Kolik Bebek Sendromuna Dikkat!
Derya Sivri

Kolik bebek sendromuna dikkat! ‘’BENİM BEBEĞİM KOLİK’’ Dünyaya gelen minik bebeğinizi sevgiyle, şefkatle sarmalarken yaklaşık 2.3. haftalarında başlayan sebepsiz ağlamalar başlar. Doktorunuza çaresizce koştunuz ve muayenesi sonucu KOLİK sancısı tanısı kondu .

Kolik bebek tanısı nedir ?

Koliğin nedeni tam olarak tespit edilemese de sindirim sisteminin tam olgunlaşmaması ,anne sütünden geçen alerjenlere karşı reaksiyon geliştirilmesi, annenin kaygıları ve en önemlisi her ağladıkça aç olduğunu veya sakinleştiği (kısa süreli) için sık aralıklarla tok olmasına rağmen emzirmek veya mama verilmesi ,gaz çıkarma rutinin düzenli yapılmaması KOLİK SANCILARINI tetikler…

Bebeğinizin kolik olduğunu nasıl anlarsınız?

Ağlama nöbetleri

Yumruğunu sıkması

Yüzünün kızarması

Kaşlarını çatması

Bacaklarını karnına doğru çekmesi

Düzensiz uyku ve çığlıkla uyanma bulguları Kolik sancıların giderilmesi yönünde önlemler alınmadığı takdirde aşırı ağlama ve karnın şişkinliğine deniyle GÖBEK FITIĞI olma ihtimali oluşabilir.

Öncelikle ilaçlara başvurmadan nasıl önlemler alabiliriz ?

Emziren anneler beslenmelerine dikkat etmeli ,

gaz yapabilecek besinlerden(lahana,süt,soğanvs.gibi) mümkün olduğunca sınırlandırılarak tüketmeli ki bebeğine emzirme ile gaz sancısı oluşmasına neden olmamak için.

Mama ile beslenen bebeklerde özellikle doktorunuzun önerdiği mama tercihi ve mutlaka gaz çıkarma rutinini aksatmamak çok önemlidir.

En az 1,5-2 saatte bir beslenme düzeni oluşturmak (her ağladığında emzirmemek)Ritmik olarak kucağında sallamak hem bebeğinizin sizin kollarınızda güvende olduğunu hissettirir. Hem de ritmik sallamak bebeği rahatlatır.

Bebeğe ılık banyo yaptırmak ve ardından tabiki en önemli besleyici temas BEBEK MASAJI kolik sanıcısında bebeğinizi inanılmaz rahatlatır. Masajda bağırsağın çıkış yönüne doğru yapıldığı için gaz ve dışkı çıkışının kolay olmasını sağlar. Ayrıca TEN TEMASI güvende olduğunu hissetmesini sağlar. Bu da bebeğinizin düzenli masaj ile gevşemesini ,sizin de aynı zamanda rahatlamanızı sağlayacaktır.

Açık havada gezmesi, araba ile gezinti de bebeğinizi rahatlatan aktivitelerden. Emzikte ağlama ile devam eden emzirme kısır döngüsünü azaltıp gaz sancılarının azalmasında fayda sağlayacaktır. Kundaklamanın da sakinleştirme özelliği vardır. Ama kararında tabi ki .

Bu yöntemleri denemenize rağmen halen şikayetler devam ediyorsa doktorunuzun önerdiği gaz damlarını tercih edebilirsiniz.‘’ Çocuklarınızla kalpten kalbe iletişim kurun. Onlara elleriniz ile ve kalbinizle dokunun. Onların yaşayan ,nefes alan dünyayla bağ kurmalarına izin verin.’’

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.