Bebeklerde Saç  Dökülmesi Neden Olur?

Bebeklerde saç dökülmesi nadir de olsa görülebilir. Bebeğinizin saçlarını taradığınızda tarakta sayıca çok fazla saç olabilir. Bu yazı bebeklerde saç dökülmesinin nedenini ve bununla mücadele yollarını anlatıyor.

Bebeklerin Saç Dökülmesi Normal Mi?

Bebekler için ilk altı ayda saç dökülmesi normaldir. Olgun saç kökleri çıkmadan saçlarının bir kısmını kaybedebilirler. Bunun sebebi de hormon seviyelerinden kaynaklanıyor. Bebekler doğduktan sonra hormon seviyeleri hemen düşer ve bu da saç dökülmelerine sebep olur. Ayrıca bebekler yattıkları yere sürekli başını sürttüğü ve saçlarıyla oynadıkları için de dökülebilir.

Çok nadir durumlarda bebekler doğumdan itibaren alopesi geçirebilirler. Bu, kendi kendine, tırnakta veya dişlerde bazı anormalliklerle bağlantılı olarak kendini gösterebilir.

Saç Dökülmesinin Olası 6 Nedeni Nedir?

Bebeklerde saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  1. Sürekli sürtünme: Bebekler oturana kadar neredeyse gününün yarısı yatma pozisyonundadır. Kafanın dış yüzeylerle temas etmesi gayet doğaldır. Sürekli temas hali sürtünmeye neden olur ve bu da yeterince şiddetli ise saç dökülmesine sebep olur.. Bu tür saç dökülmesine sürtünme alopesi veya basınç alopesi denir. Bu gibi durumlarda saç dökülmesi genellikle bebek oturmaya başladığında ve yatmaktan çok oturarak vakit geçirdiğinde son bulur.
  2. Saçlı deri enfeksiyonları: Bebeklerde enfeksiyonlar bakteriyel veya halka kurdu (tinea capitis) gibi mantar olabilir. Bu da saç dökülmesine sebep olabilir. Saçkıran, bebeğin kafa derisinde kelliklere neden olabilir.
  3. Alerjiler: Herhangi bir şekilde alerjik reaksiyon saç dökülmesine neden olabilir. Saç derisine uyguladığınız masaj yağına bir bebeğin alerjisi olabilir. Alerjik durumlar ve egzama da saç dökülmesine neden olabilir. Bir bebeğin kafasında yaygın olarak bulunan bir egzama türü seboreik dermatittir.
  4. Saçların tekrar tekrar çekilmesi: Bebeğiniz saçlarıyla oynama eğilimindeyse veya saçını çeken bir kardeş varsa, saç dökülmesine sebep olabilir. Etkilenen kişinin saçlarını çekmeyi sevdiği trikotilomani gibi psikolojik durumlar bunun nedenlerinden biri olabilir.
  5. Sıkı saç modelleri: Saçları sıkıca örmek veya bağlamak, genellikle daha büyük bebeklerde ve yürümeye başlayan çocuklarda saç dökülmesinin sebeplerinden biridir. Saçı, saç köklerine zarar verecek şekilde çok sıkı bağlamayın.
  6. Hastalık ve stres: Altta yatan bir hastalık veya ateş saç kökünü zayıflatabilir

Saç Dökülmesi İçin Bebeği Ne Zaman Doktora Götürmeliyiz?

Bebeklerde saç dökülmesi tıbbi bir acil durum değildir. Bebek sağlıklıysa doktora götürmeye gerek yoktur. Ancak bebekte saç dökülmesi ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa doktora kontrole götürmeniz gerekir.

  • Kafa derisinin kaşınması
  • Kızarıklık ve iltihap
  • Kanayan ve çatlamış kafa derisi
  • Bebek çok sık saç çekme eğilimindeyse
  • Saç dökülmesine bağlı hızlı saç incelmesi
  • Saç dökülmesi noktasında kabarcıklar veya sivilceler beliriyorsa
  • Ateş
  • İştah kaybı

Doktor, bebeğin gösterdiği semptomlara bağlı olarak bir tedavi süreci önerebilir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesinin tedavisi, doktorun sorunu teşhisinden sonra olur. Saç derisinin incelenmesi ve saçların kaybının sebebini teşhis ettikten sonra uygun tedaviyi sizlere söyleyecektir. Peki ne gibi tedavi yöntemleri var?

  1. İlaçlı, bebekler için güvenli şampuanlar: Doktor kafa derisinin enfeksiyonundan şüphelenirse, bebeğin saç derisini saç dökülmesine neden olabilecek patojenlerden temizlemek için ilaçlı bir şampuan yazabilir.
  2. Kremler, losyonlar ve yağlar: Kafa derisinde eğer egzama varsa, iltihabı azaltan kremler kullanılarak tedavi edilebilir. Doktor ayrıca saç derisinin çatlamasını önleyen ve böylece saç dökülmesini azaltan losyonlar veya bebek yağları önerisinde bulunabilir.
  3. Mantar önleyici merhemler ve ilaçlar: Saçkıran enfeksiyonları, mantar önleyici topikal merhemlerle tedavi edilir. Ciddi enfeksiyon vakalarında, daha hızlı rahatlaması için bebeğinize ağızdan ilaçlar verilebilir.
  4. Bebeğinizin saçına yumuşak kıllı bir fırça kullanmayı sakın unutmayın.

Bebeğinizde kullandığınız fırçaya, havluya, şampuana önem vermeniz gerekir. Birçok ebeveyn kendi yöntemleri ile bebeği tedavi etmeye çalışıyor. Kesinlikle doktorun bilgisi dışında bebeğinizin kafasına ve vücuduna herhangi bir şey sürmeyin. Ciddi alerjik reaksiyonlar olabilir. Çevreden duyulan çok sayıda bu şekilde vaka olduğunu belirtmek gerekir. Bebeğinizin neye alerjisi olup olmadığını henüz bilmeyebilirsiniz. O yüzden doktor kontrolü ciddi anlamda önemlidir.

Beybida Platformu’ndaki birbirinden güzel yazılara ulaşmak için buraya tıklayabilir ve yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.