Her kadın, doğumu sırasında benzersiz duygular yaşar. Hayatını bir anda değiştirecek bu sürece fiziksek ve zihinsel olarak hazır hissetmek zorundadır. Doğum, her kadında farklılık gösterir. Her kadının doğum süreci benzersizdir. Birden çok doğum yapmış bir annenin, tüm doğum hikayeleri farklılık gösterir. Hamileliğiniz sırasında nasıl bir doğum yapacağınızı bilemezsiniz. Doğum gerçekleşmeden normal doğum süreci hakkında gelişmeleri biliyor oluşunuz sizi doğuma daha iyi hazırlayabilir.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı, 10 dakikada bir gelen sancılar sonucunda açılmaya başlar. Doğumun ilk evresi diğer evrelere göre en uzun süren evresidir. Bu bölümde annenin kendini asla yormaması gerekir. Doğum sürecinin pozitif etkilenmesi açısından annenin kendisini rahat hissetmesi önemlidir. Annenin doğumun başladığı ilk evrede kendisini iyi ve rahat hissedebileceği öneriler şöyledir;

  • Öncelikle ılık bir duş almak doğumu başlayan anneyi fazlasıyla rahatlatacaktır.
  • Doğumu kolaylaştırıcı nefes tekniklerini uygulamak.
  • Kendisini yormayacak şekilde kısa bir yürüyüş
  • Sakin ve rahatlatıcı bir müzik dinlemek

Bebeğin başı doğum kanalı girişine baskı yapar. Bu süreçte yaklaşık 7 cm oranında bir açılma görülebilir. Baskı yapma neticesinde su kesesi açılır. Su kesesinin açılması ile birlikte ağrılarınızda rahatlama olacaktır. Doktorunuzun muayenesi ile bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilir ve rahim ağzınızın ne kadar açıldığını kontrol edebilirisiniz.

Annenin rahim ağzı ideal bir boyutta açıldığında normal doğum başlar. Annenin sancıları yoğunlaşabilir. Bu süreçte sancı sıklığını 2 ile 3 dk aralıklarla ölçümleyebiliriz. Annede refleks olarak ıkınma başlar.

Doğru ıkınma normal doğum yapan annelerde çok önemlidir. Normal doğum sırasında ne kadar doğru ve güçlü ıkınma gerçekleşirse bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaşır. Kuvvetli ıkınma sonrası bebeğin başı görülür. Son bir güçlü ıkınma bebeğin normal doğum ile dünyaya gelmesini sağlar.

Plesantanın çıkması sağlanır. Doğum sırasında vajinal bir yırtık oluşmuş ise eğer dikilir. Doğum sonrası kanama varsa kontrol edilir. Anne bu aşamada bebeği ile ten tene temas halindedir. Oldukça rahatlamıştır. Tüm güzel duyguları aynı anda hisseder ancak dile getirmekte zorlanır. Hormonlarının da etkisiyle mutluluktan sık sık ağlar. Tüm korkuları geride kalmış ve bebeği ile kavuşmuştur. Bu durum annede sonsuz bir mutluluk sağlar.
Devamını Oku

Doğumun Başladığını Nasıl Anlarız?

Doğumun başladığını nasıl anlarız? Bu herkes için aynı sıra ve süre içerisinde gerçekleşmez. Her gebenin doğum başlangıç belirtileri farklı olabilir. Doğumun başladığını işaretleyen belirtiler vardır. Nişan gelmesi Amniyotik sıvı gelmesi-

Read More

Korkunun Doğuma Etkisi Nedir? Rahat Bir Doğum Mümkün mü?

Korkunun doğuma etkisi nedir? Korku, bizi yapabileceğimiz tüm hedeflerden alıkoyan bir duygudur. Bilinç altımızda korku hissettiğimizde bize bulunduğun ortamdan kaç diyen bir ses yankılanmaya başlar. İşte tam da burada bu

Read More