Bebeklerde Gaz Problemi

Bebeklerde gaz problemi yaşamlarının ilk üç ayında yaygın bir sorundur. Bebeğin sindirim sisteminde gaz sıkışıp rahatsızlığa ve hatta bazen ağrıya neden olduğunda ortaya çıkar.

Yardımcı Olacak İpuçları

Bebeğinizin gazını sık sık çıkarın: Gaz çıkarma, bebeğin midesindeki hapsolmuş havanın dışarı çıkmasına yardımcı olur ve bu da sancının bitmesine yardımcı olabilir. Her beslenmeden sonra, bebeğinizi dik tutun ve gaz çıkarana kadar sırtına hafifçe vurun veya ovun.

Farklı besleme pozisyonları deneyin: Beslenme sırasında bebeğin pozisyonunu değiştirmek, yuttukları hava miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Beslerken bebeği dik veya hafif bir açıyla tutmayı deneyebilirsiniz.

Kolik önleyici şişeler kullanın: Antikolik şişeler, bebeğin beslenirken yuttuğu hava miktarını azaltmak için tasarlanmıştır. Bu biberonların, havanın kaçmasına izin vererek bebeğin midesinde gaz birikmesini önleyen özel bir havalandırması vardır.

Bebeğin karnına masaj yapın: Bebeğin karnına hafifçe masaj yapmak, sıkışan gazı serbest bırakmaya yardımcı olabilir. Elinizi bebeğin karnına koyun ve hafifçe masaj yapmak için dairesel hareketler kullanın.

Bebeğin bacaklarını hareket ettirin: Bebeği sırtüstü yatırdıktan sonra bacaklarını bisiklet sürme hareketiyle hareket ettirin. Çok kolay gaz çıkaracağını göreceksiniz.

bebeklerde gaz probemi

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin gazı çıkartılmadan yatırıldığında, kusmalar görülebilir. Bu kusmalar sonucunda midedeki süt bebeğin akciğerlerine kaçabilir, nefes almasında zorluk, morarma gibi tehlikeli durumlara sebep olabilir. Ayrıca mide ve bağırsaklarda biriken gaz karında gerginliğe sebep olacağı için huzursuzluk, uykuya dalmada ve kaliteli uyku uyumada sorunlara neden olur.

Bebeklerde gaz problemi huzursuzluğa sebep oldukça sık sık emmek isteyecektir. Emmeler sonucunda da tekrar hava yutacaktır. Bu da kısır döngü oluşmasına neden olur. Emerken rahatlar ancak sonrasında ağlamaları daha da şiddetlenir. Bu sebeple gazın çıkarılması bebeği rahatlatacaktır. Bunun sonucunda da rahat bir uyku uyumasına yardımcı olacak ve beslenmesi düzenli devam edecektir.

Bebeğinizi besledikten sonra yatış pozisyonu çok önemlidir. Yarım saat geçtikten ve gazını çıkardıktan sonra yüz üstü yatırın. Karnının üzerine yatması daha çok etkileyecektir.

Bebekte gaz problemi devam ediyorsa veya ciddi rahatsızlığa neden oluyorsa, tavsiye ve rehberlik için çocuk doktorunuza danışın.

Daha fazla bebek sağlığı ile ilgili yazılara ulaşmak için buraya tklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.