Bebeği Sütten Kesme Süreci Nasıl Olmalı?

Anneler bebekleri doğmadan önce ”Sütüm yetecek mi?”, bebeğiniz doğduktan sonra ”Sütüm yetiyor mu?”, 2 yaşına geldiğinde ise ”Bebeğime sütten kesme işlemini ne zaman yapacağım?” sorularıyla boğuşur. Doğru emzirme yöntemleri araştırırlar. Sütü artırma yollarını ararlar. Bir anne için bebeğini emzirmek oldukça önem teşkil eder. Hem sağlık hem de anne-bebek arasındaki bağ için.

Emin Adımlarla İlerlemek!

Dünya Sağlık Örgütü’ ne göre bebeği 6 ay boyunca emzirmek oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemi açısından anne sütünü muhakkak bebeğinize vermelisiniz. Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde ama fakat 2 yaşına geldi. Hala emiyor. Kararınızı verdiniz ve bebeği sütten kesme düşüncesi hep aklınızda. Bir bebeği memeden ayırma süreci zorlu bir yoldur. Annenin ve bebeğin psikolojisini bozabilir. Ama bu anneleri korkutmamalıdır. Emin adımlarla ve kararlı bu yolda yürüdükten sonra bebeğiniz sütten kesilecektir.

Sütten Kesme

Adımlar

  1. Vücudunuzun ve bebeğinizin sütten kesmenin fiziksel ve hormonal değişikliklerine uyum sağlamak için zamana ihtiyacı olacaktır. Yavaş ilerlemek aynı zamanda tıkanma ve mastit gibi problemlerini de önleyecektir.
  2. Bazı bebekler sütten kesilme işlemini diğerlerinden biraz daha kolay halleder.  Yürümeye başlayan bebekler sütten kesilirken duygusal olabilirler. Öfke nöbetleri geçirebilirler. Onları sarılın. Bebeğinizi ne kadar sevdiğinizi söyleyin ve onlara güven sağlayın. Bu konuda ne kadar ciddi olduğunuzu belirtin. Sütten kesme işinin zor olduğunu unutmayın.
  3. Birlikte aktiviteler yapın. Emzirme saatinizle hemen hemen aynı zaman alacak etkinliklerle dikkat dağıtın. Bu etkinlik ikinizin de olduğu bir şey olmalı. Kitap okuyabilir, oyuncaklarla oynayabilir ya da birlikte kurabiye yapabilirsiniz.
  4. Bebeğiniz 1 yaşında değilse meme yerine emzik verebilirsiniz. Bu tamamen annenin isteğine bağlıdır.
  5. Uyku saatlerini değiştirmek de sütten kesme işine yardımcı olacaktır. Örneğin 21.00’da uyuyorsa; 22:00’da uyutun.
  6. Biberon ile beslemek farklı alternatiflerden biridir. Dikkat edilmesi gereken şey eğer tamamen sütten kesmeye kararlıysanız bebeğinizi biberona başlatmalısınız.
  7. Emzirme saatlerini değiştirmeniz de bebeğinizin yavaş yavaş sütten kesilmesine yardımcı olur.

Sütten Kesme Sürecinde Duygusallık

Sütten ayırma işlemi zorlu bir süreçtir. Kendinize ve bebeğinize biraz zaman vermeniz gerekir. Anneler bu zamanlarda oldukça duygusal olabilir. Kendilerini boşlukta hissedebilirler. Bu gayet normal. ”Bebeğim bana artık ihtiyaç duymayacak.” sözlerini kafanızdan atmanız gerekir. Sütün sadece ihtiyaçlarından biri olduğunu unutmayın. Bebeğinizin size her zaman ihtiyacı var.

Bebeği sütten kestikten sonra ek gıda oldukça önemlidir. Dr. Kübra Üstüntepe Avcı‘nın EK GIDAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIYIZ? yazısını okuyabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.