Korkunun Doğuma Etkisi Nedir? Rahat Bir Doğum Mümkün mü?

Korkunun doğuma etkisi nedir? Korku, bizi yapabileceğimiz tüm hedeflerden alıkoyan bir duygudur. Bilinç altımızda korku hissettiğimizde bize bulunduğun ortamdan kaç diyen bir ses yankılanmaya başlar. İşte tam da burada bu durumu kontrol altına alabiliyor olmanın öneminden bahsedeceğiz.

Rahat bir doğum için hedefimiz daima korkuyu gidermek

Doğum anında korku anne adayını bulunduğu ruh halinden huzursuz olmasına sebep olacaktır. Rahat bir doğum için hedefimiz daima korkuyu gidermek ve gevşemeyi sağlayarak rahim kaslarının rahat çalışmasına olanak vermektir. Merkezi sinir sistemimiz normal zamanlarda parasempatik sistemde çalışır. Herhangi bir tehdit unsuru algıladığımızda ise sempatik sinir sistemimiz devreye girer. Doğum esnasında anne adayının daima parasempatik sistemde kalmasını hedefleriz. Bu durumda anne adayı ile sağlıklı iletişim kurulabilir. Anlaşılır olabiliriz.

Fakat bir korku ya da kendini güvende hissetmediği anda sempatik sistem devreye girecektir .Ne yazık ki sempatik sistem ismi kadar sempatik değildir. Sempatik sistem devreye girdiğinde kanımıza yüksek oranda adrenalin pompalanır. Gözbebeklerimiz büyür, nefesimiz hızlanır ve kalp atışlarımız da artar. İşte doğum anında ya da travay dediğimiz açılma döneminde sempatik sistem devreye girdiğinde anne adayı huzurlu hissetmez doğumun gidişatı sekteye uğrayabilir. Doğum anında korkuyu kontrol altına almak için neler yapılabilir ?Doğum anında korku yaşamak doğal bir histir.

Doğumun sayısının bu duygunun azalmasında pek de bir etkisi olmaz. Yani ilk ya da ikinci doğumunuzu da yaşasanız korku yaşamak oldukça doğaldır. Korkunun da panzehri bilgidir. Doğum öncesinde mutlaka bir hazırlık eğitimine katılım sağlanmalıdır. Anne adayı doğum anında yaşanabilecek durumları öncesinde bilgi edinir ve kontrol altına alınabilir olduğunu öğrenir ise zamanı geldiğinde daha konforlu bir doğum ortamı yaşamasına olanak sağlanmış olacaktır. Baba adaylarının anneye olan desteği de bu aşamada çok önemlidir.

Korkunun Doğuma Etkisini Hafifletmek Mümkün

Doğum hikayelerindeher ne kadar anne adayları ön planda olsalar da bu baba adaylarının da dahil olması gerekenoldukça özel bir andır. Doğumlarda eşlerinden destek gören anne adaylarının daha rahatoldukları gözlenmiştir.Doğum öncesinde gebe mutlaka korktuğu konuları üzerine bilgi edinmiş olmalıdır. Bukendisini rahatlatması için önemli bir adımdır. Bu konuda gebelik sürecini takip edenhekimine sormak istediği soruları sorarak korkuları ile alakalı konulara yanıt bulabilir.

Korkunun Doğuma Etkisi Sürecinde Bilgi Sahibi Olmak Fazlasıyla Önemli

Doğum öncesinde nefes ve gevşeme egzersizleri yapmış olması bu konuda bilgilenmiş olması önemlidir. Nefes egzersizleri doğum anında kaslara ihtiyacı olan oksijeni sağlaması konusunda faydalı olacaktır. Gevşeme teknikleri ise rahim kaslarının senkronize biçimde çalışmasına yardımcı olmakta oldukça etkilidir.

Bir doula ile çalışmak anne adayları için oldukça keyifli ve konforludur. Doula anne adayının gerekli ihtiyaçları doğrultusunda ona yardımcı olacak ve bu süreci sorunsuz atlatması için elinden geleni yapacaktır. Tüm bu çalışmaların sonunda anne adayı artık bebeğine kavuşmaya hazırdır.

Diğer yazarlarımızın içeriklerine ulaşmak için linki tıklayınız. https://www.beybida.com/yazarlar/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.