Öncelikle her doğum aynı belirtiler ile başlamayabilir. Aynı annenin doğumları bile birbirinden farklı olarak başlayabilir. Peki doğumun başlama süreci nasıl anlaşılır? Cevapları bu yazıda!
Doğum Başlangıç Belirtileri
Sancılar
Doğumun başlama süreci rahminizin kasılmalarına bağlı olarak hissedilen doğum sancılarının başlaması ile başlayabilir. Bu sancılar gebeliğin son haftalarında hissedilen yalancı doğum sancılarına göre daha kuvvetli, daha uzun süren ve belli sıklıkla gelen kasılmalardır. Yalancı sancılar düzensiz olarak gelmekle beraber, 5-10 saniye süren ve çok rahatsız etmeyen sancılardır. Gerçek doğum sancıları, rahminizin düzenli olarak (10 dakikada 3 kasılma) kasılması sonucunda oluşur ve her gebe bu kasılmaları farklı olarak hisseder. Bazı gebelerde şiddetli ağrı olarak algılansa da bazı gebelerde sadece kasılmayı hisseder. Bu ritmik kasılmalar doğumun başladığının göstergesidir.
Su Gelmesi
Doğumun başlama süreci konusunda diğer bir doğum başlangıç belirtisi ise su gelmesidir. Gebelikte su gelmesi doğum kasılmaları ile beraber olabildiği gibi kasılmalar olmadan da oluşabilir. Bazen su kesesinin birden açılmasına bağlı olarak çok yoğun (bacaklarından akan) olabileceği gibi bazen ise periferik su gelişi dediğimiz su kesesinin kenardan bir yerden delinmesi sonucunda az az su gelmesi (vajina da ıslaklık) olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumda özel testler ile doktorunuz su geldiğini tespit edebilir.
Kanama
Yine halk arasında nişan gelmesi olarak da bilinen rahim ağzında olan mukus tıkacın gelmesi de doğum belirtisi olabilir. Aynı şekilde rahim ağzında açılma olması durumunda meydana gelebilen kanama da doğum belirtisi olabilir. Anlattığımız bütün bu belirtiler doğumun başladığının belirtisi olabilir. Ama çok acil müdahale edilmesi gereken birkaç nadir görülen durum dışında hemen hastaneye gitmeniz gerekmez. Bilmelisiniz ki doğumunuz olmasına daha saatler vardır.
Tuvalet İsteği
Bazen doğum için rahim kasılmaları anne adayında sancı olarak hissedilmez ve bebeğin doğum kanalına girmesi sonucunda şiddetli bir baskı ve bel ağrısı, tuvalet yapma isteği de doğumun bulgusu olabilir. Bu durumda doğuma az zaman kaldığı akılda tutulmalıdır.
Ağrı İçin Uygulanan Yöntem
Normal doğum (vajinal doğum) sırasında meydana gelen kasılmalar sonucunda anne adayında hissedilen ağrıyı önlemek veya azaltmak için epidural kateter takılarak, omuriliğin dışında ki aralığa lokal etkili ağrı kesici verilerek kas kuvveti kaybolmadan hissedilen ağrı azaltılmış olur. Bu yöntem oldukça basit ve kolaylıkla uygulanabilen bir yöntemdir. Doğum aktif evresi (4cm açılma sonrasında) başladıktan sonra takılması daha yararlıdır. Doğumun ilerlemesini birazcık yavaşlatabilir. Fakat doğum pasif evresinde yani açılmanın 4cm altında olduğu dönemde yorulan anne adayları veya kasılmalarını şiddetli olarak hisseden anne adayları için oldukça faydalıdır.
Doğumun bu döneminde anne adayını motive edici müzik, koku veya eşyalar doğum odasında olmalı, anne adayı yatakta yatmak yerine yer çekiminden faydalanmak için ayakta, yürüyerek, egzersiz yaparak veya duş alarak doğum sürecini hızlandırabilir. Rahimde tam açılma (10 cm) olduktan sonra anne adayı ıkınarak bebeğini aşağıya doğru itmelidir. Anne adayı doğum masasına veya doğum pozisyonuna ise anne adayını o pozisyonda yormamak için doğuma sadece dakikalar kalınca, mümkünse en az sürede orada tutacak şekilde alınmalıdır.
Suni Sancı
Doğum süreci boyunca anne adayının yeterli kasılmaları olduğu sürece suni sancı(rahim kasıcı ilaçlar) verilmemelidir. Fakat rahimde yeterli kasılma olmadığı durumlarda doğal doğum sancılarını oluşturmak için rahim kasıcı ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar doğru dozda verildiğinde sadece doğal olması gerek kasılmaları oluşturur ve doğal olması gereken sancıları hissettirir. Olması gereken dozdan fazla verildiğinde daha sık kasılmalara yol açacağı için şiddetli ağrılara yol açabilir. Doğum süreci boyunca bebeğin kalp atışları ve rahimin kasılmaları NST dediğimiz cihaz ile sürekli olarak veya aralıklı olarak takip edilir.
Doğum süreci doğal olarak ilerlediğinde doğumun olması için genellikle epizyotomi dediğimiz vajinaya yapılan kesi yapılmaz. Bu kesi kontrolsüz oluşabilecek yırtıklarıönlemek için kontrollü bir kesi yapılmasıdır. Doğumun ilerleyişine, bebeğin kilosuna, başının geliş şekline ve anne adayının vajeninin yapısına göre doğum anında doğumu yaptıran kadın doğum uzmanı tarafından karar verilir.
Doğum ile alakalı diğer uzman kadro yazılarını okumak için buraya tıklayabilir, doğum hakkında daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.
Bir yanıt yazın