Süt Alerjisi Nedir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Cem Alataş süt alerjisi ile ilgili merak edilenleri Beybida.com’a açıkladı. Açıklamalarında anne sütünün önemini de vurgulayan Alataş ”Anneler kesinlikle bebeklerini emzirmeye devam etmelidir.” dedi.

Önemli Uyarı : Bebeğinizde süt alerjisi bulgularına rastladığınızda doktorunuza başvurunuz.

Süt alerjisi nedir ?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de besin alerjilerinin sıklığı giderek artmaktadır Çocuklarda en sık alerjiye neden olan besinler inek sütü ve yumurtadır. İnek sütünde alerjiye neden olabilecek 20’den fazla protein bulunur. En önemlileri whey ve kazein proteinleridir. Aslında bunlar vücut için faydalı proteinlerdir fakat vücudumuz bu proteinleri yabancı olarak algılar ve imünolojik reaksiyonlarla bu proteinlere karşı bir dizi reaksiyon başlatır. İşte bu olay inek sütü alerjisi (İSA) olarak tanımlanır. İnek sütüne karşı gelişen istenmeyen reaksiyonlar doğumdan itibaren her yaşta görülebilir fakat en sık ilk aylarda (4-8 haftada) başlar. Anne sütü alan veya normal mamalar ile beslenen bebekler annenin diyet ile aldığı veya mamalar içinde bulunan bu süt proteinleri bu olayı başlatır. Ülkemizde sıklığı %2 civarındadır.

Süt alerjisi belirtileri nelerdir?

Süt alerjisi belirtileri; sindirim sistemi bulguları, cilt bulguları ve daha az sıklıkla solunum sistemi bulguları ile ortaya çıkar. Sindirim sistemi bulguları çok değişiklik gösterebilir bunlar; huzursuzluk, ishal, kanlı mukuslu dışkılama bazen de kusma şeklinde olabilir. Cilt bulguları ciltte kuruluk, yanaklarda ve vücudun birçok bölgesinde kızarıklık, kabuklanma şeklinde görülebilir. Çok nadir de olsa çok ciddi bir yan etki olan anjioödem ve anaflaksi de görülebilir.

Tanı

  Tanı için öncelikle aileden çok iyi bir öykü alınır;

*Alerji başlangıç zamanı

*Bebeğin beslenme öyküsü

*Şikayet ile alım arasındaki süre ve şikayetlerin tekrarlanabilirliği

*En son reaksiyon zamanı önemlidir.

**Kesin teşhis için gerekirse deri ve/veya kan testleri yapılabilir. Bu testler, bir gıda maddesine karşı hassaslık olup olmadığına ilişkin önemli bulgular sağlar. Ama her zaman bunlara dayanarak güvenilir bir karara varılamaz, çünkü inek sütü alerjisi olan çocukların sadece yarısı teşhis edilebilmektedir.

Tedavide anne ve baba nasıl bir yol izlemeli, anne emzirmeye devam etmeli mi?

** İnek sütü alerjisinde tedavide ilk yapılacak olan, inek sütü proteinlerinin bebeğin diyetinden 1-4 hafta çıkarılmasıdır. Bununla aslında hem tanı kesinleştirilir hem de tedaviye başlanmış olunur. Zaten eğer inek sütü protein alerjisi ise 72 saat sonra klinik düzelme başlar.

 * Bebeklerini anne sütü ile besleyen anneleri diyetlerinden inek sütü ve ürünleri çıkarılmalı ve anneler kesinlikle bebeklerini emzirmeye devam etmelidir !!!

*Burada önemli olan; inek sütü ve inek sütü bazlı mamaların dışında pek çok besinde inek sütü proteinleri bulunmaktadır. Anne ve babalar kazein, whey, laktalbumin, laktoglobulin gibi inek sütü ile ilgili terimleri öğrenmeliler ve gıda paketlerinin üzerindeki etiketleri okumaları gerekmektedir.

*Diyet olayında yapılan en önemli yanlış anneye çok katı (et, yumurta ve daha birçok farklı gıda maddesine) diyet yaptırılmasıdır. Süt protein alerjisinde bunlar için diyet yapmanıza gerek yoktur. Anne bu temel gıdaları almadığı için ilerde ciddi sağlık problemleri yaşabilmektedir.

*Bu diyet de dikkat edilmesi gereken diğer bir konu çapraz reaksiyona neden olabileceğinden dolayı keçi, koyun veya eşek sütü de yasaklanmalıdır.

*Bu dönemde annenin diyetine 1000 mg/gün kalsiyum desteği eklenmelidir.

*Eğer annenin bu dönemde anne sütü yoksa tam hidrolize mamalar kullanılabilir.

*Bebek dört aylık olmadan tamamlayıcı ek gıdaya geçilmemeli ve tamamlayıcı besinler inek sütü içermeyen besinlerden hazırlanmalıdır.

*Genellikle 6 ya da çoğunlukla 9 aylıkken doktorunuz alerjinin geçip geçmediğini anlamak için provakasyon testi yaptırır. Burada çocuğa gözetim altında az miktarda süt proteini içeren bir gıda maddesi verilerek ilk başlangıçtaki etkilerin olup olmadığı gözlemlenir. Eğer şikayetler yeniden başlarsa diyete devam edilir. Bu hastalık çoğunlukla 15-18 aylık civarı geçer çok az bir kısmı ileri yaşlarda devam eder. Emziren annenin iyi beslenmesi hem kendi sağlığı hem de sütün kalitesi ile çocuğunun beslenmesi için çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki bu hastalık çok büyük çoğunlukla geçici bir hastalıktır.

Diğer röportajları okumak için linke tıklayınız.https://www.beybida.com/roportaj/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.