İstenmeyen gebelik için önceden önlem almak oldukça önemlidir. Hamile kalmanızı engelleyecek korunma yöntemlerinin en başında doğum kontrol hapı gelmektedir. Spiral yöntemi de kadınlar tarafından sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Diğer korunma yöntemleri ise korunma iğnesi, ertesi gün hapı, geri çekilme, bariyer yöntemi ve cerrahi yöntemlerdir.

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları hormonları düzenler. Kadının yumurtlamasına engel olur. Kontrol yöntemlerinde en sık tercih edilen yöntem doğum kontrol hapıdır. Sperm, döllenecek bir yumurtanın olmaması sebebi ile hamileliğin gerçekleşmesi imkansızdır. Düzenli doğum kontrol hapının kullanılması sonucunda %99 etki görülmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen kadın, düzenli hap kullanımını bırakabilir. Akabinde hamile kalması olasıdır. Doğum kontrol ilacının hormon dengeleme özelliğinden dolayı adet düzensizliği olan kadınların ve kist oluşan kadınların kullanması da oldukça faydalıdır.

Spiral

Rahim içi araç(spiral) esnek bir metaryelden yapılmıştır. Kendinizin uygulayabileceği bir şey değildir. Bir sağlık personelinin desteği ile rahim içine yerleştirilir. Spermin kadın tüplerine gelişini engeller. Spiral çıkarıldığında gebe kalmak mümkündür. Cinsel ilişkiyi etkilemez. Kontrol yöntemlerinde sık tercih edilenler arasındadır. %99 etki göstermektedir.

Korunma İğnesi

İğneler 2 türden oluşur. Her ay yapılan iğneler ve 3 ayda bir yapılan iğneler vardır. Hormon içerirler. Hapa benzer özellikleri ise yumurtanın oluşumunu engellemesidir.

Tüplerin Bağlanması

Tüplerin bağlanması cerrahi bir yöntemdir. Kadının gebelik yaşaması için kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir yöntemdir.

Bariyer Yöntemi ( Prezervatif)

Erkeklerin kullandığı bir kontrol yöntemidir. Penis ile vajen arasında spermlerin geçişine engel olur. Oldukça tercih edilen bir korunma yöntemidir.

Ertesi Gün Hapı

Sık tercih edilen bir kontrol yöntemi değildir. Korunması olmayan bir cinsel ilişki sonrası alınır. Yüksek hormon içerdiği içim yumurtanın yapısını değiştirir. İlişkiden 12 saat sonra içilmesi uygundur. Sürekli kullanılması tavsiye edilmez. Yan etkileri oldukça fazladır. Adet düzensizliği, kusma, baş ağrısı en sık rastlanan yan etkilerdir. %80 korunma etkisi gösterir.

Geri Çekilme Yöntemi

Geri çekilme yöntemi doğal bir kontrol yöntemidir. Erkek boşalma sırasında kendisini geri çekmesidir. Hamile kalma riski diğer yöntemlere göre daha yüksektir. Korunma etkisi %60 tır.

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.