Anne Sütünün Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır? Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Annelerin en çok önem verdiği şeylerden biri de anne sütüdür. Anne sütü kokusu ve tadı her anneye göre değişiklik gösterir. Sütün bozuk olup olmadığını bilmek ve önlem almak bebeğinize bozuk süt vermenizi engeller. Peki bozuk olduğuna dair işaretler nelerdir? Anne sütünün kokusu, tadı, rengi nasıl olmalıdır? Hepsi bu yazıda!

Sütün Tüketimine Uygun Olduğunu Belirlemenin Yolları

1.Görünüm

Anne sütü süt ve krema olarak iki katmana ayrılır. Yağ, krema tabakasını oluşturmak için yukarı doğru yükselir, altta ise süt tabakası olur. Anne sütünü hafifçe salladığınızda eğer bir bütün oluyorsa süt tüketime uygundur. Fakat salladıktan sonra iki ayrı katman olarak görünüyorsa süt bozulmuştur.

2.Koku

Anne sütünün kokusu her anneye göre değişiklik gösterir. Annenin tükettiği besinler ya da doktorun verdiği, kullandığı bir ilaç varsa bunlar kokunun değişmesine sebep olur. Ayrıca yüksek oranda Lipaz içeren anne sütüne sahipseniz bozuk veya sabun gibi bir koku olması yaygın bir durumdur. Lipaz oranı yüksek annelerde süt metalik ve balık kokulu olur. Fakat süt bebeğin tüketimine uygundur. Bunu belirlemenin en kolay yolu anne sütünü bir hafta dondurun. Çözüldükten sonra da kokusunu kontrol edin.

Süt eğer ekşi kokuyorsa kimyasal oksidasyona uğramıştır. Bu türde bir sütün direk atılması gerekir. Demir ağırlıklı beslenmenin sonucunda bu tarz durumlar meydana gelebilir.

3.Tat

Anne sütünün tadı ekşiyse bebeğe verilmemelidir. Lipaz değerleri ve demir ağırlıklı beslenme tadını değiştirecektir. Genel olarak, anne sütünün normalden daha uzun süre saklanması, sütü bozabilir. Buzdolabında dört günden fazla saklanan taze pompalanmış veya sağılmış süt veya bir günden fazla saklanan önceden dondurulmuş ve çözülmüş sütlerin bozulması muhtemel bir durumdur.

Anne Sütü

Bebek Bozulmuş Anne Sütü Tüketirse Ne Olur?

Anneler bazen anne sütünün bozulduğunu bilemeyebilir. Bu gayet normaldir. Peki bebekte belirtiler ne olur?

  • Beslenmeyi reddetme
  • Sık şekilde kusma ve tükürme davranışı
  • Ateş (nadir görülen bir durum)
  • Şiddetli enfeksiyon

Bozulmuş süt tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilecek diğer bazı belirtiler, aşırı uyku ve hareketsizliğe yol açan dehidrasyon (sıvı kaybı), koyu renkli idrar ve normalden daha az idrar yapmasıdır. Bebeğinizin anne sütü tüketimi nedeniyle herhangi bir sağlık sorunu ve ilgili belirtileri olduğundan şüpheleniyorsanız, vakit kaybetmeden çocuk doktoruna götürmeniz gerekir.

Peki Anne Sütü Bozulmasını Nasıl Önleriz?

  • Anne sütünün sağmadan önce ellerinizi ve göğsünüzü suyla temizlemek
  • Her anne sütü sağdıktan sonra göğüs pompasını ve kullandığınız şişeleri sterilize etmek
  • Sütün buzdolabında diğer yiyeceklerin kokusundan uzak tutmak için ağzını sıkıca kapatmanız gerekir.
  • Buzluktan çıkan anne sütünü çözdürdükten sonra tekrar kesinlikle dondurmayın.
  • Anne sütünü saklama sırasına göre çözün. Yani ilk önce en eski sütü çözdürün.
  • Anne sütünü buzdolabı kapağında saklamayın. Kapı açıldıkça derece farkı olacaktır. Buzdolabının içinde sabit dereceli bir yerde tutmanız gerekir.

Bebek beslenme ve tarifler için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.