Ağlatmadan Uyku Eğitimi

KİM WEST Metodu ile 5 gün önce tanıştım. 15 aylık kızım, memede uyuyor ve gece boyunca saat başı emmek istiyordu. Artık uyku eğitimi vermek zorundaydım. Bu durum her ikimiz için de oldukça zorlayıcı olmaya başlamıştı. Güne tam anlamıyla uykumuzu alamadan ve yorgun başlıyorduk.

Uzun bir araştırma sonrası Seride Samurkaş’ı keşfettim. Seride Samurkaş’ı keşfetmem Kim West Metodu ile tanışmama vesile oldu.

Seride Samurkaş Kimdir?

Mayıs 2011 ‘ de Amerika’da ”The Sleep Lady” olarak tanınan Kim West’ten aldığı eğitimin ardından konusunda dünyaca ünlü ekibinin araştırmalarına katıldı ve ülkemize Kim West Metodunu getirdi. 0-6 yaş çocuklarda uyku eğitimi konusunda oldukça başarılı olan Samurkaş, uykusuzluğun bir kader olmadığını her fırsatta vurguluyor. Çocuklarında uyku problemleri olan ailelere uyku danışmanlığı yapıyor. Seride Samurkaş‘ın internet sitesinden bilgilere ulaşmanız mümkün.

Bebeğimi ağlatmadan uyutmak istiyorum.

Kızım 15 aylık olduğu için uyku eğitimine geç kaldığımı düşünüyordum. Birçok kaynak bebeğime 4.ayında uyku eğitimine başlamamı söylüyordu. Uzun bir araştırma yaptım. İsteklerim belliydi. Memeye olan bağımlılığı bitsin ve kesinlikle ağlamasın! Ağlatarak uyutmak her annenin dayanabileceği bir şey değil. Tüm metotları inceledikten sonra bize en uygun olan Kim West metoduydu. Kim West metodu sayesinde aramızdaki güvenli bağlanma zarar görmedi ve en önemlisi de kızım ‘ kazandırılmış çaresizlik’ ile hiç tanışmadı.

KİM WEST’in İyi Uykular Tatlı Rüyalar El Kitabı

Kim West Metodu İşleyişi

  1. Bebeğinizin odası karanlık olmalıdır.
  2. Bebeğinizi uykulu ama henüz uyanıkken yatağına yatırın.
  3. Bebeğinizin yatağına yakın oturun. Uzaklığınızı size dokunamayacak şekilde ayarlayın.
  4. Ayakta duracak yaşta ise ayağa kalktığında asla zorla yatırmayın. Yatağına pat pat vurarak kendisinin yatmasına ikna edin.
  5. Uykuya dalana kadar, elinizi yatağın parmaklarının arasından sokarak çocuğunuzu aralıklı olarak sevebilirsiniz. Ancak bunu sürekli yapmayın.Uykuya dalmaya başladığı anı gördüğünüzde elinizi çekin.
  6.  Dokunuş sizin kontrolünüzde olmalıdır. yani çocuğunuzun parmağınızı ya da elinizi tutarak uykuya dalmasına izin vermeyin, çünkü uyuduğu zaman elinizi çekmeye çalıştığınızda uyanabilir ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz.
  7. Çocuğunuz çok ağlıyorsa kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun. Ancak kucağınızda uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin. Sakinleştiği zaman öpüp tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun.
  8. Eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susuyorsa “kandırıldınız” demek olabilir, siz ona uyku eğitimi vereceğiniz yerde o sizi kucağa alma konusunda eğitiyor olabilir. Bu durumda bir daha ki sefere kucağınıza almak için biraz daha bekleyin.
  9. 5. Metodun ilk 3 gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında bebeğinizin yatağının başında olun.
  10. Her 3 günde bir sandalyenizi bebeğinizin beşiğinden biraz daha uzağa götürün.
  11. Bu metodu uygulayarak sandalyenizi yatağın yanından, kapıya yakın bir yere çektiğiniz zaman çocuğunuz gece ortasında uyandığında, kalkıp yatağın yanına gidin, ona güven verin, öpün, ayağa kalkmışsa tekrar yatmaya ikna edin ve sonra kapının yanında duran sandalyenize geri dönün. Çok ağlıyorsa (bu ağlamanın derecesini en iyi siz bilirsiniz) kucağınıza alın ancak sakinleşene kadar tutup sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin.

