ÇOCUKLAR DA ZORLANIR

Psk. Kübra Kaya Şengül, Beybida için harika bir yazı yazdı. Çocuklar sinirlendiklerinde iletişim nasıl kurarız sorusunun cevabını verdiği Çocuklar da Zorlanır yazısı aileler için iletişim yollarını kapsıyor.

Çocuklar ebeveynlerini kızdırmak için inadına, bilerek ve kasıtlı olarak onları zorlayıcı davranmazlar. Bu davranışlarının altında mutlaka bir sebep vardır. Çünkü çocuklar, zor duygularını konuşarak ifade edemezler. Olumsuz hissettiren duygularını, zor davranışlarla gösterirler.

Yetişkinler; ‘Bugün çok gerginim’, ‘Kaygılıyım’, ‘Stresliyim’, ‘Kendimi güvende hissetmiyorum’, ‘ Bana şefkat gösterir misin’, ‘Lütfen benimle ilgilenir misin, sana ihtiyacım var’, ‘Bugün keyfim yerinde değil’, ‘Beni terk etmenden korkuyorum’ gibi cümleler kurabilir. Yetişkinlerin dil becerileri ve duygu farkındalıkları bu cümleleri kurmaya elverişlidir. Fakat çocuklar böyle cümleler kuramaz. Yaşadıkları duygunun zorluğunu bilseler bile, yaşadıkları duyguları tam olarak anlamlandıramaz ve bunu sözel olarak ifade edemezler. Bunun yerine ailesi tarafından kabul edilmeyen olumsuz davranışlar sergilerler. Bunu, en hızlı şekilde fark edilmek için yaparlar. Ebeveynler tarafından ‘zor’ olarak adlandırılan davranışların altında ‘Beni gör, beni fark et. Ben zorlanıyorum.’ Vardır.

çocuklar da zorlanır

Böyle durumlarla ebeveynlerin, bu davranışları kendilerine yönelik inat ya da kasıt olarak algılamak yerine, onlara kızmak, ceza vermek yerine onları anlamaya çalışmaları gerekir.

Bu durumlar, krizi fırsata çevirmek için bir fırsattır. Zor anlarda çocuklara sarılmak en sağlıklı yoldur. ‘Biliyorum, şuan zorlanıyorsun. Biliyorum desteğe ihtiyacın var. Ben buradayım.’ Gibi cümleler kurmak çocukları rahatlatabilir.

Çocuklarla İletişim Kurmanın Yolları Nelerdir?

  • Bir ailede iletişimin en önemli yapıtaşı ”BEN” dilini kullanmaktır. Ebeveyn olarak yapılan en büyük hatalarda biri ”SEN” dilini kullanmak. Bir çocuk öğrenmeye ilk ailede başlar. Sen dili ile çocukları büyütünce maalesef ki çocuk da sen dilini kullanmaya devam edecektir. Sen dili suçlama ya oldukça yakındır. ”Sen bunu böyle yaptın! Neden sen bunu böyle yaptın yerine değil, Annecim-babacım bu davranışı sergilediğinde ben bu şekilde hissettim. Peki daha farklı neler yapabiliriz seninle? Daha farklı bir şey seninle bulabiliriz.” tarzında konuşmak daha uygun olur. Ona yaptığı davranış sonucu neler oluşabilecek onları sakin şekilde anlatıp seçenek sunmak her zaman daha faydalıdır.
  • Gözüne bakın, onu yargılamayın, kızmayın. Çünkü bir çocuk sinirli şekilde davranıyorsa emin olun bir sorunu vardır.
  • Çocuğunuz ile konuşurken emir kipleri ile kesinlikle konuşmayın. ”Çabuk bunu yap!” yerine ”Annecim ya da babacım bunu yapar mısın? Beni çok mutlu edersin.” şeklinde olmalıdır.
  • Sürekli onu eleştiren, başka çocuklarla kıyaslayan ebeveynlerin çocuklarında özgüven eksikliği olması çok normaldir. Bütün çocukların kişiliklerinin, hissettiği duygularının, yeteneklerinin farklı olduğunu unutmamak gerekir.

Unutmayın onlar sizler gibi henüz değil. Çocuklar da zorlanır ve sevgi dolu bir iletişimi hakederler.

Diğer çocuk psikolojisi yazıları için buraya tıklayın.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.