Anne Sütü Önemi Bebeğinizi Birçok Hastalıktan Koruyor

Röportaj/Özlem SALCI

Anne sütü önemi defalarca kez çeşitli yayınlarda vurgulanıyor.Anne ve Bebek eğitim hemşiresi Tuğçe ATAK beybida.com okurları için anne sütü önemi vurgulayan açıklamalarda bulundu. Anne sütünü arttırmak için püf noktaları paylaştı.

                      Anne sütü önemi nedir?

Anne sütü, bebeğinizin ihtiyacına göre üretilir. Bebek için son derece önemli olması içeriğinden ve özelliklerinden kaynaklıdır. İlk 6 ay yalnızca anne sütünün verilmesi bebeğinizin gelecekteki yaşantısında birçok hastalıktan koruyacaktır. Özellikle doğumdan sonra ilk 3-5 gün içerisinde salgılanan kolostrum (ağız sütü) yüksek oranda protein, antikor ve immunoglobülin içerir. Bu sebeple bebeğinizin bağışıklığını güçlendirecektir.

Anne sütü önemi fazlasıyla vurgulanıyor. Arttırmak için ne gibi yöntemler gereklidir?

-Öncelikle ilk günlerde süt miktarı ile ilgili anne sorun yaşayabilir ve bu süreç formül mamalar ile destekleniyor olabilir. Annenin aklında ‘’bu süreç hep böyle mi devam edecek? Bebeğimi sadece sütümle besleyemeyecek miyim? ‘’gibi sorular olabilir. Sevgili anneler, bu birçok annenin yaşadığı bir durum. Yalnız değilsiniz..

Fakat şunu unutmayın bu süreci atlatabilmenin Birinci ve en önemli kuralı psikolojik rahatlığınızdır. İkincisi ise bol bol sıvı tüketimi. Bu iki ana maddeyi sağlıyor iseniz devamı çok rahat gelecek. Bol sıvı tüketmeli, öğünlerinizi olabildiğince atlamadan ve özellikle protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Yeşil yapraklı bitkiler tüketebilirsiniz.(Dereotu,semizotu, maydanoz gibi.)

Öğünlerinizin arasında uzun saatler kalıyor ise elinizin altında mutlaka ceviz, fındık, badem beyaz kuru dut, incir ve hurma bulundurabilir veya meyvelerin (kayısı,incir,ayva gibi) suyunu kaynatıp (şeker ilavesiz) içebilirsiniz. Yoğun şeker içeren ürünlerin kilo yapması sebebiyle uzak durmanızda yarar var.

Süt arttırmak için süt sağma makineleri de bu dönem kullanılabilir. Emzirmeniz bittikten sonra eğer makinenizin çift sağım özelliği varsa her iki göğsü 10 dk sağım yapabilirsiniz. Sağdığınız miktara takılmak yok! Unutmayın, biz bu işlemi vücuda daha fazla ileti göndermek için yapıyoruz. Bunların yanı sıra dinlenme ve uykunuz da sütünüzün yoğunluğunu etkilemekte. Derin uyku halini sağlayamıyorsak bile bebeğiniz uyuduğu sürece siz de dinlenme halinde olun. Bu dönem içerisinde dinlenebilmek için yakınlarınızdan destek alabilirsiniz.

Anne sütü nasıl saklanmalıdır?

Anne sütünü saklamak için özel olarak üretilen poşetler/kaplar kullanılmalıdır. Sağılan süt 3 kuralı ile saklanmalıdır.

Oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, buzlukta 3 ay saklanabilir. Buzlukta muhafaza edilen süt,buzdolabınızın rafında ya da oda sıcaklığında maksimum 3 saat beklemek koşulu ile çözdürülebilir. Çözülen süt 24 saat içerisinde tüketilmelidir. Çözülen sütü ılıştırabilmek için ılık su dolu bir kabın içinde 3-4 dakika bekletmeniz yeterlidir. Bir kez ısıtılmış süt, bir daha dondurulmamalıdır.

Annede gribal enfeksiyon varsa bebek emzirilmeli midir? Nasıl önlemler alınmalıdır?

Gribal enfeksiyon, hastalığın bebeğe geçmesi havadan damlacık yolu veya yakın temas halinde olabilmektedir. Sütnçinde bulunan antikorlar bebeğinize doğal bağışıklık sağlıyor ve hastalıklardan koruyor. Bu sebeple gribal enfeksiyon geçiren anne emzirmeyi kesmemelidir. Bu süreçte anne nefesini bebeğinden uzak tutmalı yakın temslardan kaçınmalıdır. Emzirirken maske kullanmalıdır. Bebek kesinlikle öpülmemeli ve yüzüne doğru hapşırılmamalıdır. Eller sık sık yıkanmalı, gün içerisinde odalar sürekli havalandırılmalıdır. Proteinden zengin gıdalar ve meyveler tüketilmelidir.

Diğer röportajlarımız için linke tıklayınız.https://www.beybida.com/roportaj/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.