Yürümeye Başlayan Bebekler İçin 8 Tuvalet Eğitimi Yöntemi

Anne ve babaların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi çocuklarına verecekleri tuvalet eğitimi konusudur. Her çocuk farklı yaşta bazı gelişimleri tamamlar. Çocuğunuzun hazır olduğunu bazı sinyallerle anlarsınız. Yürümeye başlayan çocuklar 2 yaşına kadar bağırsak kontrolünü yapamaz. 24-30 ay arasında kontrol yavaş yavaş görünür. Tuvalet eğitimi başlama ayı ortalama 27’dir. Fakat her çocuk farklıdır. Bunu unutmamak gerekir.

Çocuğunuz Tuvalet Eğitimine Hazır Mı?

Aşağıda belirtilen işaretler varsa çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır.

  • Bebek bezini, iç çamaşırını kendi çeker.
  • Tuvaleti geldiğinde söyler ve bezi değiştirmenizi ister.
  • Tuvalet kullanmaya ilgi gösterir.
  • Tuvalet ile ilgili kelimeleri anlar.
  • Bezi kirlendiğinde huzursuzlanır.
  • Kendinden büyük çocukların ya da anne-babanın tuvalette hareketlerini tekrar eder.
  • Gün boyunca tutarlı bağırsak hareketleri yapın.
  • Tuvalete nasıl gideceğini, üzerine oturmayı ebeveynler sayesinde bilir.
Tuvalet Eğitimi

Bebek Tuvalet Eğitimi Teknikleri

Birkaç lazımlık eğitimi tekniğini ayrıntılı olarak tartışalım.

  1. Brazelton Lazımlık Eğitimi Yöntemi: Anne-baba olarak çocuğunuzu övün. Kesinlikle utandırmayın. Ceza vermeyin. Tehditkar tavırlardan uzak durun. Güç kullanmayın. Bu teknik 1962 yılında T. Berry Brazelton tarafından açıklandı. Olumlu kelimeler kullanın. Mimiklerinizin bile pozitif olmasına özen gösterin.
  2. Üç Günlük Süren Lazımlık Eğitimi: Bu tuvalet eğitimi tekniği oldukça başarılıdır. 3 gün boyunca bu tekniği uygulayabilirsiniz. Tuvalete kesinlikle kolay erişim olması gerekir. Anne ve babalar çocuğuna elastik belli giysiler giydirir. Normalden fazla sıvı verir ve sabahları, her yemek yediğinden bir süre sonra ve uyku öncesi-sonrasında çocuğu cesaretlendirerek tuvalete götürme işlemidir.
  3. Ebeveynlerin Önderliğinde Tuvalet Eğitimi Yöntemi: Bu teknik, katı bir programdır. Çocuğunuzu her 2 ya da  3 saatte bir yemek öncesi ve sonrası, uyku öncesi ve sonrası tuvaleti kullanmayı teşvik etme yöntemidir.
  4. Yardımlı ile Lazımlık Eğitimi: Çocuğunuz bağırsak hareketleri gösterir göstermez, klozete ya da lazımlığa otutturun. Bunun ardından da çocuğunuzun harika bir iş başardığını belirterek sevgi ile onu ödüllendirin.
  5. Azrin ve Foxx ‘Bir günde Tuvalet Eğitimi’ Yöntemi: Olumlu pekiştirmeler ( yemek, sevgi, oyuncak) ve olumsuz pekiştirmeler (sözlü kınama, ceza veya azalan olumlu ilgi / sevgi) kullanarak uygun davranışları teşvik etmeye yönelik bir yöntemdir.
  6. Kademeli Tuvalet Eğitimi: Brazelton (çocuk odaklı) tekniği ile Azrin ve Foxx (ebeveyn liderliğindeki) tekniğinin bir karışımı olduğunu söylemek gerekir. Bu teknikte, ebeveynler lazımlığı bebeğin kolayca erişebileceği bir yere bırakması gerekir. Bu teknik aynı zamanda çocuğu her başarılı olduğunda ödüllendirmeyi, eğitim sırasında kesinlikle zorlamamayı, kızmamanızı ve hiçbir şey olmazsa klozete oturtmamayı amaçlar.
  7. Pantolonsuz Eğitim: Bu eğitim bir hafta sürebilir. Yürümeye başlayan çocuğunuza bebek bezi, iç çamaşırı gibi hiçbir şey olmadan, bol ve rahat bir t-shirt giydirin. Çocuğunuzun sürekli geçtiği yeri seçip lazımlığı oraya bırakın. Erişim kolay olsun.
  8. Ödül Yöntemi: Bu yöntem, bebeğinizin çabaları için çıkartma veya rozet gibi minik ödülleri içerir. Bu aynı zamanda bebeklere öğrenme motivasyonu da verir. Bu yöntemi yukarıda belirtilen diğer yöntemlerle birlikte kullanmak gerekir.

Lazımlık Zamanı İpuçları

Başarılı lazımlık eğitimi için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz .

  1. Çocuğunuzu her iki ya da üç saatte bir mutlaka tuvaletini yapmaya teşvik edin. Tuvalet kazaları da bu sayede azalmış olur.
  2. Eğer iki ebeveyn de çalışıyorsa ve bebeğe başkası bakıyorsa plana onların da uyması gerektiğini belirtip bu konuda disiplin sağlayın.
  3. Yemekten yarım saat sonra bebeğinizi mutlaka tuvalete otutturun.
  4. Kazaların olması çok büyük bir gerçek. Çocuğunuzu cezalandırmaktan kaçının. Çünkü hata yaptıkça doğruları öğrenecek. Sabırlı olmalısınız. 
  5. Tuvalette oyuncaklar ve kitaplar mutlaka bulundurun.
  6. Bebeğinize eğitim verirken alt kısma rahat kıyafetler giydirin.

Bebeğinizle alakalı faydalı bilgiler için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.