Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş: Adım Adım Rehber

Bebeklerde ek gıdaya geçiş genelde 6 aydan sonra başlayan heyecanlı ve keşif dolu bir yolculuktur. İlk ek gıda 6 ayını dolduran bebeklere çocuk doktoru tavsiyesi ile başlanır. Uzmanlar, 6 aydan önce bebeğe anne sütü dışında su dahil hiçbir yiyecek ve içeceğin verilmemesini tavsiye eder.

Bu yazımızda bebeklerde ek gıda dönemi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları cevapladık. Hadi başlayalım 🙂 

Bebeğiniz Ek Gıdaya Hazır Mı?

Bebeklerde ek gıda geçiş süreci doktor kontrol ve yönetiminde gerçekleşmelidir. Bebeklerinize size göre daha lezzetli ve besleyici gıdalar vermek için aceleci davranabilirsiniz fakat bu durum her zaman sandığınız gibi olumlu sonuçlar doğurmayabilir. Bu süreci doğru ve profesyonel hekimlerle yönetmek oldukça önemli. 

En genel ifadeyle bebekler 6 ayını doldurduktan sonra ek gıdaya hazır hale gelirler. Yaş bağlamı dışında fiziksel olarak da bebeğinizin ek gıya hazırım deme şekilleri vardır:

  • Bebeğiniz başını dik ve sabit tutabiliyorsa,
  • Dik bir şekilde oturabiliyorsa,
  • Yiyecekleri diliyle itmiyor yutma refleksi gösteriyorsa,
  • Yiyecekler olumlu ve meraklı tepkiler veriyorsa,
  • Doğduğu kilonun neredeyse 2 katına ulaşmış olması

bebekler ne yer” sorusunu sormaya ve cevaplarını aramaya hazırsınız demektedir. 

Adım Adım Ek Gıdaya Geçiş

Ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?  ek gıdaya neyle başlanır? bu sürecin en karmaşık sorularından bazıları. Sizler için bu süreci adım adım anlattık!

  1. Ek gıdaya geçiş süreci için doktorunuzla teyitleşin. 
  2. Mevsime uygun sebzelerle gün gün beslenme programı yapın.
  3. Mama sandalyesinde ve sizinle sofrada ek gıdaya geçiş sürecine entegre edin. 
  4. Her bir yeni ek gıdaya 3 gün aralıksız devam edin. Bebeğinizin kakasını ve tepkilerini takip ederek varsa gıda alerjisini tespit edin.
  5. 6-8 ay maksimum 2 çay bardağı ve çatalla ezilmiş tarifler hazırlayın. 9-12 ay arası lokmalarla şeklinde beslenmeye başlayın. 

İlk Ek Gıda Neler Olmalı

Ek gıda başlangıç sebzeleri, tüketilmesi önerilen mevsimine uygun gıdalar ve meyveleri sizler için listeledik.

  • Yoğurt
  • Tahıl ürünler
  • Yumuşak pişmiş sebzeler
  • Sebze püresi
  • Patates püresi
  • Havuç püresi
  • Muz püresi

Bu dönemde sebze ve meyveleri püre haline getirmekte “cam rende” sizin en iyi yardımcınız olacaktır. Plastik ve elektronik rendelere göre kesinlikle daha güvenli ve hijyenik bir seçenektir.

bebeklerde ek gıda listesi

Bebeklerde Ek Gıda Listesi

Bebeklerde ek gıda listesi, her zaman için mevsime uygun sebzelerle hazırlanmış olmalı. Ek gıda başlangıç listesi oluşturmak için çocuk doktorunuzdan destek alabilirsiniz. Sizler için mevsime ve aylara göre taze sebze listesi hazırladık! 

