Hamilelikte Kontroller

Çok heyecan verici bir süreç olan hamilelikte kontroller, dikkatli ve hassas olunması gereken bir konudur. Kontroller, hamileliğin tespiti de dahil her türlü konuda annenin bilgi almasını ve bilinçlenmesini sağlar. Bebeğin ve annenin ne durumda olduğunu, olası riskleri ve komplikasyonları tespit edip hızlıca çözüm üretmeyi amaçlar. Kontrollerin ne sıklıkta olacağı, hamileliğin durumuna göre doktor tarafından belirlenir. Genel olarak her ay yapılan rutin kontrollerin yanında, belli aralıklarla yapılan test ve tetkikler de bulunur. Bunlar bebeğin olası hastalıklarını tespit etmek amaçlı yapılır. Tüm kontrol ve testlere düzenli olarak uyup hamileliği sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz. Oluşabilecek tüm sorunlarda doktorunuza danışarak daha sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.

İlk Trimester Kontrolleri

Hamilelikte kontroller, ilk olarak gebelik tespitiyle başlar. Regl gününün gecikmesi ya da farklı belirtiler sayesinde yapılan gebelik testi sonrasında doktor kontrolü yapmanız gerekir. Doktor ilk olarak hamile olduğunuzu tespit etmek için kan ya da idrar tahlili ister. Sonrasında ultrason ya da alt muayene ile gebelik kesesi kontrol edilir. Hamileliğin hangi aşamada olduğu, iç gebelik ya da dış gebelik olduğunu tespit eder. Hamileliğin ileri dönemlerinde yapılacak takip için annenin fiziksel özellikleri de doktor tarafından not alınır. Bunlar kan değerleri, boy ve kilo ölçüleri gibi çeşitli bilgilerdir. Doktor, eğer varsa daha önceki gebelik ve doğumlarınız hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilir.

Hamilelikte Kontroller
Hamilelikte Kontroller

İkinci Trimester Kontrolleri

Hamilelikte kontroller ve tetkiklerin en önemlisi ikinci trimesterde yapılır. İkinci trimester, gebeliğin 3 ve 6 ay arasındaki döneme verilen isimdir. Bu dönemde bebek gelişmeye ve vücut hatları belirginleşmeye başladığı için, mutlaka doktor kontrolüne gitmek gerekir. 11-14. haftada bulunan gebelere ikili tarama testi yapılır. Bu testin özellikle riskli gebelik grubunda bulunan adaylara yapılması önem taşır. Bebekte bulunması muhtemel olan kromozom sorunları ve çeşitli hastalıkların erken tespit edilmesi için oldukça kritik bir testtir. Doktorun yapacağı ultrason muayenesi ve kan testleri sonucuna göre hareket edilir. Bu dönemde yapılan testlerin bir diğeri de fetal burun kemiği incelemesidir. Bebeğinizin sağlığı için düzenli doktor kontrolüne gitmelisiniz.

Son Trimester Kontrolleri

Son trimester, bebeğinize kavuşmaya sayılı günlerin kaldığı dönemdir. Oldukça heyecanlı ve stresli olan hamilelik süreci, son trimesterin sona ermesiyle bitecek ve annelik serüveni başlayacaktır. Bu dönemde kontroller biraz daha sıklaşabilir. 24-28 hafta arasında anneye şekerli su testi olarak bilinen glukoz yüklemesi yapılır. Annenin kan ve şeker değerlerine bakılıp, her şeyin normal olduğundan emin olunur. Sonraki haftalarda yapılan kontrollerde daha çok bebeğe yönelik gözlemler yapılır. Doğumun yaklaştığı haftalarda suyunun yeterliliği, kalp atışları ve bebeğin pozisyonu gibi sıradan tespitlerde bulunulur. Hamilelikte kontroller siz ve bebeğiniz için büyük önem taşır. Düzenli doktor kontrolü yaparak daha kaliteli bir gebelik geçirebilir, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alabilirsiniz.

Tüm hamilelik süreci bilgilerine hamilelik kategorimizden ulaşabilirsiniz.https://www.beybida.com/hamilelik/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.