Emzirmeyi Bırakmanın Yolları

Anne ve bebek arasında duygusal bir bağ oluşturan emzirmeyi bırakmanın yolları bazen zorlayıcı olabilir. Anne sütü, doğumdan itibaren üretilmeye başlayan ve bebeğin ihtiyaç duyduğu çoğu besini içerisinde bulunduran bir süttür. Fiziksel gelişim açısından çok önemli bir besindir. Belli bir müddet anne sütü emen bebeklerin artık emmeyi bırakması ve beslenme konusunda basamak atlaması gerekir. Bu süreç hem anne hem bebek açısından zor ve stresli bir dönemdir. Anneye düşen en büyük görev sabırlı olmaktır. Özellikle bebek, doğduğundan beri alışık olduğu bu düzen ve besini bırakırken stresli, mızmız ve huysuz olabilir. Böyle durumlarda anne sakin kalmalı, gerekirse ara verip yılmadan denemeye devam etmelidir.

Bebeklerde Emzirmeyi Bırakma Dönemi

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay kesinlikle anne sütüyle beslenmesini öneriyor. 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve anne sütüyle 12-24 ay devam edilmesi gerektiğini belirtiyor. Anneler ve bebekleri için en uygun zaman olarak 24 aydan sonradır.

Emzirmeyi Bırakma Yolları

Emzirmeyi bırakmanın yolları arasından en etkili olan, öğünleri azaltmaktır. Bebeği farklı işlerle oyalayarak emme isteğini unutturup zaman içinde memeyi bırakmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında emzirme süresini düşürmek de faydalı olabilir. Bebek başlarda stres yapıp huysuzlanırsa da, zamanla bu duruma alışacaktır. Ek gıda, bardak ve biberonla beslenmek de bebeğin meme emmeyi bırakmasını sağlar. Anne, emzirme döneminde veya emzirmeyi bırakırken göğüslerde ağrı sorunuyla karşılaşabilir. Bebeğin güzel emmiyor olması ya da farklı sebeplerle göğüste süt kalması şişlik ve ağrıya yol açabilir. Özellikle bebeğin ani sütten kesilmesi durumunda ağrıyla karşılaşma ihtimali yüksektir. O yüzden bebeğinizi zaman içinde, onu ve vücudunuzu bu duruma alıştırarak sütten kesmelisiniz.

emzirmeyi bırakmanın yolları

Emzirmeyi Bırakma Sebepleri

Zamanı geldiğinde emzirmeyi sağlıklı bir şekilde bırakmak anne ve bebek için oldukça önemlidir. Emzirmeyi bırakmanın birçok sebebi vardır. Bunlar;

  • Bebeğin artık emmek istememesi
  • Anne sütünün azalması
  • Çalışan anne olmak
  • Hamilelik
  • Meme başında oluşan enfeksiyon ve çatlaklar
  • Memede anomaliler

Emzirmeyi Bırakma Konusunda Oluşacak Sorunlar ve Çözümleri

Emzirmei bırakırken oluşacak sorunlara hazırlıklı olmak gerekiyor. Annede prolaktin ve oksitosin seviyelerinde düşme olur. Ruh halinde değişimler kaçınılmazdır. Emzirmeyi kademeli bırakmak anne ruh sağlığı için oldukça önemlidir. Bebeklerde sütten kesildikten sonra geceleri kesintisiz uykuya geçiş yapar. Fakat bebek ile anne arasındaki bağ çok farklıdır. Bu süreçte bebeğiniz de etkilenecek.

Bebeklerdeki Yan Etkiler:

  • Isırma sorunu
  • Yalnızlık korkusu
  • Battaniyesine veya yastığına duyduğu aşırı bağlılık
  • Parmak ve emzik emme
  • Anneye daha çok bağlanma hissi, sürekli onunla olma eğilimi
  • Yemek yemeği reddetme

Annede Mastit İhtimali

Emzirmeyi bırakmanın yolları denenirken, anne karşılaştığı sorunlarla baş etmekte güçlük yaşayabilir. Özellikle meme ağrısı çeken anneler, bu ağrının ciddi bir soruna işaret etmesinden korkar. Mastit, emziren annelerde sıklıkla görülen, çoğu zaman kolayca atlansa da hafife alınmaması gereken bir sorundur. Mastit, bazı durumlarda süt birikmesinden kaynaklanırken, bazen de göğüs ucunda oluşan çatlaklardan bakteri bulaşması sonucu meydana gelir. Belirtileri çoğunlukla memede ağrı, şişlik, kızarıklık ve emzirirken yanma hislerinden oluşur. Bu yüzden emzirmeyi bırakırken ağrı çeken anneler mastitten şüphelenir. Fakat her ağrı memede mastit olduğu anlamına gelmez. Yapılacak en iyi şey, iyi bir bakım ve süt sağımı yapılmasına rağmen ağrı geçmiyorsa, doktora başvurmaktır.

Ağrılar İçin Çözüm Önerileri

Emzirirken veya emzirmeyi bırakırken göğüslerde oluşan ağrının en büyük sebebi süt birikmesidir. Bunu önleme ya da ağrıyı geçirmek için yapılacak şeylerin başında masaj gelir. Süt sağma ve bebeği emzirmeden önce nazik hareketlerle memeyi ovmak süt kanallarının açılmasını ve sütün boşalmasını sağlar. Bunun yanında sıcak kompres yapmanın da çok yararı dokunur. Bebeği emzirmeden önce ya da ağrı hissettiğiniz anlarda sıcak suyla ıslatılmış bir bez kullanarak kompres yapabilir ya da ılık bir duş alabilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra hala bir değişim yoksa ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız. Emzirmeyi bırakmanın yolları arasından en sağlıklı ve etkili olanı bulmak için de doktorunuza danışabilirsiniz. Emzirme Döneminde Meme Ağrısı ve Çözümleri başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.