Hamilelikte Oruç Tutmak: Riskler Nelerdir?

Araştırmalara göre hamilelikte oruç tutmak bebeğin ilerleyen yaşamını etkileyeceğini belirtiyor. Oruç tutmanın annenin ve bebeğin üzerinde etkilerini Beybida uzman kadrosu sizler için yazdı.

Hamilelikte Oruç Tutmak Güvenli mi?

Hamilelikte oruç tutmanın bebeği ve anneyi nasıl etkilediğine dair kesin ve net bir araştırma bulunmuyor. Fakat bazı küçük araştırmalara göre bebeğin ilerleyen yaşamında onu etkileyebileceği olasılıklar bilinen bir gerçektir.

Yaz aylarında oruç tutmanın baş ağrısı, halsizlik, bayılma, vücudun susuz kalması gibi etkileri vardır. Dehidrasyon hamileler için sakıncalıdır.

 hamilelikte oruç tutmak

Hamileyken Oruç Tutmak Fetüsü Nasıl Etkiler?

Oruç anne karnındaki bebeği etkilemeyecek olsa dahi uzun vadeli sonuçlar doğurabilme ihtimali vardır.

  1. Düşük Doğum Riski: Gebelikte oruç tutmak, yetersiz beslenmeden kaynaklı fetüsün gelişememe gibi sorununu ortaya çıkarma ihtimali yüksektir. Gelişmekte olan organlara zarar verme ihtimali vardır. Bunlara sebep yetersiz beslenmedir. İlerleyen zamanlarda tip 2 diyabet riski (kalp rahatsızlığına yol açan) ve böbrek rahatsızlıkları ortaya çıkma ihtimali vardır.
  2. Bilişsel Bozukluklar: Oruç sırasında yetersiz beslenme bebekte bilişsel bozulmaya sebep olabilecek kortizol hormonu seviyesini yükseltir.

Ramazan Ayında Hamileler Oruç Tutmalı mı?

Hamile anne adayları bebeklerinin sağlığını riske atabileceği için oruç tutmaktan kaçınmalıdır. Özellikle yaz aylarına denk geliyorsa, akşama kadar susuz kalmak anne ve bebek sağlığı için iyi değildir. Doktorunuz ile görüşmeden oruç tutmayın.

Gebelikte Güvenli Oruç Tutmak İçin İpuçları

Uzun süre oruç tutmak tavsiye edilmez fakat arada birkaç gün oruç tutmak isterseniz aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin.

  1. Oruç tutmaya başlamadan bir gün önce bol su ve sulu meyveler tüketmeye özen gösterin.
  2. Vücudunuz tüm gün boyunca aç kalacağından dolayı orucunuzu açarken yağlı yiyecekler tüketmeyin. Hafif türden yiyecekler yiyin. Bebeğinizin etkilenmesi yüksektir.
  3. İki veya üç çeşit farklı farklı meyveler tüketin. Bu enerji ve vitamin tüketmenizi sağlayacaktır. Ayrıca süt veya hindistancevizi sütü mutlaka tüketin.
  4. Oruç tutarken hareketten uzak durun. Kendinizi yormamaya çalışın. Aktiviteler ve yürüyüşlerden kaçının.
  5. İnsan bedeni bir şeyler ters gittiğinde belirtiler gösterir. Eğer herhangi bir problem yaşarsanız, orucunuzu hemen bozun. Bebeğiniz ve sizin için en doğrusu bu olacaktır.
  6. Çay ve kahveden uzak durun.
  7. Stresten kendinizi uzak tutun.

Oruç Tutarken Bu Semptomlar Ortaya Çıkarsa Orucu Sonlandırın!

  • Koyu renkli ve az gelen idrar
  • Kilo kaybı
  • Kabızlık, hazımsızlık, baş dönmesi, bulantılar, kusma ve ateş
  • Bebeğin harekelerinde yavaşlama ve karında sancı

Hamilelikte Beslenme, Nelere Dikkat Edilmeli-Örnek Tablo başlıklı yazıyı okuyabilir ve genel beslenme hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.