BEBEKLER UYKUYA DALMAKTA NEDEN ZORLANIR?

Annelerin en çok merak ettiği ” Bebekler uykuya dalmakta neden zorlanır?” sorusudur. Birçok anne bebeklerinin uykuya dalmakta problem yaşadığını gözlemlemektedir.

Bebeklerin uykuya dalmada zorlanmasının birçok sebebi vardır. Peki bunlar nelerdir?

Uyaran Sayısı

Bunlardan ilki, çevrelerindeki uyaran sayısıdır. Bebekler doğumlarının ilk aylarında her yerde uyuyabilirler. Fakat büyüdükçe çevreye karşı ilgileri artar. Nesneleri ve etrafında olup bitenleri ilgi çekici bulmaya başlar ve onları incelerler. Çocuklar yaşları ilerledikçe, özellikle de 1 yaş sonrası oyunu ve sosyal ilişkiyi daha çok tercih eder hale gelirler. Bu sebeple uykuya geçişi kolaylaştırmak ve çocuğunuzun uykusunun geldiğini fark edebilmesi için etrafındaki uyaranlar azaltılmalıdır. Bunun için karanlık ve sessizlik uykuya geçişi kolaylaştırmak adına etkili olacaktır.

Temas İhtiyacı

Uykuya dalabilmek için sakinlik gerekir. Bu yüzden çocuklar da uyumadan önce sakinleşmeye ihtiyaç duyarlar. Sakinleşmenin bir yolu da fiziksel yakınlıktır. Bu yüzden annelerin, bebeklerini kucağına almaları, dokunmaları, sarılmaları önemlidir. Bebeğin büyümesiyle birlikte kucağa almanın azalmasıyla, bebeğe dokunmak, karnına masaj yapmak, ellerini ve ayaklarını sevmek onu rahatlatarak uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.

Ağlama İhtiyacı

Ağlamak her yaştan insan için bir ihtiyaçtır. Bebekler, duygu düzenleme becerisini henüz kazanmadıkları için ağlamaya daha fazla ihtiyaç duyarlar, ancak ağlayarak duygularını düzenleyebilirler. Bu yüzden bir bebeğin ağlamasına fırsat vermek, onu rahatlatıcı bir etki yapacaktır. Derdini konuşarak anlatamayan bir canlı, bunu ağlayarak yaptığında anormal karşılanmamalıdır. Çünkü ihtiyaç duyduğu gibi ağlayamayan bir bebek zamanla huzursuzlanır. Ağlamasını dindirmek için sabırsız davranmak yerine, o esnada bir ihtiyacını karşıladığını bilmeniz sizi de rahatlatacaktır. Bebeğiniz ağlarken o esnada sadece onunla ilgilenerek, yanında alarak, ona dokunarak destek olabilirsiniz. Bilmelisiniz ki ağlayan bebek rahatlar. Rahatlayan bebek daha kolay uyur.

Ebeveynin Gergin ve Stresli Olması

Bebeklerin sezgileri güçlüdür. Çevrelerinde olanlara karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu yüzden ebeveynin stresli olması, bebeğin bunu hissetmesi anlamına gelir. Henüz kendi kendini rahatlatma becerisi olmayan bebeklerin, ebeveynleri gerginken kendiliğinden rahatlayamazlar. Bunun için size ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple kendinizi rahatlatmak için yaptığınız her şey çocuğunuzu da rahatlatacaktır.

Bebek ve çocuk psikolojisi hakkında diğer yazıları okumak için buraya tıklayın.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.