Bebeklerde saç çekme, istemsiz hareketlerden bazılarıdır. Kendi saçını çeken bebek bize ne anlatmak ister, bebeklerde saç çekme huyu neden olur ve nasıl önlenir? Tüm soruların yanıtını yazımızda sizler için ele aldık!
Bebeklerde Saç Çekme Nedenleri Nelerdir?
Oldukça yaygın görülen bebeklerin kendi saçını çekmesi durumu kaygılı ebeveynler için bebekler neden saçını çeker sorusunu da beraberinde getiriyor. Nedenleri geniş üst başlıklarla açıklamak gerekirse:
- Kaygı ve stres anlarında bebekler saçlarını çekebilir.
- Bebekler, özellikle 8. ay sonrasında, vücutlarını keşfetmeye başlar. Bu keşif sürecinde elleri, ayakları, kulakları gibi saçlarını da çekiştirerek kendini, bedenini tanımaya çalışır.
- Öfkeli ruh halindeki bebekler de saç çekme eğilimi göstermektedir. Hatta yakınındaki ebeveyn ya da bakım verenin de saçlarını çekmeyi denemektedir.
- Neden-sonuç farkındalığı.
- Bebekler saçlarını, nedeni tam olarak bilinmeyen trikotilomani isimli bir kompülsif bozukluk yüzünden de çekiyor olabilir. Bu ciddi bir tanıdır, doktorunuza danışmanız önemlidir; profesyonel bir pedagog ve psikolog eşliğinde teşhis ve takip edilmelidir.
Bebeğin Saçlarını Yolması Nasıl Önlenir?
Bebekler saçlarını neden çeker sorusunun yanıtını, farklı nedenlerini artık biliyoruz. Peki bebeğim saçını çekiyor ve ben ne yapabilirim? Burada izleyebileceğiniz birkaç adım var fakat en önemlisi, elbette, hekim önerisi ve uzman görüşüdür.
Bebeğinizde bu durumun normal dışı bir yoğunlukta olduğunu, canının yandığını, acıya tepkisiz kaldığını, dozajın her geçen gün arttığını gözlemliyorsanız hemen bir uzmana başvurmalısınız. Kendi çocuk/bebek doktorunuza danışarak yönlendirme alabilir ya da doğrudan alanı ve uzmanlığı bebekler olan pedagog ya da psikologlara danışabilirsiniz.
Süreç böyle bir noktada değilse doktorunuz da siz de basit yöntemlerle bu alışkanlıktan bebeğinizi vazgeçirebileceğinizi düşünüyorsanız işte size birkaç öneri:
- Kocaman bir kucaklaşma! Nedenlerden bahsettiğimiz maddelerde kaygı ve stres anlarında bebeğinizin saçlarını çekebileceğini söylemiştik. Onu bu olumsuz hissiyattan kurtarmak, güvende hissetmesini sağlamak ve rahatlatmak için ona sarılabilir, kucaklayabilir; stres seviyesini aza indirecek hamlelerde bulunabilirsiniz. Sevdiği bir oyuncağı vererek, kullanıyorsa emzik ya da biberondan yardım alarak, yarım ve çok sıkı olmayan kundaklamalar yaparak, dinlendirici müzikler açarak adımı destekleyebilirsiniz.
- Tetikleyen nedeni bulun! Ebeveynlik harika bir gözlemci olmayı da gerektiyor. Bebeğinizi gözlemlemeli, ne zamanlar saçlarını seçtiğini keşfetmelisiniz. Bir sonraki adımda bu zamanlarda neden saçlarını çektiğini, tetikleyicinin ne olduğunu anlamalısınız. Buradan çıkarttığınız sonuçla tetikleyici azaltarak saç çekme alışkanlığından kurtulabilirsiniz.
- Kreativite ebeveynliğin şanındandır! Bebekleriniz saçlarını çekmeye başladığı ya da yeltendiği an dikkatini dağıtarak bu alışkanlığı unutturabilirsiniz. Onunla sohbet ederek, minik oyunlar kurarak, kuklalar oynatarak, şarkı söyleyerek ya da resimli kitaplara bakarak algısını saçlarından başka noktalara çekebilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Elbette bu konuda genel geçer birkaç madde var fakat bebeğinizi en iyi tanıyan sizsiniz. Yapacağınız kapsamlı bir gözlem, belki fotoğraf ve video çekmek, bu alışkanlık sürecini yazarak sıklıklığını kontrol etmek gibi takip süreçlerinden sonra sonuca göre dilediğiniz zaman doktora başvurabilirsiniz. Size herhangi bir gariplik gelmiyorsa fakat bebeğinizde şu değişimleri gözlemliyorsanız da vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.
- Minik de olsa saç derisinde kanamalar,
- Saç kıran tipi dökülmeler ve minik bölgesel kellikler,
- Kaş ve kirpik yolma,
- Kolik saatlerin/dönemlerin saç yolmaya eşlik etmesi.
Bebeklerde saç çekme yaygın olmasından dolayı normal karşılansa da trikotilomani gibi tedavi edilmesi gereken ciddi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. İhmal etmemek gerekir, geç kalmadan ve tüm detayları doğru aktararak şekilde uzman bir doktora danışmak önemlidir.
Bir yanıt yazın