Bebeklerde Aşı Takvimi

Aşı takvimi önemi nedir? Aşı bebekler için neden olmazsa olmazdır? Bu yazıda sizlere aşının neden önemli olduğunu ve tarihlerini anlattık.

Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği aşı takvimine göre yürütülmektedir. Bebeğin adına açılan sistem ile takip edilebilen aşı takvimi, aşı takip sistemi ile karne olmasa dahi internet üzerinden görüntülenebiliyor. Doğumda Hepatit B aşısı olmak üzere, 1. ayın sonu, 2. ayın sonu şeklinde 24. ayın sonuna kadar takip edilebilen aşı takvimi, toplamda 8 farklı aşı türünü içeriyor. Peki, bebek aşı takvimi nasıl işliyor?

Sağlık Bakanlığı’na göre bebeklerde ve çocuklarda detaylı aşı takvimi aşağıdaki gibidir.

Bağışıklık sistemi, bir mikroba karşı genlerden gelen bilgiyi işleyen daha sonra sadece mikrobun olduğu bölgeye odaklanan ve vazgeçmeden savaşan, her mikrobu hatırlayan ve tecrübesiyle mikropla mücadele eden bir sistemdir.

Bebeklerin aşı olması hem kendi için hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ailelerin bu konuda kesinlikle dikkatli olması, zamanı geldiğinde bebeklerine gereken aşıları yaptırmaları önemli bir detaydır.

BEBEĞİNİZİN İHTİYACI VAR!

Bebeğinizi hastalıklardan korumak için doğumundan itibaren aşılarını mutlaka yaptırmalı ve bebeğinizin bu sayede bağışıklık kazanmasına yardımcı olmalısınız. Bebeğinizin vücudunda bağışıklık sağlanması istenilen hastalığın bakterisi-virüsü ufak dozlarda aşı takvimine göre verilir. Hastalıklara karşı bebeğiniz antikorlar üretir. Bebeğiniz hayatının küçük bir bölümünde o virüsle tanıştığı için hastalığa karşı savunması olacak ve hastalığı daha hafif atlatacaktır. Aşılar eğer yapılmazsa ölüm ve felç gibi risklerle karşılaşılabilir.

Doğumdan hemen sonra bebeğinize Hepatit B aşısının ilk dozu verilir. Bu aşı sarılık diye bilinen karaciğerde oluşan bir hastalıktır.

 Aşılar:

1.Ayda: hepatit B

2.Ayda: BCG, Beşli karma aşı(DaBT-İPA-Hib), KPA

4.ayda: Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA

6.ayda: Hepatit B, Beşli karma aşı (DaBT-İPA-Hib), KPA, OPA

12.ayda: KKK, Suçiçeği, KPA

18. ayda: Beşli karma aşı(DaBT-İPA-Hib), OPA, Hepatit A

24.ayda: Hepatit A

Kısaltmalar:

  • HBV: Hepatit B aşısı 
  • BCG: Verem aşısı 
  • DaBT-IPA-Hib: Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio virüs,Hemofilus İnfluenza tip b
  • OPA: Oral polio virüs aşısı
  • KPA: Konjuge pnömokok aşısı 
  • KKK: Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı 
  • DaBT-IPA: Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio virüs 
  • dT: Erişkin tipte difteri, tetanoz aşısı 

Bebekler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.