Kaynak: SleepLady, İyi Uykular, Tatlı Rüyalar El Kitabı

Kararlı Olun!

Uyku eğitimi vermeden önce bebeğinize ve kendinize inanın ve kararlı olun. En ufak bir tereddüdünüz varsa lütfen başlamayın. Bu metodu uyguladıktan sonra yarıda kesmek size ve bebeğinize işkence olacaktır. Biz oldukça kararlı başladık. Çünkü kızıma iyi bir profil olabilmem için mutlu bir anne olmak gerekiyordu. Güne 2 saat uykuyla başlamak beni oldukça sinirli birine dönüştürmüştü. Bu ben değildim ve biliyordum ki sürekli gergin oluşumun tek sebebi uykusuz kalmamdı.

Uyku Neden Önemli?

  1. Biyolojik saatiniz düzene girer.
  2. Uyku esnasında melatonin hormonu devreye girer. Melatonin hormonu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  3. Hafızayı kuvvetlendirir.
  4. Konsantrasyonu arttırır.
  5. Beynin kendini yenilemesi sağlar.
  6. Kanser oluşumunu azaltır.
  7. Kötü kolesterolü azaltır ve kalp hastalıklarından korur.
  8. Yaşlanmayı geciktirir.
  9. Öğrenme becerisini arttırır.
  10. Hormon salınımını düzenler.
Uyku arkadaşı çok önemli.

Kızım Ağlamadan Uyuyor, Başardık !

Kabul edelim ki anneler, babalara göre daha duygusal. Çocuklarına kıyamıyor ne isteseler yapıyoruz. Bir çocuğun her dediğini yapmak aslında uzun vadede düşünecek olursak ona çok büyük bir kötülük oluyor. Dolayısıyla çocuğunuza eğitici bir alışkanlık kazandırmanın yolu babalardan destek almaktan geçiyor.

Eşimin bu süreçteki desteği bizi başarıya götürdü. Peki Kim West Metodunu biz kendimize göre nasıl uyarladık?

  1. Kesinlikle kararlıydık ve kızımıza inandık.
  2. Rutinler oluşturduk. Örneğin; akşam 19:00 yemek saati. 19:30 banyo saati ve 20:00 uyku vakti
  3. Uyku arkadaşı edindirdik. Örgü bir bebeği uyku arkadaşı yaptık.
  4. Ben o esnada ağlarsa duymamak için evden uzaklaştım. Baba uyku arkadaşını yatağa yatırıp ” Bak Cimcime uyudu. Hadi babacığım sen de yat” diyerek ikna etmeye çalıştı.
  5. İlk gün uyuması 1 saat sürdü. Elbette ağladı. İkinci gün 30 dakika sürdü. Üçüncü gün 20 dakika sürdü. Dördüncü gün bu süre 15 dakikaya indi. Beşinci gün ise 9 dakikada uyudu.
  6. Çocuklar rutinleri sever. Onlara ileriye yönelik pozitif alışkanlıklar kazandırmak biz ailelerinin elinde. Önce çocuğunuza sonra kendinize inanın. Kızımız şimdi kendi kendine uyuyor.

Teşekkürler Kim West!

Elbette büyük bir teşekkür de Kim West Metodunu ülkemize getiren ve bizi kronikleşmiş uyku problemlerinden kurtaran Seride Samurkaş’a…

Uyku ile bedenlerinizi besleyin. Gülücükler açsın yüzünüz…

Bebekler ile ilgili daha fazla faydalı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.