30 Yaşından Sonra Hamilelik: Riskler Ve Faydalar

Annelik, bir kadın için dünyanın en güzel duygularından ve deneyimlerden biridir. Erken yaşta anne olamayan birçok kadın var. Çalışma hayatı gibi etkenler anne olmayı geciktirebiliyor. 30 yaşından sonra hamilelik durumunda çeşitli riskler ve faydalar vardır.

30’lu Yaşlarda Hamile Kalmak Güvenli Mi?


30 yaşından sonra doğal olarak hamile kalma şansının daha genç yaşlara kıyasla daha az olabileceğini unutmayın.


Biyolojik olarak hamile kalmak için en uygun zamanlar 20 ile 30 yaş arası olduğunu belirtmeliyiz. Doğurganlık sorunları özellikle miyom riski nedeniyle daha sonraki yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu miyom riski bütün kadınlara göre değişiklik gösterir.


30’larda Hamile Kalmak İçin İpuçları?

  • Kadın ve erkek kesinlikle sağlıklı olmalıdır.
  • Kilonuzu dikkat etmelisiniz.
  • Eşinizin sağlığı da çok önemlidir. BMI 30’un üzerinde olan erkeklerin doğurganlık oranı diğerlerinden daha düşük olabilir. Bu nedenle sağlıklı kilo onlar için de önemlidir.
  • Alkol ve sigara kesinlikle kullanmayın.
  • Stresi azaltın.
  • Düzenli bir şekilde reçeteli ilaç kullanıyorsanız hamile kalmayı planlamadan önce doktorunuzla konuşun.

30 Yaşından Sonra Doğal Olarak Nasıl Gebe Kalmalı?

Bir kadının gebe kalması için en uygun zamanlardan biri de yumurtlama günleridir.

  1. 28 günlük düzenli bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle döngünün 14. gününde gerçekleşebilir. Yumurtlama gününde ve ondan dört gün önce cinsel ilişki, doğal gebe kalma olasılığınızı artırır.
  2. Yumurtalar 12 ila 24 saat yaşarken, sperm bir kadının vücudunda beş güne kadar yaşayabilir. Gebelik, sperm canlı bir yumurtayı döllediğinde gerçekleşir.
  3. RCOG’a göre , 30 yaşında bir yıl içinde % 75 doğal yolla gebe kalma şansı var ve bu oran 35’e kadar% 66’ya düşebilir.
  4. 35 yaşın üzerindeki çiftlere, altı ay boyunca doğal olarak hamile kalamazlarsa, kadın doğum uzmanlarına başvurmalarını tavsiye edilir. Bu yaşın ötesinde gebelik için doğurganlık yardımı gerekebilir.


30 Yaşından Sonra Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kadınlar, yaşlarına bakılmaksızın hamilelik sırasında çeşitli fiziksel değişiklikler yaşarlar. Ancak 30 yaşından büyükseniz başa çıkmak için daha fazla çaba sarf etmeniz gerekebilir. Aşağıdaki önlemler vücudunuzun hamileliğe daha iyi hazırlanmasına yardımcı olabilir.

  1. Sağlıklı yaşam tarzını benimsemeniz gerekir.
  2. Düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, hamilelik sonrası da doktorunuza danışıp devam edebilirsiniz.
  3. Düzenli kontrolleri yaptırmayı unutmayın.

30 Yaşından Sonra Hamileliğin Riskleri Ve Komplikasyonları


Gebelim komplikasyonları her yaşta görülebilir. İnsan fizyolojisi yaş ayırt etmiyor. Bununla birlikte, 30’dan sonraki hamilelik, aşağıdaki riskleri artırabilir.

  • Düşük
  • Doğum kusurları
  • Erken doğum
  • Yüksek tansiyon ve organ hasarı belirtileri
  • Gebeliğe bağlı hipertansiyon
  • Daha yüksek çoğul gebelik şansı
  • Sezaryen doğum şansı
  • Ektopik gebelik için yüksek risk


30 Yaşından Sonra Hamile Kaldığında Genetik Sorunlar

Down sendromlu bebek sahibi olma riski 40 yaşına yakın anneler için 100’de 1 oranındayken genç kadınlar için bu 1,250’de 1 oranındadır.

30 Yaşından Sonra Hamilelik: Faydaları Var Mı?

Çiftler bazı sebeplerden dolayı hamileliği 30’lu yaşlara ve sonrasına ertelemek isteyebilirler.

  1. Finansal istikrar: Çoğu çift 30’lu yaşlarında kariyerlerine yerleşmiştir. Daha iyi mali durum, ebeveynlerin bebek eşyalarını almalarına, yardım için bir dadı tutmalarına ve ayrıca daha iyi doğum öncesi ve doğum sonrası bakıma erişmelerine yardımcı olabilir.
  2. İlişki istikrarı : Partnerinizle olan ilişkiniz genellikle şimdiye kadar stabilize olur ve birlikte bir bebek sahibi olarak bir sonraki adımı atmak isteyip istemediğinize karar vermenize yardımcı olur.
  3. Ebeveyn olacak kadar olgunlaşmış: Yaşam deneyimleri daha iyi bir ebeveyn olmanıza yardımcı olabilir. Ebeveynler çocuklara karşı daha sakin ve arkadaş gibi olabilir.
  4. Kadınlar 30’lu yaşlarında daha fazla hamile kalıyor. Aslında, 30’lar birçok çift için yeni 20’ler haline geldiğini söylemek gerekir. Ancak genç yaşta olduğundan daha zor gebe kalınabilir. Bir doktora danıştıktan sonra bebek sahibi olma konusunda karar vermelisiniz.

Anne olmak dünyanın en muazzam hissidir. Hamilelik döneminizde, annelik döneminizde Beybida sizi asla yalnız bırakmıyor. Diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilir, birbirinden güzel bilgilerle donanım sahibi olabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.