OcakBrokoli, brüksel lahanası, beyaz lahana, karnabahar, kereviz, pırasa, havuç, ıspanak, pazı, pancar, balkabağı
ŞubatBrokoli, brüksel lahanası, beyaz lahana, karnabahar, kereviz, pırasa, havuç, ıspanak, pazı, pancar, balkabağı, frenk soğanı
MartBrokoli, havuç, ıspanak, pancar, bebe havuç
NisanBebe havuç, taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, roka, biberiye, taze kekik, marul, dereotu, maydanoz, tere, bakla, enginar, bezelye
MayısTaze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, roka, biberiye, taze kekik, marul, dereotu, maydanoz, tere, bakla, enginar, bezelye, semizotu, ebegümeci, madımak, barbunya
HaziranTaze soğan, taze sarımsak, rezene, biberiye, taze kekik, marul, dereotu, maydanoz, tere, bakla, semizotu, enginar, barbunya, salatalık, taze patates, taze fasulye, bezelye, kabak, sivri biber, domalık biber, üzüm yaprağı,
TemmuzTaze soğan, taze sarımsak, biberiye, dereotu, maydanoz, tere,, semizotu, barbunya, salatalık, taze patates, taze fasulye, bezelye, kabak, sivri biber, domalık biber, üzüm yaprağı, börülce, kuzu ıspanak, mısır
AğustosTaze soğan, taze sarımsak, biberiye, dereotu, maydanoz, tere, semizotu, barbunya,, salatalık, taze patates, taze fasulye, bezelye, kabak, sivri biber, domalık biber,, börülce, kuzu ıspanak, mısır, bamya, kırmızı biber
EylülHavuç, barbunya, salatalık, taze fasulye, kabak, sivri biber, domalık biber,, börülce, mısır, bamya, kırmızı biber, mantar
EkimKarnabahar, pırasa, havuç, kırmızı biber, mantar, yer alması
KasımBeyaz lahana, karnabahar, kereviz pırasa, havuç, ıspanak, pazı, yer alması, balkabağı
AralıkBrokoli, brüksel lahanası, beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, kereviz, pırasa, havuç, ıspanak, pazı, yer alması, balkabağı

Ek Gıdaya Geçiş Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin neredeyse tüm hayatını etkileyecek ve beslenme biçimini şekillendirecek bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlere gelin birlikte bakalım.

  1. Bebek ek gıdaya geçişte tüm besinleri pütürsüz olacak şekilde bebeğimize vererek sürece başlanabilir. Ancak bebek ekda sürecinin tamamında her şeyi rendeleyerek tamamen pürüzsüz halde bebeğe yedirmeye çalışmak ilerleyen süreç için oldukça tehlikeli olabilir.  Çünkü bu süreçte hiçbir şekilde çiğneme yapmadan yalnızca verileni yutan yani bir nevi sıvı beslenmeye devam eden bu çocuklar, 3-4 yaşlarına kadar pütürlü gıda tüketmekte zorlanabilirler. Bu durum çiğneme becerisi, yutma becerileri ve konuşma becerilerini olumsuz etkilemiş olur. 
  1. Bebeğinizi sürekli kendi elinizle, kaşıkla ya da herhangi bir aparatla beslemek yerine “bebek öncülüğünde besleme” metodunu kullanın. Bu, kendi önüne konulan gıdayı kendi becerileri ve elleriyle yemesi metodudur. 

Etraf biraz kirlense de bu metot ile çocuğunuza özgüven, motor gelişim ve daha pek çok beceri katmak için bir şans. Üstelik kendi kendine yemek yiyebilmesi çocuğunuza başarma hissi ve eğlenceli anların deneyimiyle mutluluk getirecek.

  1. Sürecin her anında aynı kıvamda gıdalar hazırlanmamalı. 6-8 ay arasında tel süzgeç ve çatalla ezerek kıvamlandırılan püreler hazırlanabilir. Normal ilerleyen bir süreçte bebekler 9-12 ay arasında lokmalar halinde gıdalar tüketebilir. Bunun sonucunda en az 1 yaşındayken çocuklarınızın aile sofralarında sizlerle yemek yediğini göreceksiniz.
  2. Çocuklar aile sofralarında uzak tutulmamalı. 6. ayı itibariyle tüm çocuklar gelişimleri doğrultusunda mama sandalyesi kullanabilirler. Bu da ek gıdaya geçiş sürecinin aile sofrasına entegre edilebileceğini gösterir. Ayına uygun olarak hazırlayacağınız minik bir kahvaltı püresi ya da besin değeri zengin bir akşam atıştırmalığını sizler sofradayken onun da yanında, mama sandalyesinde yemesi hem ileriye dönük sofra adabına alışması hem de yediğinden daha da keyif alması için oldukça kıymetlidir. 
  1. Ekran karşısında beslenme oldukça tehlikeli ve doktorların da hiç önermediği bir durumdur. Bebeğinizin hangi yaşta ve dirençte olduğu fark etmeksizin oyun odalarında, ekran karşısında ya da salonda değil masada ve sizinle yemek yemesi önemlidir. 

Bebeklerde Ek Gıda Döneminde Verilmemesi Gereken Yiyecekler Hangileri?

1 yaşına kadar ek gıda sürecinde verilmemesi gerekenler:

  • Yumurtanın beyazı
  • Bal
  • Şeker
  • Portakal
  • Mandalina
  • Çilek
  • Patlıcan
  • Bakla

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Alerji Belirtileri

Yukarıda da listelediğimiz yiyeceklerin verilmemesinin ana sebebi alerjiye sebep olmalarıdır. Doğru beslenme listesi hazırlayabilmek için bebek beslenme sayfamızı inceleyebilirsiniz!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.