Hamilelik Döneminde Nasıl Emzirilir?

Hamilelikte emzirme, çoğu kişi tarafından kötü ya da zararlı gibi bilinse de, bunun aksini kanıtlayan pek çok araştırma ve makale bulunur. Çoğunlukla hamileyken emzirmenin düşük yapmaya yol açacağına ya da sütün bebeği zehirleyeceğine inanılır fakat bunların gerçeklik payı yoktur. Yine de mevcut erken doğum ya da düşük tehlikesi bulunan annelerin doktoruna danışması tavsiye edilir. Fakat emzirmenin böyle bir tehlike oluşturması olasılıklar dışındadır. Yalnızca, yeni süt üretilirken, sütün içeriğindeki protein ve vitamin değerleri değiştiği için tadında farklılık olması ya da sütün azalması sebebiyle bebeğinizde soğuma olabilir. Fakat bebeğiniz sütü kabul ediyor ve emmek istiyorsa, gönül rahatlığıyla hamilelik döneminde emzirme işlemine devam edebilirsiniz.

Emzirirken Beslenme Nasıl Olur?

Emzik döneminde annenin beslenmesi, hem kendi sağlığı hem sütün içeriği için oldukça önemlidir. Annenin aldığı her besin, sütün tadına ve faydalarına etki eder. Özellikle hamilelikte emzirme, annelerin beslenme konusunda ekstra dikkatli olmasını gerektirir. Hamileliğin ve emzirmenin sebep olacağı yorgunluk karşısında güçlü kalabilmek açısından beslenme oldukça önemlidir. Emzirirken aldığınız besinler konusunda dengeli olmanız ve her çeşit yiyeceği tüketmeniz gerekir. Özellikle süt ve süt ürünleri, et, sebze ve meyveden alınacak olan vitamin, mineral ve proteinler sizin sağlığınız ve sütün kalitesi açısından çok önemlidir.

Öğün sıklığı annenin ihtiyacına göre değişse de, genel olarak az ve sık beslenme tarzı önerilir. Yediğiniz her şeyin bebeğe etki ettiğini düşünerek, yiyecek seçiminde hassas olmanız ve gaz yapabilecek, bebeği rahatsız edebilecek yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. En az beslenme kadar önemli olan bir konu da bol sıvı tüketimidir. Emzik döneminde vücudun sıvı dengesini sağlamak için başta su olmak üzere çeşitli asitsiz içeceklerden faydalanabilirsiniz.

hamilelikte emzirme

Hamilelikte Emzirme Yastığı

Emzirme sırasında en doğru pozisyonu bulmak adına eğilen ve bebeği taşımak zorunda kalan anneler, sırt, bel ve boyun ağrısı gibi sıkıntılarla karşılaşabilir. Bebeğe yükseklik vererek ağırlığını annenin üzerinden alan emzirme yastıkları, hamilelikte emzirme sırasında anneler için büyük bir avantajdır. Emzirme yastıklarının pek çok farklı modeli bulunsa da, hilal şeklinde olanları anneler tarafından daha çok tercih edilir. Yastık, açık kısmı arkada kalacak şekilde annenin beline ya da göbek üstüne yerleştirilir. Bebek yastığın üzerine yatırılır ve ihtiyaç duyulursa anne koluyla da bebeğin kafasını destekler. Bu şekil bir emzirme, hem annenin fizyolojik rahatlığı hem de bebeğin beslenme sağlığı açısından daha doğru ve pratiktir.

Hamilelikte emzirme yastığı seçerken, bebeklerin hassas cildine uyum sağlayacak, yumuşak ve terletmez kumaşı olan büyük ve rahat modeller tercih edilmelidir. İlerleyen dönemlerde aynı yastığı bebek yatarken ya da otururken de kullanabileceğiniz için, üzerinde taş, boncuk ya da düğme olan ürünlerden kaçınarak uzun süreler boyunca sağlıklı bir kullanım sağlayabilirsiniz.

Hamilelikte Emzirme Sütyeni

Hamilelikte emzirme sırasında yaşanan zorlukları minimuma indiren kolaylıklardan biri de emzirme sütyenleridir. Hamileliğin de etkisiyle daha çok büyüyen göğüslere rahatlık sağlar. Acele etmeniz gereken veya toplum içinde olduğunuz durumlarda pratik olmanızı sağlayan tasarımlardan biridir. Yapı olarak klasik sütyene benzeyen emzirme sütyenleri, kuplarında bulunan düğme ya da çengel sayesinde kolayca açılıp kapanan ürünlerdir. Emzirme için soyunup giyinmenize gerek kalmadığı için, bebeğinizle daha çok ilgilenebilirsiniz. Hamilelik döneminde de kullanacağınız bu sütyenleri seçerken, hassas ciltlere uygun kumaşa ve geniş kalıplara sahip olmasına dikkat etmeniz gerekir. Düğmeli veya önden fermuarlı emzirme sütyenlerini kullanarak daha rahat hareket edebilir ve kalan zamanı bebeğinizle ilgilenerek geçirebilirsiniz.

Doğru Emzirme

Bebeğin sağlığı ve anneyle arasında bağ oluşması açısından fazlasıyla önemli olan emzirme işlemini doğru şekilde yapmanız büyük önem taşır. Bu konuda en önemli nokta, bebeğin emzirme sıklığı ve iyi doymasıdır. İlk aylarda her iki saatte bir emzirmek tavsiye edilir. İlerleyen zamanlarda ise bu sıklık, bebeğin bünyesine göre değişir. Emme pozisyonu da bu konuda oldukça önemli bir etkendir.

Hamilelikte emzirme, pozisyon açısından anneye sıkıntı oluşturabileceği için, rahatlık ön planda tutulmalıdır. Bebek anneye olabildiğince yakın olmalı, memeyi iyi kavramalıdır. Her öğünde tek memeden emmesi, sütün faydalarından sonuna kadar yararlanmasını sağlar. Sonrasında, omuz veya dizinize yatırıp sırtını ovarak gaz çıkarma işlemini gerçekleştirebilir ve bebeğin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.