Gebelikte Sarılık Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Gebelikte sarılık, kadından kadına değişiklik göstermekle birlikte, çoğunlukla son aylarda görülen bir safra yolu hastalığıdır. Bu durumun sebebi tam olarak bilinmese de, sebep olduğu düşünülen pek çok farklı etken vardır. Gebelik sürecinde hormonal dengelerin bozulması, kişinin genetiğinde bulunan etkenler ve selenyum eksikliği gibi durumlar, sebeplerden birkaçıdır. Etkileri ve belirtileri anne adaylarını ciddi sıkıntıya sokan ve rahatsızlık veren şeylerdir. Çoğunlukla kaşıntı belirtisidir. Genel olarak ayak ve avuç içlerinde başlayan kaşıntının, zamanla kol ve bacaklara yayılma ihtimali vardır. Daha çok geceleri başlayan kaşıntılar, ciltte kuruluk ya da dökülmeler yaşanmasına sebep olur. Gebelikte sarılık, kaşıntının yanında göz beyazlarındaki sararma olur. Bu belirti kaşıntıyla beraber ya da ondan birkaç gün sonra çıkabileceği gibi, hiç sarılık görülmeden atlatılması da mümkündür. Hem bebeğin sağlığı hem annenin yaşam kalitesi için, bu hastalığı ciddiye almak büyük bir önem taşır.  Sarılıkla karşılaşan bir anne adayının, geciktirmeden doktora başvurmasında ve gerekli tedaviyi uygulamasında fayda vardır.

Sarılık Nedir?

Gebelikte sarılık, çoğu kadının başına gelen ve genelde önemsemeyip, göz ardı edilen bir rahatsızlıktır. Sarılık ise, yalnızca gebelikte değil, yeni doğan bebeklerde ya da yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Kan hücrelerinde bulunan hemoglobin, oksijeni taşımakla görevli olan bir moleküldür. Üzerine düşen görevi tamamlayan hemoglobin, karaciğerde parçalanır ve bu sayede bilirubin maddesi oluşur. Bilirubin maddesinden gereğinden fazla oluşması ya da dışarı atılmasında yaşanan problem sonucu da sarılık meydana gelir. Çoğunlukla göz beyazı ve ciltte sarı rengin hakim olmasıyla görülen sarılığın altında birçok etken yatar. Anemi, karaciğer hastalıkları, alkol, safra kesesi sorunları ve taşı gibi etkenler, yetişkin sarılığına sebep olma ihtimali vardır. Anne karnındayken, annenin karaciğerinin üstlendiği bilirubin temizleme görevi, doğum sebebiyle bebeğin karaciğerine yüklenir. Dolayısıyla yeni doğan bebeklerin sarılığına sebep olan şey, bebeğin karaciğerinin yeteri kadar gelişmemiş olmasıdır.

hamilelikte sarılık

Gebelikte Sarılık Tedavisi

Gebelikte sarılığın belirtileri görülmeye başlandığı an doktor kontrolüne gitmek çok önemlidir. Oluşum sebeplerine bağlı olarak sarılık, uzun vadede karaciğer bozulması ya da bebeğin zarar görmesi gibi olumsuzluklar doğurma ihtimali var. Kontrole gittiğiniz doktorun yapacağı ilk şey rutin testler olacaktır. Bunlar çoğunlukla idrar ve kan testleridir. Gerek görüldüğü takdirde karaciğer filmi ya da ultrason muayenesi uzman ister. Çıkan sonuçlara ve sarılığın sebebine göre de uygun bir tedavi uygulanır. Bazı sarılık türleri kendiliğinden geçebilirken, bazıları ilaç tedavisi gerektirebilir. Bu durumda doktorun reçete ve tedavisini harfiyen uygulamak büyük önem taşır. Bunun yanında, gebelikte sarılık hastalığından korunmak için beslenmeye dikkat etmek en önemli şeydir. Özellikte sarılığa sebep olarak bilinen selenyum eksikliğini gidermek için yulaf, ayçekirdeği, ton balığı, chia tohumu, mantar, kırmızı et ve yumurta gibi selenyum içeren besinler tüketmelisiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.