Evlat Edinme Süreçleri Hakkında Bilgiler

Farklı sebeplerden dolayı çocuk sahibi olamayan ya da bir çocuğa yuva kazandırmak isteyen kişiler evlat edinme yolunu tercih eder. Evlat edinme süreçleri, çocuklar açısından hassas bir dönem olduğu için, psikolojik olarak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çocuğun psikolojik sağlığı, kaç yaşında evlat edinildiğine göre değişir. Çiftler genelde yeni doğan bebekleri evlat edinmek ister. Bebekken evlat edinildiği takdirde, hem çocuk hem çiftler açısından adaptasyon daha kolay olur.

Evlat edinme süreci, biyolojik ailenin çeşitli nedenlerle çocuğu devlet kurumlarına bırakması ya da evlat edinecek aile ile birebir görüşmesiyle başlar. Çocuk devlet kurumundan alındığı takdirde, çiftin bazı kriterler belirleme şansı vardır. Bunlara uygun çocuğun bulunması ve aileye ulaştırılması biraz zaman alabilir. Çocuk bulunduktan ve aile ile görüştükten sonra, bir müddet sürecek olan izleme dönemine geçilir. Çiftler gerekli şartları sağladığı takdirde, evlat edinme evrakları hazırlanır ve mahkemeye başvurulur. Çiftlerin önceden bu döneme psikolojik olarak hazırlanmış olması, evlat edinme süreçleri açısından çok daha avantajlı olur.

evlat edinme süreçleri

Evlat Edinme Şartları

Evlat edinecek kişilerin ve çocuğun hem psikolojik hem hukuki güvenliğini sağlamak için konulan bazı kural ve şartlar vardır. Bunların en başında gelen şart, evli ya da bekar olsun, kişilerin 30 yaşını doldurmuş olmasıdır. Başvuru yapan 30 yaş altı çiftlerinse 5 yıldan fazla evli ve en az ilkokul eğitimi almış olmaları gerekir. Eğer çocuk biyolojik aileden alınırsa ailenin, belli bir yaş sınırını geçti ise bizzat çocuğun rızası alınır. Evlat edinecek çiftin biyolojik çocuğu varsa, hem bu çocuğun hem evlatlık çocuğun maddi-manevi ihtiyaçlarının karşılanacak olması garantiye alındıktan sonra işlemler başlar. İlk olarak çocuk ve aile izleme sürecine tabi tutulur. Çocuk ailenin evine yerleştirilir ve belli aralıklarla devlet tarafından gönderilen gözetmenler evin, ailenin, yaşı büyükse çocuğun eğitim koşullarının sağlıklı olduğundan emin olur. 1 yılın sonunda gerekli izinler verilmiş ve ailenin çocuğa bakabileceği kanıtlanmışsa, çocuk ailenin nüfusuna geçirilir. Tüm bunlar psikolojik açıdan yorucu olduğu için, evlat edinme süreçleri öncesinde bir profesyonelden yardım alarak işleri kolaylaştırabilirsiniz.

Evlat Edinme Öncesi Çiftlerin Bu Sürece Alışması

Evlat edinmek çocuk için olduğu kadar aile için de meşakkatli bir süreçtir. Aileye yeni bir üye katılması, çocuk sahibi olmanın heyecanı ve çocuğa karşı tutumun nasıl olması gerektiği gibi konular kişileri strese sokabilir. Tüm bunlarla başa çıkmanın en doğru yolu, profesyonel terapistlerden yardım almaktır. Bunun haricinde, kişilerin çeşitli kitaplardan faydalanarak kendini geliştirmesi de mümkündür. İlk defa bir çocuğa bakacak olan kişilerin, çocuk gelişimi hakkında bilgi sahibi olmasının büyük yardımı dokunur. Evlat edinme süreçleri, özellikle çocuklar için zor bir dönem olduğundan, sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Olaylara karşı sabrınız ve tutumunuz sayesinde zor zamanları kolayca atlatabilir, çocuğunuzla beraber mutlu bir yaşam sürebilirsiniz. 

Daha fazla faydalı bilgiler için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.