Hamilelikte Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri, kadınların fiziksel rahatını sağlamak amacıyla bir takım hareketlere verilen isimdir. Pelvik taban kasları, kadınların leğen kemiği ve alt kısmında bulunan, bağırsaklar, mesane ve cinsel organ kaslarının bütünüdür. Bu kasların gevşeme, sarkma gibi anormalliklere uğraması, kadınların günlük yaşantısını sekteye uğratır ve rahatsızlık verir. Anormalliğe sebep olabilecek pek çok etken vardır. Ağır kaldırma, ters hareketler gibi etkenler içinden en önemlisi, hamilelik ve doğumdur. Özellikle birkaç kez doğum yapmış olan kadınlarda pelvik organ sarkması ya da anormalliği görülme ihtimali artar. Bunun önüne geçmenin ve riski en aza indirmenin yolu kegel egzersizlerinden geçer. Bu egzersizleri evde rahatlıkla yapabiliyor olmanız büyük bir avantaj sağlar.

Kegel Egzersizleri Nedir?

Kegel egzersizleri tüm kadınlar için büyük önem taşıyan hareketlerdir. Özellikle hamile kadınların doğumu kolaylaştırmak ve doğum sonrası oluşabilecek fiziksel olumsuzlukların önüne geçmek için bu egzersizleri yapmasında fayda vardır. Tek başınıza, ev ortamında yapabileceğiniz bir egzersiz olsa da, anne adaylarının başlamadan önce doktoruna başvurması ve onay alması daha sağlıklı olacaktır. Bu egzersizler çoğunlukla pelvik kasları sıkıp, gevşetmek üzerine kuruludur. Bu sebeple yeni başlayanların zorlanması ya da ilk etapta başarısız olması normaldir. Fakat azimle devam etmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak, başarılı sonuç almanın anahtarlarından biridir. Yine de, karşılaştığınız en küçük terslikte bile doktora başvurmalı ve her şeyin normal olduğundan emin olmalısınız.

Kegel egzersizleri

Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri, alışma sürecini atlattıktan sonra son derece rahat ve kolay yapabileceğiniz bir sisteme sahiptir. İlk olarak doktorunuza danışıp egzersizler için onay aldıktan sonra, doğru kasların yerini tespit etmeniz gerekir. Pelvik kaslar, idrar ve gazı engellemek için sıkılan kaslardır. Bunu tespit etmenin en kolay yolu, tuvalet ihtiyacı giderilirken idrarı tutmak ve kası tespit etmek için deneme yapmaktır. Kaslar bulunamadığı takdirde doktordan yardım da alınabilir. Daha sonra yere yatıp rahatladıktan sonra, kaslarınızı sıkıp bırakmanız gerekir. Başlangıçta üç saniye sıkıp bırakarak, ilerleyen günlerde ise bu süreyi uzatarak egzersizleri yapabilirsiniz. Bu esnada hafif acı hissetmek normalse bile, devamlı acıma hissederseniz doktorunuza başvurmalısınız.

Hamilelikte Faydaları Nelerdir?

Düzenli olarak yapılan kegel egzersizlerinin çok önemli faydaları vardır. Hamilelik esnasında ve doğumdan sonra, vajina ve mesanede bazı gevşeklikler olabilir. Bu da idrar kaçırma ya da sık idrara çıkma gibi sorunlara yol açar. Kegel egzersizleri mesaneyi güçlendirir ve size kontrol imkanı sunar. Bunun yanında, pelvik organlara destek sağlayarak sarkma riskini en aza indirir. Ayrıca, doğum sırasında pelvik kasları gevşetmeye yardımcı olma ve kasılmaları kontrol etme gibi faydaları vardır. Bu da doğumun önemli ölçüde kolaylaşmasını sağlar. Doğumdan sonra ise, gerilip tahrip olan kasların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Kegel egzersizleri ile hem hamileliğinizi hem doğumdan sonraki yaşamınızı daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.