Press ESC to close

Bal Bebeklere Ne Zaman Verilir?

“Bal bebeklere ne zaman verilir?” sorusu ek gıdaya başlamış bebişlerinin öğünlerine sağlıklı bir lezzet katmak isteyen tüm annelerin en temel sorusu. 

Bal içerisinde bulunan ve uygun koşullarda olgunlaşan bakteriler bebeklerde botulizm denen zehirlenmeye sebep olmaktadır. Bu nedenle balın doktor kontrolünde, önerilen ölçüde, uygun koşul ve şartlarda kullanımı; alerjen durumun takibi oldukça önemlidir. 

Bebeklerin sindirim ve bağışıklık sisteminin bu zehirlenme ile baş edebilecek kadar gelişmesi 1 yaşını bulmaktadır. Bu sebeple de 1 yaşından önce bebeklere bal verilmesi kesinlikle önerilmez. 

Bal Kaç Aylık Bebeklere Verilir?

Doktorunuzun tavsiyesi ve bebeğinizin gelişimine göre ek gıdaya genellikle 6. ay itibariyle geçilmektedir. Fakat bu geçiş oldukça yumuşak, doktor önerileri ve alerjen kontrolleriyle yapılmalıdır. Ek gıdaya geçiş kesinlikle anne sütünün tamamen kesilmesi ve bebeğin sizler gibi her şeyi yiyebileceği anlamına gelmez. Yumurta, muz, çilek, fıstık, inek sütü gibi bebeklerin genellikle alerjik reaksiyon gösterdiği gıdalardan biri de baldır. Peki bal kaç aylık bebeklere verilir

Bal, doktorun da önerisi ve alerjen kontrolü ile 12 ayını doldurmuş bebeklere verilebilmektedir. 1 yaşından önce bebeklere bal verilmesi kesinlikle önerilmez.

1 Yaşından Küçük Bebekler Neden Bal Yememeli?

Bal kaç yaşında verilmeli sorunun cevabını verdik. Peki 1 yaşındaki bebeğe ne kadar bal verilmeli ve 1 yaşından küçük bebekler neden bal yememeli

İştah açıcı, hafıza güçlendirici, bağırsak çalıştırıcı bal bebeklerimiz için 1 yaşından önce ve alerjen kontrolsüz kullanılırsa bir zehire dönüşmektedir. Bunun sebebi ise çevresel faktörler ve yanlış tarım uygulamalarıdır. Burada hatırlatmakta fayda görüyoruz aldığınız balın markası, üreticinin konuyla ilgili hassasiyeti, organik sertifikaları ve uluslararası araştırmalardan aldığı sertifikalar oldukça önemli olup incelenmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir bal seçimi yapmak için kapsamlı bir araştırma yapmak ya da profesyonellerin önerisini almak en doğrusu olacaktır. 

Yazımızın başında botulizm’ den bahsetmiiştik. Peki baldaki botulizm tehlikesi nedir? Botulizm’e bal içerisinde yer alan ve canlılığını sürdüren 2 bakteri sebep olur. Bu bakteriler yetişkinlerde herhangi bir toksin yaratmazken bebeklerin safra seviyelerinin yetersizliği, henüz yeterince gelişmemiş sindirim ve bağışıklık sistemleri sebebiyle zehirlenmeye neden olmaktadır. Konuyla ilgili detaylı ve farklı içerikteki yazılarımıza bebeklerde besin alerjisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

bal kac aylık bebeklere verilir

Gelelim botulizm’in belirtilerine; bebeklerinizde halsizlik, zayıf ağlama, kaslarda güçsüzlük, başını kontrol edeme gibi belirtiler varsa bal alerjisi olabilir. Bu belirtiler çok spesifik olmadığı ve yalnızca bu alerjiye has belirtiler olmadığı için muhakkak bebeğinin yeme içme düzeni her daim kontrol edilmeli. Alerji dışında da bu belirtilerin ciddi semptomlar olduğu unutulmamalı; sebepsiz her ağlama, kontrolsüz davranış, kas ve baş kontrolsüzlüğünde uzman hekime danışılmalıdır. 

