Press ESC to close

Hamilelikte Süt Tüketimi

Hamilelikte süt tüketimi anne adayının ve büyümekte olan fetüsün beslenme ihtiyacının karşılanmasında oldukça faydalıdır. Süt proteini, insanların büyümesi, gelişmesi ve yaşaması için oldukça önemli olan dokuz temel amino aside sahiptir.

Hamilelikte Süt Tüketmek İyi Mi?

Evet, hamilelikte süt tüketimi sağlıklı bir hamilelik ve fetal büyümeyi sağlamak için yeterli miktarda kalsiyum, protein ve D vitamini içerir.

Hamile Anne Adayı Bir Günde Ne Kadar Süt İçmelidir?

Hamile bir kadın her gün yaklaşık üç bardak süt, tercihen az yağlı veya yağsız süt içebilir. Ancak süt seçimi, annenin beslenme ve tıbbi durumuna bağlı olacaktır.

Gebelikte Süt İçmenin Faydaları

Süt, hamilelik sırasında aşağıdaki faydaları sağlar:

Kemikler için kalsiyum

Bebek bekleyen bir anne, büyümekte olan fetal iskeleti desteklemek için yaklaşık 50 ile 330 mg kalsiyum sağlar. 19 yaş ve üstü hamile bir kadının bu gereksinimi karşılamak için günde 1.000 mg kalsiyum tüketmesi önerilir. 19 yaşın altındaki kadınların günde 1.300 mg kalsiyum tüketmeleri önerilir. Bir bardak (250 ml) yağsız süt 309 mg kalsiyum sağlar. Bu nedenle, hamilelik sırasında günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için üç ile dört bardak süt tüketmeniz öneriliyor.

Bebek gelişimi için protein

Hamilelik esnasında protein alımı, bebeğin büyümesini ve hücrelerinin hızla çoğalmasını ve desteklemesini sağlar. Protein uterusu güçlendirir, kan akışını iyileştirir ve bebeği besler.

D vitamini yenidoğan raşitizmini önler

Hamilelik sırasında D vitamini alımı, yenidoğan raşitizminin ve düşük doğum ağırlığının önlenmesine yardımcı olabilir.

Mide Sorunları

Hamilelik sırasında mide ekşimesi ve diğer mide sorunları oldukça fazladır. Yağsız veya az yağlı süt içmek mide ekşimesi semptomlarını biraz da olsa azaltabilir.

Vücudun Susuz Kalmamasına Yardımcı Olur

Susuz kalmış veya stresli hissediyorsanız, bir bardak süt içebilirsiniz. Vücuttaki sıvı kaybını telafi eder.

Çiğ Süt Veya Pastörize Süt: Güvenli Olan Nedir?

Hamilelikte pastörize edilmemiş veya çiğ süt içmek veya çiğ sütten hazırlanan herhangi bir şey tüketmek hiç güvenli değildir. Çiğ süt tüketimi (pastörize edilmemiş ve mikrop taşıyan) listeriyoz gibi çeşitli hastalıkların riskini artırır. Pastörizasyon işlemi sırasında süt, çeşitli hastalıklara katkıda bulunan mikropları yok etmek için yüksek sıcaklıklarda ısıtılır.

Süt Türleri – Hamileyken İçmek İçin En İyi Süt Nedir?

Genel olarak süt çeşitli türlerdedir. Bununla birlikte, iki temel tür tam yağlı ve az yağlı veya yağsız süttür. Yağsız veya tam yağlı süt seçmeniz önemlidir. Çiğ süt genellikle sizin ve doğmamış bebeğiniz için tehlike arz edecek zararlı bakteriler içerir.


Aşağıda, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli süt türleri listelenmiştir:

  1. Az yağlı / çift tonlu veya yağsız süt: Yağsız sütün yağ oranı düşüktür ve hamilelik sırasında sizi zinde ve sağlıklı tutmak için en iyi seçeneklerden biridir. Aynı zamanda bebeğin büyümesine ve kemik yapısına yardımcı olan temel besinleri içerir.
    Bir bardak (250 ml) az yağlı süt, anne ve büyümekte olan fetüs için gerekli olan 309 mg kalsiyum sağlar. Araştırmalar, iki ile üç bardak az yağlı sütün (veya üç porsiyon süt) hamilelik sırasında iyi bir seçim olduğunu gösteriyor.
  2. Tam yağlı süt veya tam yağlı süt:Tam yağlı süt, fazla yağ ve besin içerir. Bir bardak tam yağlı süt 150 kalori verirken yağsız süt sadece 83 kaloriye sahiptir . Ayrıca, 100 gram tam yağlı süt başına toplam doymuş yağ 1.6 gram ve yağsız süt için 0.056 gramdır.
    Bu nedenle, doktorunuz size tavsiye ederse, tam yağlı süt beslenmenizin bir parçası olabilir. Bununla birlikte, hamilelik fazla yağ gerektirmediğinden dikkatli olun. Hamilelik sırasında yüksek miktarda yağ aşırı kilo alımına neden olabilir.

Anne adayları ve anneler için diğer yazılarımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir