Bebeklere Lifli Gıdalar Vermenin Önemi

Amerikan Diyetisyenler Derneği, çeşitli bitkisel gıdalardan yeterli miktarda lif tüketilmesini öneriyor. Lifli gıdalar sağlıklı bir besindir ve bebeklerin beslenmesine büyük fayda sağlıyor.

Bebeklerde Lifli Gıdalar

Lif, bir bireyin diyetinin önemli bir parçasıdır. Bebek için aşağıdaki şekillerde faydalıdır:

  1. Sindirim sağlığını destekler: Çözünmeyen lif, mevcut bir tür diyet lifi, tam tahıllar, tam baklagiller, çiğ meyveler ve sebzeler sindirim sağlığını korumak için hayati önem taşır. Yutulduğunda, bağırsakta suyu hapsederek şişer ve diyete hacim kazandırarak dışkının düzgün bir şekilde geçmesini sağlar. Kabızlığı önler. bağırsak pH’ını destekler ve zararlı mikropları önler.
  2. Bağırsak mikroflorasına iyi gelir: Lif, insan bağırsağında yaşayan milyonlarca probiyotik bakteri için prebiyotik veya gıda görevi görür. Journal of Cell Host and Microbe’da yayınlanan bir araştırmaya göre, gıdanın türü, kalitesi ve kökeni bağırsak mikroplarını etkilediğini söylüyor.
  3. Bağışıklığı güçlendirin: Diyet lifi prebiyotiktir ve laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler gibi yararlı mikropların popülasyonunu artırarak bağışıklığın gelişmesine yardımcı olur. Bu bakteriler, zararlı patojenlerle savaşır.
  4. Emilimini destekler: Sağlıklı bir bağırsak, yiyeceklerin uygun şekilde sindirilmesine ve besinlerin emilmesine yardımcı olan sağlıklı mikrobiyomları barındırır. 

Bebekler İçin Yüksek Lifli Yiyecekler

Bir bebek için dengeli, lif açısından zengin bir diyet aşağıdaki yiyecek gruplarından yiyecekleri içerir.

1. Tahıllar

Katı yiyecekler yemeye başlarken bebeğin beslenmesine tahıl ekleyebilirsiniz. Deneyebileceğiniz birkaç seçenek yulaf ezmesi, esmer pirinç, arpa, kepekli buğday ve mısırdır. 

2. Sebzeler

Bebekler, katı yiyeceklerin başlangıcında tüm sebzeleri hemen hemen tüketebilirler. Sebzeler iyi bir mikro besin ve diyet lifi kaynağı olduğu bilinir. Bebeğiniz için yüksek lifli sebze ıspanak, brokoli, fasulye, tatlı patates, mısır ve havuçtur. Bebekler çiğ sebzeleri sindirmekte zorlanabileceğinden, bu sebzeleri pişmiş ve püre halinde verilmesi gerekir. 

3. Meyveler

Meyveler diyet lifi ve ayrıca birkaç mikro besin içerir. Bebeğinizin beslenmesine günde en az bir meyve eklemek gerekir. Düşünebileceğiniz bazı yüksek lifli meyveler karpuz, kavun, elma, muz, çilek ve böğürtlendir.

4. Kurutulmuş Meyveler

Kuru meyveler, 6-12 aylık bebekler için potansiyel boğulma tehlikesidir. Ama onlara pişmiş ve püre halinde servis edebilirsiniz. Bebeğiniz parmak yiyeceklere başladıktan sonra, bebeği beslemek için kuru meyveler pişirebilir veya küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz. Yüksek lifli seçeneklerden bazıları kuru erik, kayısı, hurma ve incirdir.

5. Bakliyat

Bakliyat ve baklagiller iyi bir protein ve demir, potasyum ve folat gibi mikro besin kaynağı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, aynı zamanda iyi diyet lifi kaynaklarıdır. Bu yiyecek grubundan bebeğinizin diyetine dahil edebileceğiniz bazı seçenekler barbunya, bezelye, mercimek ve nohuttur.

Aşırı Lif Alımının Olası Yan Etkileri

Lif tüketen kişiler kronik hastalıklara daha az duyarlıdır. 

  1. Yüksek lif ve düşük su alımı, kabızlığa veya ishale neden olabilir.
  2. Bebeğin sağlığı için zararlı olabilecek mineral emiliminde bir azalmaya yol açabilir.
  3. Aşırı lif tüketmek, şişkinlik, şişkinlik, karın krampları ve mide bulantısına neden olabilir.
  4. Bazı durumlarda iştahta azalmaya neden olabilir ve büyüme gerilemesine neden olabilir.

Bebeklere Lifli Gıdalar Verirken Alınacak Önlemler

  1. Bebeğinize verdiğiniz lifli gıdalar ölçülü olmalıdır.
  2. Küçük bebekler için tek bir tahıl (veya mısır gevreği) ile başlayın. Bebek büyüdükçe çok tahıllı öğünlere başlayabilirsiniz.
  3. Bebeğiniz için yeni bir lifli mamaya başlamadan önce bir çocuk doktoruna danışın.
  4. Lif alımı ile birlikte su alımı da önemlidir. Lifin çalışması için suya ihtiyacı vardır. Açık bir kapta yemeklerle birlikte az miktarda su verin. Anne sütü veya mama, ilk yılın tamamı için hala birincil beslenme kaynaklarıdır, bu nedenle hidrasyon seviyelerini korumak için katı yiyecekler sunmadan önce bir saat kadar süt verdiğinizden emin olun.
  5. Bebekler sadece doğal gıdalardan lif almalıdır. İzole veya ticari lif kullanmaktan kaçının.

Bebeğiniz eğer sebze sevmiyorsa Psk. Dnş. Aleyna Atak’ın ÇOCUKLARA SEBZEYİ SEVDİRMEK adlı yazısını okuyabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.