Gebeliğin ikinci 3 ayından oluşan süreye ikinci trimester denir. Anne için gebeliğin en rahat dönemidir. Birinci trimesterda olan mide bulantıları ikinci trimesterda genelde görülmez. Bu dönemde bebek artık büyümeye başlar ve elleri ile ayakları belirginleşir.
İkinci Trimester
- 13 ile 15 haftalar arası bebeğinizin bütün organları gelişmiş olur.
- Derisi bu dönemde saydam olduğu için damarları görülür.
- Ayva tüyleri tüm vücudunda görülür. 26. Haftaya kadar uzamaya devam eder.
- Bebeğinizin uzunluğu 8 cm civarındadır. El ve ayak parmakları ayrılır ve hareket etmeye başlar. Böylelikle bebeğiniz ellerini keşfetmeye başlar.
- 16 ve 18. Haftalar arası bebeğinizin boy uzunluğu 13 cm’e ulaşır.
- Vücudu, kolları ve bacakları orantılıdır. Sinir sisteminin çalışması sebebi ile uzuv hareketlerini beyni ile kullanabileceği anlamına gelir. 20 hafta ultrason taramasında bebeğinizin parmağını emdiğini bile görme şansınız var!
- İkinci trimesterda bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlarsınız.
- Ayrıca östrojen hormonunuzun fazlalığından dolayı cildiniz parlar ve saçlarınız gürleşir.
- Göbeğinizin çıkması ile dolabınızı yenileyebileceğiniz aylara geldik.
- 19 ile 21. Haftalar arası bebeğinizin cildi iyice oluşmaya başlar. Kalın, parlak ve kremsi cilt yapısı anne karnındaki sıvıdan etkilenmesini önler. Bebeğiniz göz kapaklarını aşağı ve yukarı doğru hareket ettirmeye başlar.
- Bu dönemde bebeğiniz vücudunuzun oluşturduğu antikorlardan faydalanmaya başlar. Bu hücreler bebeğinizi, doğumundan ilk 6 ay kadar sizin öncesinden bağışıklığınızın olduğu virüslerden koruyacaktır.
- Büyük bir tebriği hak ettiniz! Yolun yarsına geldiniz. Rahminiz göbek deliğinize yaklaştı. Karnınız iyice belirginleşmeye başladı. Karnınızın ortasında linea negra adı verilen kahverengi bir çizgi oluşmaya başlar. Bu çizgi östrojen hormonunuzun artmasından dolayı olur.
- Bu dönemde süt kanallarınız iyice açılır ve gelişir. Dolayısıyla göğülerdeki hassaslaşma oldukça normaldir.
- 22.ve 23. Haftalarda gözler,kirpikler tamamen gelişti. Dilindeki tat dokusu da gelişmeye başladı. Dışarıda seslerden etkilenip refleksleri sonucunda hıçkırmaya başlayabilir. Bir kız bebek bekliyorsanız bu haftalar arasında rahmi oluşmaya başlar. Eğer bir erkek bebek bekliyorsanız testisleri oluşur ve testosteron salgılar.
- Rahmin genişlemesi midenizi yukarı doğru iter. Bu durum midenizin kapakçıklarınızın açılıp kapanmasına sebep olur. Dolayısıyla asit oluşturduğu için mide yanmalarınız başlar.
- 25. Ve 27. Haftalarda bebeğinizin eklemleri ve omurga yapısı gelişmeye devam ediyor. Artık tam anlamıyla büyüyor. İlerleyen haftalarda sesinizi tam anlamıyla ayırt edecek kıvama gelecek.
- Bu dönemde kalsiyum eksikliği bacaklarınızda kramp oluşumuna sebep olur. Bu haftalarda bol süt,peynir ve yoğurt tüketmelisiniz.
- Ayrıca göbeğinizde,kalçanızda ve göğüslerinizde çatlak oluşumları başlayacaktır.Mutlaka bol su içmeyi ve sık sık nemlendirmeyi ihmal etmeyin.
- Egzersiz yapmayı da asla ihmal etmeyin.
Üçüncü Trimester ( Gebelik son üç ayı )
- 28.hafta itibariyle bebeğiniz gözlerini açıp kapatabilir.
- Bebeğiniz dünyaya gelse bile yaşama şansı çok yüksek. 1.400 gr civarında kilosu ve 25 cm boyunda.
- Almış olduğunuz kilolardan dolayı sancılarınız olabilir. Bacaklarınızda varisler oluşabilir.
Bir yanıt yazın