun gelişmesini sağlar. Birlikte kuleler yapabilirsiniz. Sesli masal kitapları alabilirsiniz. Boyama kitapları ile birlikte boya yapabilir ya da ritim davulları alabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.