14 Aylık Bebek Gelişimi

14 aylık bebek gelişimi konusunda bir önceki aya göre farklılıklar olacak. Bebeğiniz bir önceki aya göre daha çok hareketlenecek. Ellerinin ve ayaklarının üzerinde kontrol sağlamayı yavaş yavaş öğreniyor. Söylenmesi gerek en önemli şeylerden bir tanesi de kilodur. Bebeğiniz aktif bir dönemdedir. Daha çok kalori yakıyor. O yüzden bebeğinizin çok fazla kilo almasını beklememek gerekiyor.

Fiziksel Özellik

Kız bebeklerde ortalama kilo 9.6 kg, boy ise ortalama 76,4 cm’dir. Erkek bebeklerde ortalama kilo 10.1 kg, boy ise ortalama 78 cm’dir.

14 aylık bebek gelişimi

Beslenme

13. ayda bebeğinize yavaş yavaş kendisinin beslenmesine yardımcı olmaya başladınız. Aynı şekilde bu ayda kendisinin beslenmesine yardımcı olun. 14. ayda bebeğinizin kavraması bir önceki aydan daha iyi olacak. Mama sandalyesinin altına sereceğiniz bir sofra bezi sizi temizlikten kurtaracak. Bırakın bebeğinizin gelişimi için kendi yemeğini yesin. Yiyemeyeceği yiyeceklerde yardımcı olun. Azı dişleri çıkmaya başlayan bir bebeğe verebileceğiniz en güzel besinlerden bir tanesi yaz ise biraz soğuk meyve ve sebzelerdir. Bebeğinizi oldukça rahatlatacak. Ayrıca bu ayda anne sütüne devam edebilirsiniz. Her öğünde olmasa bile bebeğinizi siz yemek yerken mutlaka sofraya oturtun. Bazı değerleri bilmesi gerekir ve buna zamanla alışacaktır.

İnce Motor Gelişimi

14 aylık bebek gelişimi konusunda en önem vermeniz gereken, üzerinde durmanız gereken konulardan bir tanesi de motor gelişimi olmalıdır. Bu ayda bebeğiniz artık yürüyebilir. Kutuların içine nesneler koyabilir, eğilerek yerden herhangi bir şeyi alabilir. Bu ayda olan bebekler için çok harika oyuncaklar var. Bebeğinizle birlikle kule yapabilirsiniz. Farklı farklı kutuların içine ve yutamayacağı nesneleri birlikte koyabilirsiniz.

Belirtilmesi gerek bir önemli diğer konuda elindeki nesneyi fırlatma durumudur. Bunun önüne geçmek için bu davranışın kötü olduğunu, başkalarının canının yanabileceğini anlayacağı dilden söylemeniz gerekir.

Bebeğiniz rol model kavramının anlamını bilmese de bu ay gözlem yeteneği iyice artacaktır. Aile bireylerinin davranışlarını hafızasına kaydeder. Bebeğinizin yanında lütfen hareketlerinize, sözlerinize ve davranışlarınıza dikkat edin. İleride çok büyük sıkıntılar yaşamamanız için.

Zeka Gelişimi

14. ay bebek gelişimi konusunun içerisinde zeka gelişimi büyük rol oynar. Bu ay bebeğiniz artık çevresine karşı daha meraklıdır. Her şeye dokunmak, eline almak isteyecek ve deneme yanılmalarla öğrenecektir.

Bu dönemde bebeğiniz ile sıkça oyunlar oynayın. Şekiller, renkler ve kavramlar üzerine bilgilendirici aktiviteler yapın. Nesneler arasında ilişki kurmayı yavaş yavaş öğrenecektir.

Farklı Gelişmeler

  • Bu dönemde bebeğiniz hala ben merkezcidir. Paylaşmayı ve arkadaşlık kurmayı henüz beceremez.
  • Yabancı olan kişilerle sizin iletişiminize oldukça dikkat eder. Eğer samimi ve iletişiminiz kuvvetliyse bebeğinizin de zamanla o kişiyle ilişkisi samimi olacaktır. Bu dönemde hala yabancı korkuları olur.
  • İsmini artık bilir. Seslendiğinizde size bakar ya da yanınıza gelir.
  • Bebeğinize bu dönemde organları öğretebilirsiniz.
  • Bebeğinizin hayal gücünün gelişmesi için ona masallar anlatabilir, oyun odası varsa orayı düzenleyebilir ve bu sayede onu oyuna teşvik edebilirsiniz.

Bebeklerle ilgili diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilir, harika bilgiler elde edebilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.