13 Aylık Bebek Gelişimi

13 aylık bebek gelişimi konusunda yaşasın bağımsızlık dediği bir dönemdesiniz. Yürüme çalışmalarına başlayacak ve ayakta durmaya çalışacak. Artık özgürüm ve yürümek istiyorum diyecek.

Fiziksel Özellikler

13 aylık bebek gelişimi konusunda bebeğinizin kilosu ve boyu önemlidir. Kız bebeklerde ortalama kilo 9,5 kg, boy 77,5 cm civarındadır. Erkek bebeklerde ise ortalama kilo 10.5 kg, boy ise 79 cm civarındadır.

Beslenme

Bu dönemde bebeğiniz günde üç öğün yemek yemesi gerekiyor. İki tane de ara öğünle desteklemeniz büyük önem teşkil ediyor. Porsiyonunda küçük küçük ve çokça çeşit olursa bebeğinizin vitamin, mineral almasına yardımcı olursunuz. Tek bir çeşitle beslememeye özen gösterin. Yemek konusunda bebeğinizi zorlamayın. Eğer zorlarsanız yemek yedirme konusunda sıkıntı yaşarsınız.

İnce Motor Gelişimi

13 aylık bebek gelişimi konusunda en önemli, üzerinde durulması gerekenlerden bir tanesi de ince motor gelişimidir. Bu dönemde öğretici kitaplar ile aktiviteler yapabilirsiniz. El sallamayı, parmak ile herhangi bir şeyi göstermeyi de öğrenecektir. Ayrıca BLW konusunda da ona yardımcı olun. BLW’ nin felsefesi bırakın çocuklar kendi beslensindir. Mama sandalyesine oturabilen bebeğinizi serbest bırakın ve kendi yemeğini yemeğe çalışsın. Kaşığını tutsun, suluğunu tutsun, elleriyle yesin. Tüm besinleri tabi kendi yemesi beklenemez. Fakat küçük de olsa bazı şeyleri öğrenmesine yardım edin.

Zeka Gelişimi

Bebeğinize söylediğiniz belli başlı kelimeleri artık anlıyor. Rol model dediğimiz, anne ya da babayı örnek alma, hareketlerini tekrarlama gibi alışkanlıkları olmaya başlıyor. Bebeğinizin yanında sözlü iletişiminize, ikili ilişkilerinize dikkat etmek zorundasınız. Bu dönemde ayrıca bazı kelimelerin hecelerini bebeğinizden duyabilirsiniz. Mama kelimesinin ma hecesini, dede kelimesinin de hecesini gibi.

Farklı Gelişmeler

  • Bebeğiniz ben merkezcidir. Arkadaşlık kurmanın bilincinde değildir. Yanında bir çocuk olduğunda onunla pek fazla ilgilenmez. Paylaşım konusunu daha henüz kavrayamaz.
  • Farklı insan yüzlerini ayırt etmeye başlar.
  • Biranda neşeliyken bir anda kızgın olabilir.
  • Bu evrede bebeğiniz bazı seslerden korkma gibi durum söz konusudur. İtfaiye arabasının sesi, ambulans sesi gibi seslerin nereden geldiğini bilmediği için korkabilir. Öyle zamanlarda sakin bir ses tonuyla bebeğinizi rahatlatmanız gerekir.
  • Eğer doğru bir davranış sergilerse ona gülümsemeniz, saçını sevmeniz ve onu öpmeniz o davranışını tekrarlamasında teşvik almış olur.

Daha fazla bebek gelişimi ile alakalı yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.