Birçok anne ve baba gece yattıktan sonra çocukları koşarak yanına gelir. Bazıları karanlıktan korkar, bazıları yatağın altındaki canavardan. Çocuklar nelerden korkar sorusu ebeveynlerin kafalarında hep soru işaretidir. Çocukların hayal güçleri tahmin edemeyeceğimiz kadar çok! Peki siz çocuğunuzun böyle durumlarda güvende hissetmesine yardımcı oluyor musunuz?
Bir Çocuğun Korkmasına Sebep Olan Şeyler Nelerdir?
Bazı çocuklar yenilikten korkar, bazıları karanlıktan, bazıları yükseklikten… Korkulara sebep olan şeyler neler? İşte bunlardan bazıları:
- Deneyimler ve Bazı Koşullar: Çocukların yaşadığı deneyimler korkuların en büyük sebebi olabilir. Örneğin; aile içerisinde ebeveynler sürekli tartışıp kavga ediyorsa, çocuğun korkuları artacaktır. Eğer yakınlarından biri vefat ederse bu çocuğu etkiler ve korkularını tetikleyebilir.
- Beyinsel-Biyolojik Faktörler: Eğer çocuğun bazı hormonları yani beyne giden serotonin ve dopamin normal seviyede değil ise korku ve endişe yaşarlar. Gündelik hayatını etkilerden ruhsal olarak da değişim gösterebilirler.
- Genetik Faktörler: Eğer ailede anksiyete gibi problemlerler varsa ve özellikle çocuğun yanında ataklar geçiriliyorsa bu durum da çocuğu oldukça etkileyecektir.
Küçük Çocuklarda Görülen Korkular
- Karanlık yerler
- Aileden olmayan insanlar
- Hayvanlar
- Yüksek yerler
- Anne ve babanın ayrılması
- Rüzgar, fırtına şimşek, yağmur
- Kaybolma
- Canavarlar
Çocuğunuzun korkuları en son ne yaşadıklarına da bağlıdır. Örneğin gözlerinin önünde şiddetli bir kavga olduysa insanlardan korkabilir. Eğer bir yangına şahit olduysa ateşten korkabilir. Bu tarz korkular çocuk büyüdükçe azalır. Bazı korkuların hayal gücünün eseri olduğunu anlayıp korkularından vazgeçebilirler. Eğer ki çocuğun korkuları devam eder ve geçmezse uzmandan yardım almak en iyisi olacaktır.
Peki Çocuğunuza Korkmaması Gerektiğini Nasıl Öğretirsiniz?
Çocuklar nelerden korkar sorunun yanıtlarının haricinde en önemli konulardan biri de çocuğunuza korkmaması gerektiğini anlatabilmektir. Peki neler yapılabilir?
- Çocuğunuzun yanında olun. O an güvende hissetmek isteyecek ve ona sarılmanız çocuğunuzu sakinleştirecektir.
- Neden korktuğunu sakinleştikten sonra mutlaka sorun. Onu dinleyin. Sözünü kesmeyin. Çünkü anlatacağı korkuların nedenini, altında yatanları siz mutlaka çözeceksiniz.
- Çocuğunuz size geldiğinde ve korktuğunu dile getirdiğinde mutlaka empati kurun ve endişelendiğinizi gösterin. Eğer onu önemsemediğinizi hisseder ve korkularını küçümserseniz bir daha size güvenip yanınıza gelmeyecektir.
- Çocuğunuz örneğin karanlıktan korkuyor ve yalnız uyumak istemiyorsa, birlikte gece lambası almaya gidin. İzin verin kendisi seçsin.
- Korkuyu kesinlikle araç olarak kullanmayın. Bu çocuğunuzu ciddi anlamda etkileyecektir. Yaramazlık yaptığında canavarlar ile ya da iğne ile korkutmak çok yanlış bir tercih olacaktır.
- Korkular eğer geçmiyorsa bir terapist ile görüşmenin yararı olacaktır. Hayatını etkiler nitelikte olursa mutlaka uzmana danışın.
- Mantıklı düşünmesine yardımcı olun.
- İzin verin korkularını yensin. Sabırsız olmak başa dönmenize neden olacaktır.
- Çocuğunuz eğer yabancılardan korkuyorsa, farklı çocuklar ile bir araya gelmek istemiyorsa onu zorlamayın. İlk başta evin önünde ya da parka yakın mesafede birlikte oynayın. Daha sonra yavaş yavaş parka yakınlaşacaktır.
- Küçük adımlar ile korkularından ayrılırken onları sözsel ödüllendirin. ” Aferin. Bu sefer koridordan geçerken karanlıktan korkmadın. Seni tebrik ederim.” gibi cümleler kurun.
- Korkuları hakkında çok fazla konuşmayın. İzin verin korktuğu zaman size anlatsın.
Korkuları yenmek zaman alacaktır. Böyle durumlarda sabırlı olmak gerekir. Diğer Beybida yazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın