Bebek Emzirme Sorunları-Başlıca Sebepler

Anne sütü, hamilelikten itibaren vücudun üretmeye başladığı bir besindir. Bebeklerin gelişimi için çok önemli olan bu besin, içeriğinde birçok vitamin ve mineral bulundurur. Bebeğin gelişmesi ve beslenmesi için yapılan emzirme işlemi, anne için de çok faydalıdır. Emzirme sırasında salgılanan hormonlar annenin stres ve ruhsal sorunlarını giderir. Bazı durumlarda, bebek emzirme sorunları ortaya çıkabilir. Bu sebepler bazen bebekten bazen de annenin stresli olmasından kaynaklanır. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde emzirebilmek için iyi bir gözlem yapmalı ve olabildiğince olumsuz etkenlerden uzak durmalısınız.

Bebek Emzirme Sorunları

Anne sütü çok önemli bir besin olsa da, emzirme işlemi bazen stresli olabilir. Özellikle anne için meme ağrıları büyük sorun teşkil eder. Vücudun normal dışında bir düzenle süt üretiyor olması, bazı komplikasyonlara neden olabilir. Süt kanallarının genişlemesi veya süt birikmesi sonucunda göğüsler ağrıyabilir. Bunu önlemenin ilk yolu emzirmek veya süt sağmaktır. Bunun yanında sütün yetersiz olması gibi problemler de sıkıntıya yol açar. Bu sorun için en doğal çözüm yiyeceklerden faydalanmaktır. Bazı doğal ve taze besinler anne sütünün artmasına yardımcı olur.

bebek emzirme sorunları

Bebeklerde Emzirme Dönemi

Hamilelik sırasında vücut tarafından üretilmeye başlanan anne sütü, bebek en az 6 aylık olana kadar onu besleyecek en önemli bileşendir. Bebeğin fiziksel gelişimi için çok büyük faydaları bulunur. Ayrıca emzirme işlemi anne ve bebek arasında duygusal bir bağ oluşmasını sağlar. Emzirme sıklığı her bebeğe göre farklılık gösterir. Yenidoğan bebekleri iki saatte bir emzirmek gerekirken, büyüdükçe bu sıklık azalır. Bebeğiniz için en doğru beslenme düzenini annesi olarak siz bilirsiniz. Acıkma sinyallerini takip edip ağlamasına izin vermeyerek bebeğinizin daha huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Anne Sütü Faydaları

Anne sütü saymakla bitmeyecek faydalara sahiptir. Her annenin sütü, vücudu tarafından bebeğine özel üretilir. Tam olarak bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri içerir. B vitaminleri açısından çok zengin bir besindir. Bebeğin hastalıklara karşı dayanıklı olmasını sağlar. Protein ve yağ içerikleri de fiziksel gelişime katkıda bulunur. Kemikleri güçlendirir. Anne sütünün içerik faydalarının yanında, anne ve bebek üzerinde sakinleştirici etkisi vardır. Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu, annenin stresini azaltır, daha rahat hissetmesini sağlar. Ayrıca emzirmek, doğum sonrası kiloları vermeye de yardımcı olur. Anne sütünün faydaları ile alakalı Anne Sütü Mucizesi başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Bebeklerin Emzirmeyi İstememe Sebepleri

Emzirme sorunları annelerin korkulu rüyasıdır. Fakat birçok neden olabilir. Bebeklerin emmek istememe sebepleri arasından en yaygını ağız yaralarıdır. Ağızda pamukçuk adı verilen yaralar yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülür. Bu yaralar emme sırasında acıdığı için bebek memeyi reddeder. Böyle durumlarda bebeğin ağzını kontrol edip gerekli önlemleri alınmalıdır. Gaz sancısı da bebeğin huysuzlanıp memeyi reddetmesine sebep olabilir. Annenin yediği şeyler bazen sütün gazlı olmasını sağlar. Bu gaz bebeğe geçince rahatsızlık verir ve bebek emmeyi istemez. Bu gibi durumlarda anne yediklerine dikkat etmeli, gazlıysa mevcut sütü sağıp taze anne sütü ile bebeği beslemelidir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.