Emzirirken Bebeğin Isırması Sorunu

Emzirirken bebeğin ısırması acı verici bir şeydir. Anne ve bebeğin sütten kesmesi anlamına gelmiyor. Bu şekilde yorumlayan ebeveynler mevcut. Bebeğinizi altı ay bir şekilde emzirmeniz gerekiyor.

Bebeğinizin ısırmasını bir şekilde engelleyebilirsiniz. Ancak sık sık ısırırlarsa, doktorunuzdan yardım isteyebilir veya bebek hemşiresine başvurabilirsiniz.

Bebek Emzirirken Neden Isırır?

Emzirirken bebeğin ısırması olayının çeşitli nedenleri vardır. Bazen, yanlış emzirme pozisyonu bebeğin dişlerinin memeye baskı yapmasına sebep olabilir ve bebek ısırıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

İşte emzirirken bebeğin ısırmasının birkaç nedeni :

  1. Diş çıkarma: Diş çıkarmadan kaynaklanan ağrılı diş etleri ısırmanın nedenlerinden biri olabilir. 
  2. Çok az anne sütü: Süt miktarı az olduğunda ısırabilirler.
  3. Çok hızlı süt akışı: Bebekler, hızlı süt akışından bunalabilir ve yanlışlıkla ısırabilirler.
  4. Can sıkıntısı: Dikkati dağılmış veya sıkılmış bebekler farkında olmadan ısırabilir.
  5. Dikkat arayışı: Bazen, anne göz temasına ara verdiğinde veya başka biriyle konuşurken bebekler ısırabilir.
  6. Uykuya dalma: Bebek emzirirken uykuya daldıklarında farkında olmadan çenesini meme ucuna sıkıştırabilir. Emzirirken uykuya dalarlarsa onları memeden çıkarmak iyidir.
  7. Kulak enfeksiyonu: Bu, yutma ve emmeyi engelleyebilir ve ısırmaya neden olabilir.

Isırmanın arkasındaki nedenin soğuk veya enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız, bir çocuk doktoruna gitmeniz gerekir. Sebepler yetersiz süt üretimi, güçlü hayal kırıklığı ve yetersiz meme gibi görünüyorsa bir doktora veya emzirme danışmanına gitmek de fayda var.

Emzirirken Bir Bebeğin Isırmasını Nasıl Durdurabilirim?

Bir bebeğin meme uçlarını ısırmasını önlemenin çeşitli yolları vardır.

Nedenine bağlı olarak bebeğin ısırması olayını önlemek için aşağıdaki ipuçlarından herhangi birini deneyebilirsiniz:

  1. Bebek ısırdığında “Hayır” demeniz gerekiyor. İlk kez ısırırsa sakin ve sert bir sesle “Hayır” veya “Anneyi ısırmak yok” demeniz gerekiyor. Her zamanki gibi beslenmeye devam edin. Bebeği korkutabileceği ve memeyi istemeyeceği gibi nedenlere sebep olacağı için bağırmayın.
  2. Emzirmeyi bitirin:Bebeğiniz tekrar tekrar ısırırsa, kesin bir “Hayır” deyin ve beslemeyi bitirin. Bu olumsuz pekiştirme yöntemi, bebeğinizin ısırmanın kabul edilemez olduğunu anlamasına yardımcı olur. Isırmadan emzirmeyi öğrenene kadar sakince göğüsten bebeği ayırın. Bu aşamada göğüs pompası ile sağdığınız sütü bebeğe verebilirsiniz.
  3. Çiğnemek için bir şeyler önerin: Isırmak, emzirmeden önce çiğnenecek bir şey sunarak azaltılabilme şansı var. Onlara bir çiğneme halkası verebilirsiniz. Bu yöntem özellikle diş çıkaran bebekler için yararlı olabilir.
  4. Dikkat edin: Bebeğiniz beslenirken onlara bakın, kafasını sevin. İlgi göstermeye çalışın. Daima bebeğinizin aktif olarak anne sütünü emdiğinden ve yuttuğundan emin olun. Aktif beslenme sırasında ısırma olasılığı düşüktür.
  5. Tembel veya uykulu olduklarında emzirmeyin: Tembel veya uykulu bebekler iyi kavrayamaz. En iyisi, bebeği uyanık olduklarında beslemek, böylece aktif olarak beslenebilmektir.
  6. Düzgün bir kavrama sağlayın: Bebeğiniz dudaklarını geniş açmalı, dil ise meme ucunun etrafını kaplamalıdır. 
  7. Parmağınızı ağızlarına yakın tutun : Bu, ısırmaya başladıklarında kolayca çıkarmaya yardımcı olabilir.
  8. Emme yavaş olduğunda emzirmeyi bitirin: Çoğu bebek emzirmenin sonunda süt akışı yavaş olduğunda ısırır. Yavaş emmeye başladıklarında emzirmeyi bitirebilirsiniz.
  9. Sık sık besleyin: Sık besleme , süt akışının korunmasına yardımcı olur ve ısırma olasılığını azaltır.

Bebek ısırması basit önlemlerle kontrol edilebilir ve engellenebilir. Sağılmış süte geçmek meme ucu ısırmasıyla başa çıkmanın ideal bir yolu değildir. Emzirme sırasında bebeğin ısırılmasını önlemek için kişiselleştirilmiş stratejiler için bebek emzirme hemşiresinden tavsiye isteyebilirsiniz.

Beklenmedik bebek ısırıkları geçici olabilir. Bebeği mümkün olduğunca memeye yakın tutun, böylece ağızlarını geniş açabilirler. Ayrıca ısıran bebeği memeden nazikçe alın. Isıran bebeği aniden iterseniz, daha da sert ısırabilirler.

Daha fazla yazı için buraya tıklayabilir ve birbirinden güzel yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.