Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Bebek masajı bebeğinizin gelişimine katkı sağlayan, aranızdaki bağı kuvvetlendiren ve onun rahatlamasını, mutlu olmasını sağlayan harika bir yöntemdir. Masajı yaparken hangi noktalara ne şekilde dokunacağınızı bilmenizde fayda var. Bebeğiniz bir ayı doldurduktan sonra rahatlıkla yapabilirsiniz.

Kolik Bebeklerde Mucize Yaratıyor

Bazı bebeklerde çok fazla gaz sorunu görülür. Sancıları ve ağlama krizleri çok olur. Bebeğinizi rahatlatmak sizin elinizde! Amerikan Pediatri Akademisi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, bebek masajının kolik bebeklerde ağlamayı azaltmada oldukça işe yaradığını belirtir.

Bebek Masajının Yararları

  1. Stresi hafifletir, kasları gevşetir. Masaj, iyi hissettiren bir nörohormon olan oksitosin salınımını uyararak bebeklerde stresi azaltır ve bir stres hormonu olan kortizol seviyelerini azaltır. Kasları gevşetir, büyümelerini uyarır.
  2. Sinir sistemini uyarır. Masaj bebeğin sinir sistemi için faydalıdır çünkü bebeğin motor becerileri gelişimini büyük ölçüde iyileştirir.
  1. Bebeğin daha iyi uyumasına yardımcı olur. Bebek masajı hızlı kas kazanmasından gelişmiş bağışıklık tepkisine kadar çeşitli faydalara sahiptir. Uyumadan önce bebeğe yapılan masajda bebekler daha fazla melatonin hormonu sağlar. Meloatonin hormonu uyku düzenleyici hormon olarak geçer.
  2. Down sendromlu veya serebral palsi olan bebekleri yatıştırmanın harika bir yoludur. Prematüre bebeklerde düzenli masaj motor gelişimlerini artırır. Hızlı kilo alımı gerçekleşir.
  3. Masaj, kan dolaşımına faydalıdır. Ayrıca diş çıkarma nedeniyle oluşan rahatsızlığı azaltır. Masaj, sindirim sisteminden geçen sinirleri uyarır, böylece sindirim sistemine de fayda sağlar.
  4. Doğum sonrasında annelerde depresyonu azaltma yöntemlerinden biri olduğu kanıtlanmıştır. Annelerin duygudurumlarında iyileşme görülür. Stresi azaltır.
  5. Bebeğin dokunma duyusunun uyarılması, bebeğin psikolojik ve sosyal gelişimi üzerinde pozitif etkisi vardır.
Bebek Masajı Hareketleri

Masaj Nasıl Yapılır?

Bacaklar:

  1. Avucunuza biraz yağ damlatın ve bebeğin tabanlarına masaj yapmaya başlayın. Baş parmaklarınızla topuklara ayak parmaklarınıza kadar masaj yapın. Ardından avucunuzu kullanarak bebeğin ayağının altını ve üstünü sever gibi avuç içlerinizle dokunun. Yavaşça ayağın altından başparmağınızla daireler çizin.  Bu sinir uçlarını uyarmaya yardımcı olacaktır.
  2. Bacaklardan birini kaldırın ve ileri doğru çok küçük hareketlerle bebeğinize doğru itin. Bebeğiniz sakinse aynı anda her iki bacağında bu hareketi yapabilirsiniz.

Kollar:

  1. Bebeğin ellerini tutun ve avuç içlerine parmak uçlarınızla dairesel hareketler yapın. 
  2. Bebeğin elini ters çevirin ve şimdi elin arkasına bileğe doğru düz dokunuşlar ile hafifçe masaj yapın. Daha sonra bileklere bilezik takıyor gibi dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın.
  3. Kollara avuç içlerinizle yavaşça masaj yapın.

Göğüs ve Omuz Masajı:

  1. Sol ve sağ omuzdan bebeğin göğsüne doğru hafif dokunuşlar yapın. Ardından, her iki elinizi de bebeğinizin göğsünün ortasına yerleştirin ve vücuttan yan tarafa doğru masaja devam edin.

Karın Masajı:

  1. Karın bölgesi hassas bir alandır ve bu nedenle en ufak baskılardan bile kaçınmalısınız. Dokunmaya göbek üstünden göğüs kemiğinin hemen altından başlarsınız. Avucunuzu nazikçe göğüs kemiğinin altına yerleştirin ve göbek boyunca saat yönünde dairesel hareketler yapın. Herhangi bir baskı uygulamayın.
  2. Göbek deliğinden uzak durun ve dairesel hareketlere saat yönünde devam edin. Küçük bebeklerde, göbek deliği veya göbek hassas olabilir. O size izin verdikçe göbeğe bebek masajı yapabilirsiniz.

Yüz ve Kafa Masajı:

  1. İşaret parmağınızın ucunu bebeğinizin alnının ortasına yerleştirerek ve yüzün anahatları boyunca çeneye doğru yavaşça okşayarak başlayın. Çeneden parmağınızı yanaklara doğru hareket ettirin ve yanaklara dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın. 
  2. Yüze masaj yaptıktan sonra, bebeğin saçını şampuanlamış gibi kafa derisine parmak ucuyla masaj yapmaya başlayın. Bebeğin kafatası hassas olduğundan fazla baskı uygulamayın.
  3. Parmaklarınızı alnın ortasından dışarı doğru hareket ettirerek bebeğin alnına hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Sırt Masajı:

  1. Parmak uçlarınızı bebeğin üst sırtına yerleştirin ve yavaşça kalçalara doğru hareket ettirirken. Saat yönünde daireler çizin. Sırta yapılan bebek masajı bebeğinizi oldukça rahatlatır.
  2. Daha sonra işaret parmağınızı ve orta parmağınızı üst omurganın her iki tarafına yerleştirin ve parmaklarınızı kalçalara kadar nazikçe hareket ettirin. Parmaklarınızı omurganın üzerine koymayın. Bunun yerine, iki parmağınızı omurganın her iki tarafına yerleştirin ve aşağı doğru yumuşak hareketler ile masaj yapın.

Bebek masajı bebeğinizi çok rahatlatacak bir yöntemdir. Masajla bağlantılı olarak uykuyla alakalı Bebeğiniz Uykuyu Çok Sevecek adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.