Yemek Seçen Çocuklar İçin Tüyolar-Seçme Nedenleri ve İpuçları

Birçok anne ve baba çocuklarının yemek seçmesinden oldukça rahatsızdır. Yemek seçen çocuklar hiç vitamin, protein almıyormuş gibi düşünülür. Ebeveynlerin bilmesi gereken en önemli konu yemek seçmek bir hastalık değildir. Yemek yiyen çocukların yeni yiyecekleri denemeye isteksiz olması gayet normal bir durumdur. 

Genel olarak çocuğu eğer ciddi anlamda gelişimine ve büyümesine neden olmuyorsa çok büyük bir problem olarak görmemek gerekir. Ebeveynler yemek seçen çocukları için endişelenir ve bu durum zamanla onları sinirlendirebilir. Bu dönemde sakin ve istikrarlı olmakta fayda var.

Yemek seçen çocuklar

Yemek Seçme Nedenleri

Çocukların da iştahları ebeveynler gibi değişiklik gösterebilir. Bazen çok aç bazen de çok tok olabilirler. Canları yemek yemek istemez. Bu değişimler geçicidir.

Peki nedenler nedir?

  • Yiyeceğe Olan Duyarlılık: Çocuklar yemeğin görüntüsüne, tadına, kokusuna duyarlı olabilir. Duyarlı olduğu, sevdiği yemekleri yemek isteyebilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Eğer kokusunu, tadını, görüntüsünü beğenmiyorlarsa o yiyeceği kesinlikle yemek istemezler.
  • Artan Özerklik Durumu: Özellikle okul öncesi dönemde, çocuklarda artan bir özerklik duygusu gelişir. Yani ne yiyeceklerine ve ne giyeceklerine kendileri karar vermek ister. Bunlar bazen sebepli, bazen ise sebepsizdir. Bu dönem zamanlar geçer. İletişim ve ilgisini çekebilecek yemekler çocuğunuzun beslenmesine yardımcı olacaktır.
  • Hızlı Büyüme:  Büyüme atakları esnasında çocuklarda artan enerji onların daha fazla yemek yemesine neden olur. Büyüme hamleleri azaldıktan sonra belli yiyecekleri reddedebilirler. Bu davranışların geçici olduğunu unutmamak gerekir.
  • Kolik ve Reflü: İnsanlarda en sık görülen kolik ve reflü, çocuğunuzu yemek yemede seçici yapabilir.  Olumsuz deneyimler yaşarsa, yemek yemeği bu olumsuz deneyimler ile bağdaştırıp yemeği reddeder. Çocuğunuzda bu tarz rahatsızlıklar varsa biran önce doktora götürmelisiniz.
  • Taneli Ek Gıdalara Geçişin Gecikmesi: Bebekler 6 aylıkken ek gıdaya geçer. 9 ve 10 aylık olduklarında topaklı, taneli gıdalara da alıştırılması gerekir. Eğer bu tanıtmayı geciktirirseniz çocuklarda yemek seçme durumunu doğurur.
  • Çocuklarda Olumsuzluk Yaratacak Ebeveyn Davranışları: Çocuğunuza zorla yedirmeniz, ödüllendirmeniz, cezalandırmanız, kızmanız ve tepki göstermeniz onda olumsuz sonuçlar doğurur. Her yemek vaktinde çocuğunuz gerilecek ve korkacak.
  • Rol Model Olmak: Çocuklar rol model olarak ailelerini belirler. Onların davranışlarını, sözlerini benimserler ve taklit ederler. Eğer ailede yemek seçen biri varsa bu durum çocuğunuzu da etkiler.

Peki Size Yardımcı Olacak İpuçları Nelerdir?

  • Bu dönemde sabırlı olun. Bir günde çocuğunuza sağlıklı beslenmeyi öğretemeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Empati ve soğukkanlılık çok önemlidir.
  • Sağlıklı beslenme uygulamasına erken geçin. Bebeklik zamanında özellikle farklı farklı yiyecekler tattırın. Tükürecek, istemeyecek, burun kıvıracak. Fakat istikrarınızı devam ettirin ve belli aralıklarla istemediği yiyeceği farklı şekilde yapıp yeniden yedirin.
  • Doğru rol model olun. Eğer siz de yemek seçer ve burun kıvırırsanız çocuğunuz da sizin gibi olacaktır. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Yemekleri birlikte yapabilir, yemek alışverişine birlikte çıkabilirsiniz. Onu da dahil edin.
  • Seçim yapmasına izin verin. Seçenek sunun. Onunda ailenin bir bireyi olduğunu ve gerekli düzeyde onun da tercihlerinin olduğunu unutmayın. Farklı bir yemek yaptıysanız, bir daha yapacağınız zaman bir hafta en az ara verin.
  • Yeni yiyecekleri tabağına az koyun. Sağlıklı bir yemeğin ne kadar güzel olduğunu, yemeği çok beğendiğinizi ve vücuda çok faydası olduğunu belirtin.
  • Çocuğunuzu tebrik edin. Yeni bir yemek yediğinde onun sağlıklı bir yemeği yemesinden dolayı teşekkür edin. Sözler ile teşvik her zaman işe yarar.
  • Sofrada tüm ailenin aynı yemeği yemesi gerekir. Herkes farklı bir yemek yerse çocuk bundan etkilenir.
  • Yemek saatlerini belirleyin. Atıştırmalık zamanlarını da belirlemekte fayda var. Akşam yemeğinin her gün aynı saatte yenmesi çocukta bir alışkanlık yaratacaktır.
  • Çocuğunuza zorla yemek yedirmeyin.
  • Çocuklar bir öğünde çok fazla yediyse diğer öğünü bazen atlayabilir. Bu dorun yaratmayacaktır.
  • Yemek seçen çocuklar için yemek yemesi taktirde ödüllendireceğinizi, hediye alacağınızı söylemeyin. Yemek yemenin yaşam için önemini vurgulayın.

Diğer Beybida yazılarına göz atmak için buraya tıklayabilir, yepyeni bilgiler edinebilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.