Hamilelikte Önlem-13 Detay

Gebelik gününde başlayan ve 12. hafta ile biten gebeliğin ilk üç aylık dönemi çok önemlidir. Kilo alacak, halsiz hissedecek, diğer semptomlarla birlikte sabah bulantısını deneyimleyeceksiniz. Bu aşamada, fetus hızla büyür ve sinir sistemi, omurga ve sindirim sistemi de dahil olmak üzere birçok hayati organ gelişmeye başlar. Fetus ayrıca trimesterin sonunda bir insan formuna ulaşır. Bu hassas aşamada sağlıklı fetal gelişim sağlamak için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı benimsemeniz gerekir. Hamilelikte önlem almak çok önemlidir.

A pregnant woman is going in to surgery. She is laying on an operating table in the hospital’s operating room. Surgeons surround the bed preparing for the medical procedure.

Gebeliğin İlk Trimesterinde Alınacak En İyi Önlemler

Birkaç gebelik komplikasyonunu önlemek için ilk trimesterde aşağıdaki önlemleri uygulayın.

1. Bol Sıvı Alın

Fetüsün oksijen ve besin gereksinimlerini desteklemek için kan hacmi arttıkça hamilelik sırasında daha fazla sıvıya ihtiyacınız olacaktır. 

Vücuttaki ani değişiklikler sıvı alımı ihtiyacını artıracaktır. Bol su, taze meyve suları içmeye özen gösterin.

2. Doğum Öncesi Vitaminleri Alın

Hamilelikte önlem konusunda en önemli konulardan bir tanesi de vitamin eksikliğidir. Doğum öncesi vitaminleri doktorunuzun önerdiği şekilde alın. Erken gebelik dönemi hem anne hem de fetus için çok önemlidir. Bu dönemde vücudun eksikleri olur. Tahlillerinizi yaptırmayı unutmayın. Özellikle demir eksikliği çok mühimdir.

3. Sigarayı Bırakmak

Sigara içiyorsanız, şimdi bırakma zamanı! Sigara içmek düşük bağışıklık, düşük doğum, erken doğum, ektopik gebelik gibi çeşitli komplikasyon riskini artırır. Sigara ile ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riski de vardır. 

4. Alkolden Uzak Durun ve Kafeini Azaltın

Tütün gibi, alkol ve kafein de anneyi ve fetusu riske atar. Alkolün öğrenme güçlüklerine neden olduğu ve fetüsün bilişsel işleyişini etkilediği bilinmektedir. Çok fazla kafein erken doğum ve doğuştan gelen bozukluklarla ilişkilidir. Aşırı kafein içerdiğinden, kola, soda, çikolata, yeşil ve siyah çayı sınırlandırın.

5. Sağlıklı Yiyecekler Tercih Edin

Sağlıklı yiyecek seçimleri yapın ve dengeli bir diyet uygulayın. Diyet alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmak da kilonuzu etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olur.

  • Bebeğinizin beyni, gözleri ve sinirlerinin gelişimi için gerekli olan omega-3 alımınızı artırmak için daha fazla fındık yiyin.
  • D vitamini açısından zengin olan yumurta sarısı, süt, ton balığı, somon balığı ve balık yağı tüketin.
  • Beslenmenize süt ürünlerinin yanı sıra brokoli, ıspanak ekleyerek kalsiyum alımınızı artırın.
  • Kalori alımı hakkında doktorunuzla konuşun ve beslenmenizi buna göre planlayın.
  • Fetal gelişimi etkileyen sodyum nitrat kalıntıları içerdiğinden işlenmiş gıdalardan kaçının.
  • Sentetik renkte koruyucu ve gıdalardan kaçının.
  • Pestisit kalıntısını gidermek için meyve ve sebzeleri yıkayın.

6. Balık ve Deniz Ürünleri

Balık ve deniz ürünleri sağlıklı protein ve yağ olmasına rağmen, bazı çeşitleri fetus için tehlikeli olan yüksek cıva seviyeleri içerir. Civa, bebekte beyin hasarı ve gelişimsel gecikmelerle ilişkilidir. Bu nedenle, balıkları dikkatle tüketmeli ve beslenmenize eklemeden önce doktorunuzun tavsiyelerini almalısınız.

  • Ton balığını sınırlayın, kral uskumru, kılıç balığı ve kiremit balık kaçının.
  • Bilinmeyen kaynaklardan yakalanan balıklardan kaçının.
  • Çiğ balık bulunan suşi gibi yemeklerden kaçının.

7. Doğum Öncesi Doktor Ziyaretlerini Kaçırmayın

Hamileliğiniz onaylandıktan hemen sonra doğum öncesi randevu alın. Kalifiye bir jinekolog veya doğum uzmanı görmek önemlidir. Doktorunuz sağlık durumunuzu daha iyi anlamak ve ilaçları buna göre reçete etmek için tıbbi geçmişinizi sorabilir. Dürüst ve düzenli olarak doktorunuzla iletişim kurun ve herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissettiğinizde onlara danışın.

8. Kilonuzu Yönetin

Hamilelikte önlem alınması gereken konulardan bir tanesi kilo kontrolüdür. Hamile kalmaya çalışmadan önce sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün. Obez olmak hamilelik sırasında riskleri artırır. Ayrıca, özellikle ilk üç aylık dönemde ve ilk haftalarda aniden çok fazla kilo almak zararlıdır. Sağlıklı bir beslenme planı için bir diyetisyen veya beslenme uzmanına danışın.

9. Egzersiz

Hafif ve orta egzersizler aktif kalmanıza ve metabolizmanızı yüksek tutmanıza yardımcı olur. Sırt kıvrımları, esnemeler ve ileri karın hareketleri gibi ağır ve yorucu aktivitelerden kaçınmalısınız. Yoga, meditasyon veya nefes egzersizleri yapmayı planlamadan veya doğum öncesi egzersiz derslerine kaydolmadan önce doktorunuza danışın.

10. Otlar ve İlaçlar

Bazı bitkisel takviyeler ve ilaçlar hamilelik sırasında zararlıdır. Asla iyi olduğunu düşündüğünüz haplara devam etmeyin. Zararlı olabilir ve düşük, erken doğum ve ağrılı kasılmalar gibi sorunlara yol açabilir. Kendinizi ve bebeğinizi güvende tutmak için herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

11. Spa ve Saunadan Kaçının

Uzun süre yüksek sıcaklıklarda kalmak fetüste nöral tüp defekti (NTD) riskini artıracaktır. Jakuziler ve saunalar, bazal vücut sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklarda kalmanıza neden olur. Bu yüzden onlardan kaçının ve eklem ağrılarını ve sırt ağrılarını hafifletmek için bir beze sarılmış ısı kompresleri kullanın.

12. Güçlü Kokulardan Kaçının

Bazı hamile kadınlar, özellikle ilk üç aylık dönemde kokulara karşı hassasiyet yaşayabilir. Bu nedenle, sabah bulantısı ve bulantı gibi semptomları şiddetlendirebilir. Bulantı veya kusmayı tetikleyebilecek koku veya kokulardan uzak durun.

13. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İçin Test Yaptırın

Hamilelerin erken gebelik döneminde cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HIV taraması yapılması gerekir. Bu enfeksiyonların hamileliğiniz, sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı üzerinde de önemli bir etkisi olacaktır. 

İlk Üç Ayda Hava Yolculuğu Güvenli Midir?

Evet, ilk üç aylık dönemde uçmak genellikle güvenlidir, ancak ilk üç aylık dönemde düşük yapma olasılığının en yüksek olduğunun farkında olmalısınız. Ayrıca, dört saatten fazla uçmak tromboz (kan pıhtıları) riskini artırır. Uygun nemlendirme, rahat kıyafetler giyme, baldır egzersizleri ve uçakta yürüyüş (mümkünse) gibi doğru önlemlerin alınması yolculuğun daha güvenli olmasına yardımcı olur.

Hamilelikte önlem almak, herhangi bir sağlık sorunu olmadan ilk üç aylık dönemden geçmenize yardımcı olacaktır. Olağandışı semptomlar durumunda panik yapmayın. Bunun yerine doktora gidin. Korkularınızın ve olumsuz düşüncelerinizin bebeğinizin gelişimini de etkileyebileceğini unutmayın. Kendinizi ve bebeğinizi korumak için mutlu kalın, stresten kaçının, sağlıklı beslenin ve uygun özeni gösterin.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.