Tüm bunların dışında bebeklere bal verilirken de dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Örneğin bala ısı uygulaması yani pişirilmesi konusudur. Bal pişirildiğinde içerisindeki pek çok faydalı madde ölmekte, bal tazeliğini yitirmektedir. 

Bal, nem çeken asidik özelliğe sahip bir gıda olduğu için hava almayan ve horizona dayanıklı bir kapta muhafaza edilmelidir. Aynı zamanda bal taze alınmalı ve ne kadar doğru koşullarda olursa olsun uzun süre saklanmamalıdır, sürekli taze tüketilmelidir. 

Balın Çocuklara Faydaları?

Balın içerisinde %95-99 şeker olduğunu biliyoruz. Fakat bu halk dilinde bilinen zararlı beyaz şekerin aksine mide ve bağırsak sistemine yardımcı probiyotik şeker olarak bilinen bir maddedir. Aynı zamanda balın içerisinde vitamin ve mineraller de bulunuyor. Bu içeriği sebebiyle de öksürük ve nezle tedavisi için 1 yaşından büyük bebeklerde kullanılabilir. Özellikle öksürük ve nezle ilaçlarının önerilmediği 6 yaş altı çocuklar için gerçek bir kurtarıcıdır.

Çok bilinmese de bal yaralara da uygulanabilmektedir. Hatta; 1. Dünya Savaşı’nda Ruslar ve Almanlar yara tedavisinde bal uygulaması metodunu kullanmıştır. Bu deneyim gösteriyor ki antioksidan ve antibakteriyel olarak bilinen bal bu içerikleri sebebiyle yaranın hızlı iyileşmesini sağlar ve olası bir enfeksiyon riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Balın total kolesterol ve kötü huylu kolesterol üzerinde de olumlu etkileri bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Diğer şeker ve şekerli gıdalara göre Trigliserid  üzerinde de düşürme etkisi gözlemlenmiştir. Fakat unutmayalım ki her şeyin fazlası her zaman zararlıdır.

Özetleyecek olursak; bulması zor olsa da gerçek bal abartılmamak koşuluyla şeker yerine ve hatta öksürük tedavisinde doktor kontrolü ve alerjen takibiyle kullanılabilen bir gıdadır. 

1 Yaşındaki Bebeğe Ne Kadar Bal Verilmeli?

Araştırmalar gösteriyor ki en ideal bal tüketimi kilo başına 1 gram olacak şekildedir. 1 yaş itibariyle 1 çay kaşığı miktarı ile başlayan bal bebeğin 18. ayından sonra bol, kilo, beslenme alışkanları ve ihtiyaçlarına göre artırılabilir. 

1 Yaşındaki Bebeğe Bal Nasıl Verilir?

Artık tamamen ek gıdaya uyum sağlamış, pek çok besini kontrollü de olsa tüketilebilen 12 ayını doldurmuş bebekler için “ballı” tarifler hazırladık!

  • Kahvaltılarda krep ve ekmek üstüne süreceğiniz balla bebeğinize tatlı başlangıç sunabilirsiniz.
  • Ara öğün olarak hazırlayacağız ballı yoğurt bebeğiniz için hem sağlıklı hem de lezzetli bir atıştırmalık olacaktır. 
  • Mevsim meyveleri ile hazırlayacağınız meyve suları ve smoothielere katacağınız bal ile bebekleriniz bağışıklık sistemini destekleyebilir; sevmediği meyve varsa lezetini baskılayarak bebeğinizin tüm vitaminleri almasını sağlayabilirsiniz.
  • İrmik ve balla hazırlayacağınız mamalar bebeğinizin ilk tatlı menüsünü oluşturacaktır.

Anne bebek portalı Beybida’nın yazar doktorları ve uzman annelerinin deneyim ve önerileri bebek beslenmesi sayfamızda!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir