PANDEMİ DÖNEMİ NEDEN BİZİ KAYGILANDIRDI?

AİLE İÇİNDE ÇÖZÜME YÖNELİK NELER YAPILMALI?

Pandemi dönemi aileleri etkilerken çocukları da oldukça etkiledi. Psikolog Kübra Kaya Şengül sizler için yazdı.

Yaratılışımızdan beri insanlığın temel ihtiyacı güvenliktir. Ülke sınırları bu yüzden belirlenmiştir Evlerimizin kapıları bu yüzden vardır. Evlenmeden önce eşimizin ailesini bu yüzden tanımak isteriz. Bebekler bu yüzden bir başkasının kucağına gidince ağlar. Temelde hep kendimizi güvende hissetme ihtiyacımız vardır.

pandemi dönemi

Kaygı ve Korkular

Uyumadan önce yarın ne yapacağımızı bilmek ve buna yönelik planlarımızın olması bizi rahatlatır. Planladığımız şeyleri gerçekleştirmek ise hayatımızın kontrolünün bizim elimizde olduğunu düşündürür. Kontrol edemediğimiz ve belirsiz olan şeyler ise bizde kaygı yaratır. Buradan hareketle pandemi döneminde bizi kaygılandıran asıl şey, hayatımıza giren virüs değil, virüsün sebep olduğu belirsizlik durumudur. ”Ya ben de hastalanırsam? Ya okullar yine kapanırsa? Benim anneannem zaten hasta ya o da virüs kaparsa? Ya maskeleri hiç çıkartamazsak?” gibi sorular aslında zihnimizin, oluşan belirsizlikten haberdar olduğunun ve kontrol edilemez bir durumun farkında olduğunun işaretidir. Bir taraftan da normal bir insan olduğumuzun ve beynimizin tehlikeye karşı duyarlı ve sağlıklı olduğunun da göstergesidir. Yani, pandemi döneminde hissettiğimiz kaygı ve korkular normaldir.

Güvende Olma Hissinin Önemi

Bedenimiz ve zihnimizin kendini güvende hissetmek için bize verdiği mesajıdır. Biz bu mesajın farkında olup, güvende olma ihtiyacımızı gidermeye yönelik adımlar attığımızda bu dönemi de en az zararlar atlatmış oluruz. Bunun için en gerekli şey sağlıklı aile bağlarıdır. Sağlıklı aile bağları için sağlıklı ebeveynlere ihtiyaç vardır. Endişeli, kaygıları olan bir annenin, bu dönemi sağlıklı atlatması daha zordur. Bu sebeple öncelikle kendinizi güvende hissetmeniz gerekir. Ancak kendi güvenlik ihtiyacınızı karşıladığınız andan itibaren çocuğunuza güven aşılayabilirsiniz. İkinci adım, çocuğunuza evinizin güvenli bir şey olduğunu göstermelisiniz. Çünkü dünyaya gözümüzü açtığımız andan itibaren bize güven veren annemiz ve babamızdır.

Çocuklara Güven Nasıl Aşılanır?

Bizim en güvende olduğumuz yer evimizdir. Evimizdeki bağlar güçlü ise, anne babamızla ilişkimiz empati odaklı ise, ilk güvenlik ihtiyacımız karşılanmış olur. Bunun için ebeveynlerin yapması gereken, çocuklarını anlamaktır. Onların yaşadıkları kaygının normal olduğunu kabul etmek gerekir. ‘Korkulacak bir şey yok’ demek onları sakinleştirmez, tam tersi daha çok korkutur. ‘Boşver sen şimdi virüsü, ödevlerini bitir önce’ demek onları geleceğe yönelik motive etmez, aksine kaygılarını arttırır. Bu cümlelerin yerine ‘Haklısın. Ben de endişeleniyorum. Ama biz bir aileyiz. Zorlukları birlikte aşabiliriz. Ben buradayım. Rahatlamak için ne yapmak istersin?’ gibi cümleler onları anlama yolunun başlangıcıdır. Bu sebeple ilk yapılması gereken, anlamak ve onlara anlaşıldığını hissettirmektir. Sonraki adım ise; hayatlarının kontrolünün ellerinde olduğuna dair onlara inanç vermektir. Hayatlarını onlar adına kontrol etmeniz, planlarını onların adına oluşturmanız, yarını çocuğunuzun değil de sizin planlamanız hissettikleri kaygıları geçirmez. Sizin planladığınızın bir hayatı sahiplenmediklerinde ‘ Bu hayat senin.’ demeniz onları etkilemez. Bu sebeple sizin sayenizde değil, sizin eşlik etmenizle hareket etmelerine destek olmalısınız. Onlara sormalısınız. Ne yapmak istediğini, ne planladığını, nasıl hayat ettiğini..

Psikoloji ile ilgili diğer Beybida yazılarını okumak için buraya tıklayın.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.