Sperm Testi (Meni Analizi) Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sperm testi (meni analizi), spermin sağlığını ve canlılığını analiz etmeye yarar. Semen, boşalma sırasında salınan ve sperm içeren sıvıdır. Meni analizi şunları ölçer:

  • Sperm Sayısı
  • Spermin Şekli
  • Spermin Hareketliliği

Doktorlar meni sağlığı hakkında kesin fikir elde edebilmek için iki ya da üç analiz yaparlar. Sperm sayısının günlük olarak da değişebileceği bilinir. 

Sperm Testi Neden Yapılır?

Erkek Kısırlık Testi

Çiftlerin eğer uzun süre bir bebekleri olmuyorsa doktor bir sperm testi ister. Bu test, erkeğin kısır olup olmadığını belirlemede yardımcı olur. Analiz, kısırlığın arkasında yatan sebebi söyleyecektir.

Semen Analizine Hazırlanma

Doktorunuz gereken her şeyi sizlere söyleyecektir. Doğru sonuçlara ulaşmak için aşağıda verilenler çok önemlidir. En iyi örnek almak için:

  1. Testten 24 ila 72 saat önce boşalmayın.
  2. Testten 2-5 gün önce alkol ve kahve tüketmeyin .
  3. Hormon ilaçlarından kaçının.
  4. Aldığınız ilaçları görüşmeye gittiğinizde doktorunuzla paylaşın.

Semen Analizi Nasıl Yapılır?

Doktorunuza meni analizi için bir meni örneği vermeniz gerekecektir. Hastanede, erkekler için hazırlanan sperm verme odaları bulunur. Kap verilerek meninin içine konması istenir. Menide sıvılaşma gerçekleştikten sonra sperm sayısı, şekli ve hareketliliği laboratuvarda analiz edilir.

sperm testi

Sperm Testi için İyi Örnek Almak

İyi bir örnek almak için 2 önemli faktör var. Meni vücut sıcaklığında tutulmalı. Çok ısınırsa veya çok soğuk olursa, sonuçlar yanlış çıkar. İkincisi, meni vücuttan ayrıldıktan sonra yarım saat ya da bir saat içinde test yapılmalıdır.

Sperm Şekli

Sperm şekli için normal bir sonuç, spermin yüzde 50’den fazlasının normal olarak şekillendirilmiş olması gerekir. Eğer menide anormal bir şekil varsa, örneğin spermin başında, orta kısmında ve kuyruğunda anormallik varsa, bu durum doğurganlığı azaltır. Bir erkekte anormal şekilli spermin yüzde 50’den fazlası varsa, bu onun doğurganlığını azaltır. Yumurtayı dölleyememesi sonucu doğurur.

Hareket

Normal bir sonuçta spermin %50’sinden fazlası kaba aktardıktan bir saat sonra normal şekilde hareket etmelidir. Hareketlilik doğurganlık için çok önemlidir. Çünkü yumurtayı döllemek için sperm hareket eder ve yumurtaya doğru yolculuk yapar. 0 ila 4 arasında derecelendirilir. 0 puan, spermin hareket etmediği ve 3-4 puanı iyi hareket ettiği anlamına gelir.

PH

Normal sonuç için pH seviyesi 7,2 ile 7,8 arasında olmalı. 8.0’dan yüksek bir pH seviyesi, enfeksiyon olduğu anlamına gelir. 7.0’dan düşük bir sonuç, erkeğin boşalma kanallarının tıkalı olduğu sonucunu gösterebilir.

Sıvılaşma

Meninin sıvılaşması 15 ila 30 dakika süre olmalıdır. Semen başlangıçta yoğun iken sulu kıvama dönme yeteneği spermin hareket etmesine yardımcı olur. Semen 15 ila 30 dakika içinde sıvılaşmazsa, doğurganlık durumunu etkiler.

Sperm Sayısı

Normal bir semen analizinde sperm sayısı 20 milyon ile 200 milyonun üzerinde olması gerekir. Sperm yoğunluğu olarak da adlandırılır.

Görünüm

Görünüm beyazımsı, gri olması gerekir. Kırmızı, kahverengi renge sahip sperm, kan varlığını gösterirken, sarı renk sarılığı veya bir ilaç yan etkisi olduğunu gösterir.

Anormal sonuçlar ne anlama geliyor?

Anormal sperm yumurtalara ulaşmakta ve nüfuz etmekte zorlanır ve bu da döllenmeyi oldukça zorlaştırır. Anormal sonuçlar aşağıdakileri gösterebilir:

  • Kısırlık
  • Enfeksiyonlar
  • Hormonal Dengesizlik
  • Şeker hastalığı
  • Genlerde kusur
  • Radyasyon

Sonuçlarınız anormal seviyelerde ise, doktorunuz ek testler yapmanızı önerebilir. Bu testler şunlardır:

  • Genetik Test
  • Boşalma Sonrası İdrar Testi
  • Testislerden Doku Örnekleri
  • Hormon Testi
  • Bağışıklık Hücreleri Testi

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.